Línia del temps Matemàtica

  • Period: 624 BCE to 546 BCE

    TALES DE MILET

    Fou un fliòsof, matemàtic i pensador de la Antiga Grècia. I és considerat com un dels primers pensadors matemàtics de la història, i també com el fundador de les matemàtiques gregues.
    Algunes de les seves aportacions més importants al camp de la geometria són les primeres demostracions de teoremes geomètrics mitjançant raonament lògic i el teorema de Tales.
  • Period: 569 BCE to 475 BCE

    PITÀGORES

    Fou un dels filòsofs i matemàtics grecs més coneguts, tant és així que és considerat el pare de les matemàtiques. Se li atribueixen notables aportacions a la geometria i aritmètica. També va fundar el pitagorisme. Algunes de les seves contribucions més notables són: - - El teorema de Pitàgores
    - La invenció de la taula de multiplicar
    - Els Pitagòrics foren els primers en establir demostracions matemàtiques mitjançant raonament deductiu
    - El descobriment dels nombres irracionals
  • Period: 325 BCE to 265 BCE

    EUCLIDES

    Fou un matemàtic i geòmetra de l'antiga Grècia. Tot i que la seva vida és poc coneguda, se'l coneix com el pare de la geometria gràcies a la seva obra.Les seves aportacions es segueixen usant avui en dia. L'aportació més reconeguda d'Euclides és el seu treball titulat Els elements. En aquest treball, Euclides va recollir una part important dels desenvolupaments matemàtics i geomètrics que s'havien realitzat en la seva època. Va crear el teorema d'Euclides i va millorar la demostració matemàtica.
  • Period: 288 BCE to 212 BCE

    ARQUÍMEDES

    És un dels més coneguts matemàtics grecs, considerat el pare de la mecànica. Ell va trobar una forma de calcular el volum de qualsevol objecte (principi d'Arquímedes) i va ser capaç de trobar el valor de π.
    En Geometria seus escrits més importants van ser: de l'Esfera i el Cilindre, dels conoides i Esferoides i de les Espirals, estudiant tots els valors i volums d'aquestes formes geomètriques.
  • Period: 360 to 415

    HIPÀTIA D'ALEXANDRIA

    Hipatia fou una de les primeres dones en la història que va contribuir al desenvolupament de les matemàtiques. Va rebre educació científica per part del seu pare, Teó d'Alexandria, qui era director del museu d'aquesta ciutat.
    Va arribar a ser directora del museu i impartia classes de geometria, aritmètica, astronomia, mecànica i filosofia. Va crear l'astrolabi i l'hidròmetre.
    Va ser assasinada, acusada de bruixa (degut a la seva afició a la ciència i no estar casada), al voltant de l'any 415.
  • Period: 780 to 846

    AL-JUARISMI

    Fou un erudit, matemàtic, astrònom i geògraf islàmic del segle IX. És considerat el pare de l'àlgebra. Investigant sobre com fer les matemàtiques més senzilles i accesibles, va idear l'àlgebra. També va promoure l'ús del sistema numèric indo-aràbic, que és el que nosaltres usem avui en dia.
    Va registrar tots els seus avenços i descobriments en llibres en àrab, que eventualment van traduir-se al llatí.
    Sens dubte, Al-Juarismi realitzà un punt d'inflexió per fer-nos les mates més senzilles.
  • Period: 1175 to 1240

    LEONARDO DE PISA "FIBONACCI"

    Leonardo fou un matemàtic i escriptor italià. Va aprendre matemàtiques i el sistema numèric àrab estudiant amb matemàtics àrabs al nord d'Àfrica. A partir d'aquí, va començar a escriure llibres registrant els seus avenços matemàtics (com la successió i el triangle aritmètic que porten el seu nom) usant la numeració aràbiga. Ell demostrà que la numeració àrab era molt més fàcil que la llatina, i gràcies a ell ara a tot el món s'usa aquest numeració molt més fàcil.
  • Period: 1499 to 1557

    NICCOLÒ FONTANA TARTAGLIA

    Fou un matemàtic italià que va idear el mètode de resolució d'equacions de tercer grau. En 1546 va publicar la seva obra més important, "Preguntes i invents diversos", que s'estén sobre qüestions relacionades amb l'àlgebra i en la teoria de l'equació de tercer grau; tracta també de les matemàtiques aplicades a la balística i els explosius i a l'aixecament de plànols.
  • Period: to

    RENÉ DESCARTES

    Fou un filòsof, matemàtic i físic francès. La seva gran contribució a les matemàtiques fou la geometria analítica i cartesiana i el pla de gràfics cartesià, que usa l'àlgebra per descriure la geometria.
    També va aportar grans avenços a la filosofia, a la `ptica i la física.
  • Period: to

    PIERRE DE FERMAT

    Jutge, advocat francès i matemàtic en temps lliures, però va esdevenir un dels matemàtics més importants de la seva època. Gràcies a petits reptes que es posaven diferents matemàtics entre sí (un d'ells Descatres), va saber investigar sobre els nombres amics, els nombres perfectes, els nombres prims i les reflexions. Va realitzar importants avenços també als camps de l'estadística.
  • Period: to

