taloushistoria

By AnttiM
  • Period: 500 to 1000

    varhaiskeskiajan luontoistalous

    Luontoistalouden ideana oli omavaraisuus. Kauppaa ei käyty suuremmin. Kaikki tarvittava hankittiin siis itse, tärkeimpinä asioina ruoka ja vesi
  • Period: 1200 to 1301

    Esikapitalismi

    Nykyaikaisen kapitalismin juuret syntyvät. Kauppaa alettiin käymään kaupunkien välillä. Pankkien valta kasvoi huomattavasti, ja pankkiirisukuja syntyi
  • Period: 1400 to 1500

    Medicit ja Fuggerit

    Euroopan suuria pankkiirisukuja keskiajalla. Vaikutusvalta suvuilla oli suuri, ja esimerkiksi hallitsijat lainasivat suvuilta rahaa kasvattaakseen omaa mahtia.
  • Period: 1500 to

    Merkantilismi

    Ideana kerätä mahdollisimman paljon rahaa itselleen. Talouden ajateltiin olevan kakku, josta kaikilla on pala. Mitä isompi pala kakkua, sitä parempi. Vienti pyrittiin pitämään mahdollisimman korkeana, ja tuonti mahdollisimman matalana.
  • Period: 1500 to

    fysiokratismi

    Fysiokratismi oli taloudellinen ajattelusuuntaus 1700-luvulla, erityisesti Ranskan ennen vallankumousta. Fysiokraatit uskoivat, että maatalous oli ainoa todellinen tuottava talouden ala, ja he korostivat luonnon lakien merkitystä taloudellisessa järjestelmässä. Fysiokratismi korosti vapaata markkinataloutta ja vastusti merkittävästi valtion sääntelyä talouselämässä.
  • Period: to

    Taloudellinen liberalismi

    Taloudellinen liberalismi tarkoittaa taloudellista suuntausta, jossa valtion tai muiden osapuolten osuutta yritetään pitää pienenä. Taloudellisen liberalismin julki toi ensimmäistä kertaa Adam Smith teoksessaan Kansojen varallisuus
  • Period: to

    Marxilainen suunnitelmatalous

    Marxilainen suunnitelmatalous viittaa taloudelliseen järjestelmään, joka perustuu kommunistisen filosofian periaatteisiin, erityisesti Karl Marxin näkemyksiin. Tässä järjestelmässä tuotantovälineet, kuten tehtaat ja maatilat, omistettaisiin yhteisesti ja niitä hallittaisiin yhteisesti. Tuotantoa suunniteltaisiin ja ohjattaisiin keskitetysti valtion toimesta sen sijaan, että se perustuisi markkinavoimien vaikutukseen.
  • Period: to

    Keynesiläisyys

    Keynesiläisyys viittaa taloustieteelliseen suuntaukseen, joka perustuu John Maynard Keynesin kehittämiin ajatuksiin. Keynesiläinen taloustiede korostaa julkisen sektorin roolia taloudessa ja korjailevaa talouspolitiikkaa.
  • Period: to

    Monetarismi

    Monetarismi on taloudellinen oppisuunta, joka korostaa rahan tarjonnan ja kysynnän merkitystä talouspolitiikassa, erityisesti rahan määrän hallitsemisessa inflaation torjumiseksi. Monetaristit, kuten taloustieteilijä Milton Friedman, uskovat, että rahapolitiikan tehokkain tapa saavuttaa taloudellinen vakaus on ylläpitää vakaata ja ennustettavaa rahan tarjontaa. He vastustavat usein aktiivista finanssipolitiikkaa ja suosivat sen sijaan markkinoilla tapahtuvaa luonnollista kehitystä
  • Period: to

    uusliberalismi

    Uusliberalismi on talouspoliittinen ja ideologinen suuntaus, joka korostaa markkinatalouden roolia ja pyrkii vähentämään valtion osallistumista talouteen. Uusliberaalit kannattavat vapaata markkinataloutta, yksityisen omistusoikeuden kunnioittamista ja vähäistä valtion sääntelyä. He uskovat, että vapaa kilpailu ja yksityinen aloite ovat tehokkaimpia tapoja edistää taloudellista kasvua ja vaurautta.