Mates

MATEMÀTICS

  • 624 BCE

    Tales de Milet

    Tales de Milet
    Tales de Milet va ser un filòsof grec. Nascut a la ciutat jònica de Milet, a la vora del mar Egeu, fill d'Examio i de Cleobulina de Milet. Els seus principals interessos eren les matemàtiques, l'astronomia i la política, i se'l considera el fundador de la filosofia occidental. Va crear l'anomenada escola de Milet.
    Naixement: 624 aC Milet, Turquia
    Defunció: 546 aC, Milet, Turquia
  • 569 BCE

    Pitàgores de Samos

    Pitàgores de Samos
    Pitàgores de Samos va ser un filòsof i matemàtic grec. Heràclit d'Efes diu que és fill de Mnèsarc. Segons Heròdot, Salmoxis, era el nom de l'esclau de Pitàgores.
    Naixement: 586 aC ↔ 569 aC modifica
    Samos (Grècia) modifica
    Mort: 495 aC modifica
    Metapont (Itàlia) modifica
    Va descobrir Teorema de Pitàgoras, el qual ens diu que en un triangle rectangle, l’àrea del quadrat que té per costat la hipotenusa, és igual a la suma de les àrees dels quadrats que tenen per costat els catets.
  • 323 BCE

    Euclides

    Euclides
    Euclides, també conegut com a Euclides d'Alexandria va ser un matemàtic grec, conegut avui en dia com "el pare de la geometria". Va ser actiu a Alexandria (antic Egipte) en temps de Ptolemeu I Sòter (323 aC – 283 aC). Va ser el fundador de l'escola de matemàtiques de la ciutat.
    El seu treball més famós fou els Elements, considerat sovint el llibre de text de més èxit de la història de les matemàtiques.
  • 287 BCE

    Arquimedes

    Arquimedes
    Arquimedes de Siracusa (Siracusa, Sicília, 287 aC - 212 aC) va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec. És considerat un dels científics més importants de l'antiguitat clàssica. Entre els seus avenços en física, es troben els seus fonaments en hidroestàtica, estàtica i l'explicació del principi de la palanca. És reconegut per haver dissenyat innovadores màquines, incloent-hi armes de setge i el cargol d'Arquimedes, que porta el seu nom.
  • 360

    Hipàtia d'Alexandria

    Hipàtia d'Alexandria
    Hipàtia; Alexandria, va ser una filòsofa i mestra neoplatònica grega, natural d'Egipte, que va destacar als camps de les matemàtiques i l'astronomia, fou membre i cap de l'escola neoplatònica d'Alexandria a començaments del segle v.
    Naixement: 360 dC, Alexandria, Egipte
    Defunció: març de 415 dC, Alexandria, Egipte
    Coneguda per les seves contribucions a l'astronomia, modernament s'han batejat un cràter i un espadat lunars amb el nom d'Hypatia.
  • 780

    Muhàmmad ibn Mussa al-Khwarazmí

    Muhàmmad ibn Mussa al-Khwarazmí
    Muhàmmad ibn Mussa al-Khwarazmí, conegut normalment com a al-Khwarazmí o al-Khuwarizmí, va ser un matemàtic, geògraf i astròleg/astrònom creador dels termes àlgebra i algorisme.
    Naixement: 780 dC Khwarizm
    Defunció: 850 dC, Bagdad, Iraq
  • 1175

    Leonardo de Pisa "Fibonacci"

    Leonardo de Pisa "Fibonacci"
    Leonardo de Pisa (1175 – c. 1250), també conegut com a Leonardo Pisano, va ser un matemàtic italià, potser un dels matemàtics amb més talent de l'edat mitjana.
    Va contribuir a la difusió del sistema de numeració indoaràbic a Europa, sobretot per la publicació a principis del segle XIII del seu Llibre dels càlculs, el Liber Abaci.
    Una successió numèrica molt utilitzada, coneguda amb el seu nom com a successió de Fibonacci, que va utilitzar com a exemple en el Liber Abaci.
  • 1499

    Niccolò Fontana

    Niccolò Fontana
    Niccolò Fontana, anomenat Tartaglia ('El Quec'), nascut a Brescia el 1499 i mort a Venècia el 13 de desembre de 1557, era un matemàtic italià.
    Descobridor d'un mètode per a resoldre equacions de tercer grau.
  • René Descartes

    René Descartes
    René Descartes va ser un important filòsof racionalista francès del segle xvii, també conegut per les seves obres de matemàtiques i de diferents branques de la ciència. És considerat el pare de la filosofia moderna, en ser el primer a proposar el problema de la validesa del coneixement com a primera qüestió filosòfica, i una de les figures clau de la revolució científica.
    Naixement: 31 març 1596
    Mort: 11 febrer 1650 modifica (53 anys)
    Estocolm (Suècia)
  • Pierre de Fermat