    BLAISE PASCAL

    Fou un filòsof, matemàtic i físic francès que va demostrar com la pressió atmosfèrica de l'aire canvia depenent de l'alçada on et trobis, confirmant així la teoria anterior d'un altre matemàtic italià de nom Torricceli. De fet, va crear el principi de Pascal al respecte, demostrant així que els líquids transmeten pressions amb la mateixa intensitat en totes direccions.Va treballar amb Pierre de Fermat per el·laborar i formular la teoria matemàtica de la probabilitat, un dels seus grans avenços.
  • Period: to

    ISAAC NEWTON

    Isaac Newton és conegut mundialment per la seves lleis i teories sobre les forçes gravitatòries, però ell també va arribar a estudiar més àmbits. La principal aportació de Newton a les matemàtiques va ser la ideació del càlcul (que va crear una controvèrsia amb un altre matemàtic per veure de qui havia estat realment la idea) mitjançant el treball del càlcul infinitesimal. El càlcul constitueix una part molt important de les matemàtiques avui en dia.
  • Period: to

    CARL F. GAUSS

    Des de molt petit Gauss va aficionar-se a les matemàtiques, i és considerat un dels matemàtics més brillants de la seva època. La seva aportació més important a les matemàtiques fou establir el teorema fundamental de l'àlgebra (estableix que qualsevol polinomi amb grau major a 0 té una arrel). També va crear la funció gaussiana, ara molt usada en estadística.
    Va arribar també a altres àmbits de la ciència com l'electromagnetisme (llei de Gauss) i la geodèsia (va inventar l'heliòtrop).
  • Period: to

    ADA LOVELACE

    Ada va tenir una vida força complicada i va morir molt jove, però la seva idea va conmocionar al món anys després. Es va transformar en la primera programadora del món quan, col·laborant amb Charles Babbage, un altre matemàtic, va usar la màquina diferencial que ell havia inventat (que servia per calcular seqüències de nombres) per veure que també podia processar qualsevol cosa que s'expresés amb símbols, com el llenguatge o la música. Sense adonar-se, va saber programar la primera calculadora.
  • Period: to

    GEORG CANTOR

    Aquest matemàtic alemany és famós per haver descobert que existia més d'un infinit. Cantor va descobrir que no tots tenen sempre la mateixa mida, és a dir el mateix cardinal. Existeixen, per tant, diversos infinits, més grans els uns que els altres.
    Fou acusat de boig al principi per part d'altres científics que pensaven que el seu descobriment era una bogeria, per la qual cosa Cantor va patir depressió. Actualment, la seva obra i descobriments són ampliament reconeguts per la comunitat mundial
  • Period: to

    DAVID HIBLERT

    David Hilbert fou un matemàtic alemany, reconegut com un dels millors de la seva època. Alguns suggereixen que es va adelantar una mica en l'assumpte de la relativitat a Einstein, però Hilbert donava prioritat a altres coses.Va iniciar un gran projecte on preteina construir un marc teòric mitjançant el mètode axiomàtic. Aquesta recerca el va portar a establir fonaments bàsics en les àrrees de l'Anàlisi funcional, la geometria, les invariants o la matemàtica física.
  • Period: to

    JULIO REY PASTOR

    Fou un dels primers matemàtics espanyols més reconeguts. Va dedicar-se a camps de geometria algebraica sintètica, i geometria projectiva superior. També a l'estudi sintètic de corbes, incorporant grups de transformacions i axiomàtica.
    Va emigrar a Buenos Aires el 1921, sent professor a la universitat de la capital argentina. També fou membre de la Real Academia Española, i els seus discípuls també es convertiren en brillants matemàtics.
  • Period: to

    PERE PUIG I ADAM

    És conegut per ser el matemàtic català més afamat i brillant. Va aconseguir el seu doctorat, el 1922, amb la màxima puntuació. Destacà per la seva vocació pedagògica, impartint classes de càlcul durant molts anys a la Esuela de Ingenieros Industriales de Madrid.
  • Period: to

    ALAN TURING

    Aquest matemàtic i criptògraf britànic és mundialment conegut per assentar les bases de la informàtica i la computació. El seu treball sobre criptografia va ser de gran utilitat durant la II Guerra Mundial per desxifrar els missatges encriptats enviats pel bàndol nazi, amb una màquina de la seva invenció anomenada "bombe".
    Tristment, fou discriminat per la seva homosexualitat.
    Avui en dia, el seu treball és reconegut per la seva aportació a les ciències de la informàtica moderna.
  • Period: to

    J. F. NASH

    Fou considerat un dels matemàtics més brillants dels segle XX per les seves aportacions a la Teoria dels Jocs. Va desenvolupar l'anomenat 'equilibri de Nash', una de les seves principals contribucions a aquesta àrea de les matemàtiques, dedicada a l'anàlisi dels processos de presa de decisions. Nash va desenvolupar el 1950 el concepte d'equilibri per a jocs no-cooperatius, que més tard es va anomenar equilibri de Nash.
    Va rebre diferents distincions per la seva aportació al món de l'economia.