Baixa

Línia de temps matemàtica

  • 623 BCE

    Tales de Milet

    Tales de Milet
    Tales de Milet (624 aC / 623 aC - 548 aC / 545 aC) se'l considera el fundador de la filosofia occidental. Existeixen dos teoremes relacionats amb la geometria clàssica que reben el nom de teorema de Tales, que són atribuïts a aquest matemàtic i filòsof grec Tales de Milet.
  • 580 BCE

    Pitàgores de Samos

    Pitàgores de Samos
    Pitàgores de Samos (582 aC - 496 aC) va ser un filòsof i matemàtic grec. El seu nom ha estat associat al teorema de Pitàgores.
  • 325 BCE

    Euclides

    Euclides
    Euclides (325 aC - 265 aC) va ser un matemàtic i geòmetra grec, conegut com a pare de la geometria. Va destacar per la seva obra titulada "Elementos divina" en 13 llibres, es centra principalment en la geometria plana i l'aritmètica on fa demostracions de teoremes, també introdueix les nocions de MCD i les restes successives.
  • 288 BCE

    Arquimedes

    Arquimedes
    Arquimedes (288 aC - 212 aC) es considera un dels matemàtics més grans de l'antiguitat i, en general, de tota la història. Va utilitzar el mètode exhaustiu per calcular l'àrea sota l'arc d'una paràbola amb el sumari d'una sèrie infinita, i va donar una aproximació extremadament precisa del número pi.
  • 370

    Hipàtia d'Alexandria

    Hipàtia d'Alexandria
    Hipàtia d'Alexandria (370-415) va ser una filòsofa i mestra neoplatònica grega, natural d'Egipte, que va destacar als camps de les matemàtiques i l'astronomia, en els quals va fer molts descobriments i avenços.
  • 780

    Mohammed ibn Musa Al-Khwarizmi

    Mohammed ibn Musa Al-Khwarizmi
    Mohammed ibn Musa Al-Khwarizmi (780-850) va ser un astrònom, matemàtic i geògraf persa musulmà. Va introduir als matemàtics europeus en els principis fonamentals de l'àlgebra i en els numerals indoaràbigs.
  • 1170

    Leonardo de Pisa "Fibonacci"

    Leonardo de Pisa "Fibonacci"
    Leonarde de Pisa (1170 - 1250), també conegut com a Fibonacci, va ser un matemàtic italià famós per difondre a Europa el sistema numèric actualment utilitzat.
  • 1499

    Niccolo Fontana "Tartaglia"

    Niccolo Fontana "Tartaglia"
    Niccolo Fontana "Tartaglia" (1466-1557) va ser un matemàtic i enginyer italià que va contribuir a l'àlgebra clàssica. També va inventar un mètode per resoldre equacions de tercer grau i va escriure diversos llibres.
  • René Descartes

    René Descartes
    René Descartes (1596-1650) va ser un matemàtic, físic i filòsof francès.Es considerat com a pare de la geometria analítica i de la filosofia moderna, a més de participar en la revolució científica conegut principalment pel seu plantejament filosòfic <Penso per tant existeixo>.
  • Pierre de Fermat

    Pierre de Fermat
    Pierre de Fermat (1607-1665) va ser un jurista i matemàtic francès fundador de la teoria de probabilitats al costat de Blaise Pascal. També es conegut per les seves aportacions a la teoria de nombres i per descobrir el principi fonamental de la geometria analítica.
  • Blaise Pascal

    Blaise Pascal
    Blaise Pascal (1623-1662) va ser un matemàtic, físic, teòleg catòlic, polímata, filòsof i escriptor francès. Va contribuir a la matemàtica i a la història natural, en el disseny i construcció de calculadores mecàniques, fer aportacions a la teoria de la probabilitat, investigacions sobre els fluids i l'aclariment de conceptes com ara el buit i la pressió, d'aquí ve que la unitat en SI de la pressió sigui el Pascal.
  • Isaac Newton

    Isaac Newton
    Isaac Newton (1643-1727) va ser un físic i matemàtic anglès conegut principalment per establir les bases de la matemàtica a través de les seves lleis del moviment i la seva llei de la gravitació universal.
  • Carl F. Gauss

    Carl F. Gauss
    Carl F. Gauss (1777-1855) va ser un matemàtic, astrònom i físic alemany que va contribuir en la teoria dels nombres, l'anàlisi matemàtica, la geometria diferencial, l'estadística, l'àlgebra, la geodèsia, el magnetisme i l'òptica.
  • Ada Lovelace

    Ada Lovelace
    Augusta Ada Byron King, comtessa de Lovelace (1815 - 1852), és la primera programadora en la història dels ordinadors. Matemàtica i física, va col·laborar amb Charles Babbage en el disseny d'una màquina analítica capaç de resoldre equacions diferencials.
  • Georg Cantor

    Georg Cantor
    Georg Cantor (1845-1918) va ser un matemàtic i lògic rus, inventor de la teoria dels conjunts (base de les matemàtiques modernes) amb Dedekind i Frege. Gràcies a les seves strevides investigacions sobre els conjunts infinits, va ser el primer capaç de formalitzar la noció d'infinit sota la forma dels nombres transfinits.
  • David Hilbert

    David Hilbert
    David Hilbert (1862-1943) va ser un matemàtic alemany, reconegut per desenvolupar la teoria de invariants, l'axiomatització de la geometria i la noció d'espai d'Hilbert. Ell i els seus estudiants van proporcionar parts significatives de la infraestructura matemàtica per a la mecànica quàntica i la relativitat general, Va ser un dels fundadors de la teoria de la demostració, la lògica matemàtica i la distinció entre matemàtica i metamatemàtica.
  • Julio Rey Pastor

    Julio Rey Pastor
    Julio Rey Pastor (1888-1962) va ser un matemàtic espanyol, que a més de les seves múltiples publicacions científiques, va ser un dels fundadors de la Reial Societat Matemàtica Espanyola. També va ser membre de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua, sent-li assignat la butaca "F"-
  • Pere Puig i Adam

    Pere Puig i Adam
    Pere Puig i Adam (1900-1960) va ser un enginyer i matemàtic català. Va destacar per la seva vacació pedagògica, que el va portar a ensenyar matemàtiques amb metòde heurístic.
  • Alan Turing

    Alan Turing
    Alan Mathison Turing (1912 - 1954) fou un científic, matemàtic, lògic, criptoanalista i biomatemàtic britànic. És considerat el pare de la informàtica moderna.
    Sota els serveis d'intel·ligència britànics, i al llarg de la Segona Guerra Mundial, va desenvolupar unes quantes tècniques per desxifrar els codis alemanys, inclosa la "bomba", una màquina electromecànica que podia desxifrar el codi de la màquina alemanya de criptografia Enigma.
  • J. F. Nash

    J. F. Nash
    John Forbes Nash (1928-2015) va ser un matemàtic nord-americà especialista en la teoria de jocs, geometria diferencial, equacions en derivades parcials i processos de negociació.
    També va ser guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel l'any 1994.