    Pierre de Fermat
    Pierre de Fermat va ser un jurista i matemàtic occità, sobresortí pels seus treballs matemàtics. Estudià a Tolosa de Llenguadoc. Va introduir per primera vegada l'infinit en el càlcul, va descobrir les propietats de diversos nombres i és considerat el creador de la moderna teoria de nombres.
    Naixement: 1607, Bèumont de Lomanha, França
    Defunció: 12 de gener de 1665, Castres, França
  • Blaise Pascal

    Blaise Pascal
    Blaise Pascal va ser un filòsof, matemàtic, físic, inventor, escriptor, moralista, místic i teòleg occità, considerat un dels personatges més brillants de la saviesa occidental i probablement l'únic que ocupa llocs de primera línia en els manuals de totes les disciplines que conreà.
    Naixement: 19 de juny de 1623, Clarmont d'Alvèrnia, França
    Defunció: 19 d’agost de 1662, París, França
  • Isaac Newton

    Isaac Newton
    Sir Isaac Newton fou un físic, matemàtic i filòsof anglès. Newton és l'autor dels Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, en què descriu la llei de la gravitació universal i les tres lleis del moviment, base de la mecànica clàssica.
    Naixement: 4 de gener de 1643, Woolsthorpe Manor, Regne Unit
    Defunció: 31 de març de 1727, Kensington
  • Johann Carl Friedrich Gauss

    Johann Carl Friedrich Gauss
    Johann Carl Friedrich Gauss va ser un matemàtic i científic alemany que va fer descobertes significatives en molts camps, incloent-hi la teoria de nombres, l'estadística, l'anàlisi, la geometria diferencial, la geodèsia, l'electroestàtica, l'astronomia i l'òptica.
    Naixement: 30 d’abril de 1777, Braunschweig, Alemanya
    Defunció: 23 de febrer de 1855, Göttingen, Alemanya
  • Ada Lovelace

    Ada Lovelace
    Augusta Ada Byron King, comtessa de Lovelace, és la primera programadora en la història dels ordinadors. Matemàtica i física, va col·laborar amb Charles Babbage en el disseny d'una màquina analítica capaç de resoldre equacions diferencials.
    Naixement: 10 de desembre de 1815, Londres, Regne Unit
    Defunció: 27 de novembre de 1852, Marylebone, Londres, Regne Unit
  • Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantor

    Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantor
    Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantorva ser un matemàtic i filòsof alemany, fundador de la teoria de conjunts moderna.
    Naixement: 3 de març de 1845, Sant Petersburg, Rússia
    Defunció: 6 de gener de 1918, Halle, Alemanya
  • David Hilbert

    David Hilbert
    David Hilbert va ser un matemàtic alemany. És reconegut com un dels matemàtics més influents i universals de finals del segle XIX i començaments del XX. Hilbert va descobrir i desenvolupar un ample rang d'idees fonamentals en diverses àrees com la Teoria d'Invariants i els Axiomes de la Geometria.
    Naixement: 23 de gener de 1862, Königsberg
    Defunció: 14 de febrer de 1943, Göttingen, Alemanya
  • Julio Rey Pastor

    Julio Rey Pastor
    Julio Rey Pastor (Logroño 1888, Argentina, 1962) va ser un matemàtic espanyol, un dels més rellevants de la seva època.
    Després de la seva tesi doctoral 1909, Rey Pastor va investigar la geometria algebraica sintètica, i geometria projectiva superior. Tractava l'estudi sintètic de corbes, incorporant grups de transformacions i axiomàtica. Va treballar sobre història de la matemàtica, geometria sintètica real i complexa, representació conforme, teoria de Galois i mètodes numèrics.
  • Pere Puig i Adam

    Pere Puig i Adam
    Pere Puig i Adam (Barcelona, 1900 - Madrid, 1960) fou un pedagog i matemàtic català.
    Pere Puig i Adam fill de Robert Puig i Dalmases i de Concepció Adam i Gandó, ambdós de Barcelona. Va cursar els seus estudis de Batxillerat a l'Institut masculí de Barcelona. Enginyer industrial, doctor en matemàtiques i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals. Brillant, encara que bastant poc conegut, didàctic de les matemàtiques i la geometria.
  • Alan Mathison Turing

    Alan Mathison Turing
    Alan Mathison Turing (Paddington, 1912 - Wilmslow, 1954) fou un científic, matemàtic, lògic, criptoanalista, biomatemàtic i maratonià britànic. Va treballar en camps com la informàtica teòrica, la criptoanàlisi o la intel·ligència artificial. És considerat el pare de la informàtica moderna.
    Algunes de les seves principals aportacions a la informàtica teòrica i a la intel·ligència artificial van ser la màquina de Turing, la computabilitat universal o el test de Turing.
  • John Forbes Nash Jr.

    John Forbes Nash Jr.
    John Forbes Nash Jr. va ser un matemàtic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel l'any 1994.
    Naixement: 1928, Bluefield.
    Defunció: 2015, Monroe Township
    El seu treball en matemàtiques inclou el teorema de la incrustació de Nash, que demostra que qualsevol varietat de Riemann abstracta pot ser isomètricament realitzada com una subvarietat de l'espai euclidià.