Segle XlX Espanyol

  • Period: to

    Carles lV

    Carles lV es va unir a la coalicio internacional que lluitava contra França per por al contagi de les idees de la Revolucio Francesa. Tanmateix, les tropes espanyoles van ser vençudes per l'excèrcit de la Convenció francesa.
  • Monarquía Absolutista

    Monarquía Absolutista
    Va ser un sistema i forma de gobierno en la cual el rei tenia tot el poder, no hi havia eleccions ni democràcia. El rei tenia poder absoluto sobre la nacida, podia canviar les lleis, aprobar de noves y decidir el futuro del país.
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    Tractat entre Espanya i França amb el qual les tropes de Napoleó va travessar Espanya per envair Portugal. Inicio de la Guerra del Francés o guerra de independencia española
  • Reinado de José I Bonaparte

    Reinado de José I Bonaparte
    Germà de Napoleó, regnado (1808-1813). Recordat com a"Pepe botella". Va ser impuesto con el rey de España por Napoleó después de la invasión francesa. Mai va ser validat pel poble espanyol. Finalmente, va abdicante de la corona donant peu al regresar a Ferran VII.
  • Guerra del Francés

    Guerra del Francés
    Conflicte bèl·lic entre Espanya i l'Imperi Francès de Napoleó. Coneguda con la Guerra de la Independencia Española. Los españoles, con el apoyo de tropos británicos, van lluitar contra la invasión francesa, que va a imponer a Josep Bonaparte con el rey de España.
  • Capitulaciones de Baiona

    Capitulaciones de Baiona
    Acord pel qual Carles IV i Ferran VII van cedir els seus drets al tron ​​d'Espanya a Napoleó Bonaparte després de la seva abdicació. A Baiona, Francia. Napoleó va nomenar el seu germà Josep Bonaparte con el rei d'Espanya, fet que va desencadenar la Guerra del Francés.
  • Motí d'Aranjuez

    Motí d'Aranjuez
    Revolta popular i de la noblesa a Aranjuez contra Manuel de Godoy, favorito del rei Carles IV, a causa de la creciente influencia de Napoleó a Espanya y el descontento por la situación económica. El motivo va forçar la abdicació de Carles IV a favor del seu fill Ferran VII i va provocar una crisis interna que facilitaria la intervenció francesa.
  • Cortes de Cádiz

    Cortes de Cádiz
    Asamblea legislativa creada durante la Guerra del Francés. Van redactar la Constitució de 1812, la primera constitució liberal española, que estableció la sobirania nacional y limitava el poder absolutista del rei.
  • Constitución de 1812

    Constitución de 1812
    Primera Constitució espanyola, coneguda col·loquialment com "La Pepa". Va ser redactada por las Cortes de Cadís durante la Guerra del Francés. Establia la soberanía nacional, la división de poderes y los derechos individuales, limitava el poder absoluto del rey e implantava un sistema parlamentario. Va ser una constitució muy avanzada per la seva època i símbolo del liberalismo español.
  • Tractat de Valençay

    Tractat de Valençay
    Napoleó va reconèixer la derrota y va posar fi al conflicto con el tratado de Valençay.
  • Reinado de Fernando VII

    Reinado de Fernando VII
    Rey español (1814-1833). Conegut com "El Desitjat" y posteriormente "el felón". Considerat un des pitjors reis de la història d'Espanya. Va decebre molt als seus ciutadans per la falta de elogios de les seves promeses durant la disputa con el seu pare Carles IV. Posteriormente, va a restaurar el absolutismo, va a perseguir la separación de los liberales y va a eliminar la Constitució de Cadis, fet que va empitjorar la seva imatge i reputació.
  • Period: to

    Retorn Antic Règim

    Ferran VII, convençut de la debilitat dels liberals, va clausurar les Corts, va anul·lar la Constitució i va governar com un monarca absolut durant sis anys.
  • Trienni Liberal 1820

    Trienni Liberal 1820
    El 1820 va trionfar el pronunciament protagonitzat pel coronel Riegoa Las Cabezas de San Juan (Sevilla). Es va obligar el rei a jurar la Constitucó de Cadis i, així, es van recuperar les llibertats perdudes
  • Guerras Carlinas

    Guerras Carlinas
    Conjunto de 3 guerras civiles, por una banda los partidaris de Carles de Borbó (carlins), que defensaven el absolutismo y una sucesión tradicional, y por otra banda, los partidaris de Isabel (isabelins) que defensaven un sistema más liberal. Van ser tres guerres, con apoyo de les zonas del norte con Catalunya, el País Basc I Navarra.
  • Pragmática Sanció

    Pragmática Sanció
    Va ser un decreto que permetia la sucesión femenina. Tenía el objeto de poder ceder la corona a la infanta Isabel, fin aquest decret l'accés a la corona era limitada només als homes, les dones no podien tenir cap dret a acceder a la política de la nacida. Això va desembocar en les guerres carlines finalitzant amb la victòria d'Isabel i portant al país a una monarquía parlamentaria com la que tenim actualment i deixant enrere l'absolutisme.
  • Baldomero Espartero

    Baldomero Espartero
    Militar y política progresista están conectados con la intervención de las guerras Carlines y su apoyo a Isabel II. Va a ser nombrada regente de España cuando Isabel era menor de edad. Pero en cuanto va a agachar el poder la gent el va començar a veure com una figura masa autoritària, això va provocar que fos desplaçat de su càrrec i de la vida política.
  • Reinado de Isabel II

    Reinado de Isabel II
    Reina española (1833-1868). Gràcies a la pragmàtica sanció va acceder al tron ​​español. Pero en ser una nena muy pequeña, va agafar la regència la seva mare Maria Cristina. Va ser la creadora de la monarquía parlamentaria en España y va ser una figura del liberalismo importante.
  • Monarquía Parlamentaria

    Monarquía Parlamentaria
    La monarquía parlamentaria es un sistema político implementado en España, que tiene muchos puntos fuertes y muchas diferencias con el absolutismo. Algunos ejemplos son la flexibilitación política, y se reflejan en los tors pacífics entre liberales y conservadores y la consolidación del liberalismo con la constitución que els-hi permetia tenir representació dins de l'estat.
  • Desamortització de Mendizábal

    Desamortització de Mendizábal
    Va ser una reforma económica impulsada por Mendizábal, que consiste en la venta de tierras de la iglesia para fomentar la economía liberal y reducir el deute públic.
  • Crisis de 1867

    Crisis de 1867
    Forta crisis económica en España causada por la caída de diversas empresas y bancos, acompañada por la inestabilitación social y política. Esta situación va a erosionar el apoyo popular y político a Isabel II, favoreciendo las condiciones de la Revolución de 1868.