LA PENÍNSULA IBÈRICA A L'ALTA EDAD MITJANA

  • 711

    La caiguda del Regne Visigot

    La caiguda del Regne Visigot
    El Rei Roderic va ser vençut pels Musulmans a la batalla de Guadalete i els Musulmans comencen la conquesta de la península Ibèrica.
  • 711

    Emirat dependent

    Emirat dependent
    (711-756) L'Emirat dependent depenia del Califat d'Omeya amb capital Damasc, durant aquest període es van assentar a la Península i van intentar expandir-se per França, però van ser derrotats per l'exèrcit de Carlos Martel (batalla de Poitiers 732). Van fer pactes amb la població hispano-visigoda (cobrar impostos) i van conviure les dues cultures. Després el territori es va dividir en províncies.
  • 756

    Emirat independent

    Emirat independent
    (756-929) La dinastia Abasí va arravatar el califat dels Omeyas assassinant a tots els seus membres de la família, llavors la capital va passar a Bagdad. Però Abderraman (un Omeya) va aconseguir escapar i es va establir a Al·Àndalus.
  • 785

    Ocupació de girona pels francs

    Ocupació de girona pels francs
    Per evitar els atacs musulmans, Carlemany, rei dels francs, va voler crear una marca defensiva entre els Pirineus i el riu Ebre: la Marca Hispànica. La frontera entre els francs i els musulmans a Catalunya va quedar establerta per una línia que seguia la serra del Montsec, el curs dels rius Llobregat i Cardener i el massís del Garraf. El territori situat al nord d'aquesta línia va rebre el nom de Catalunya Vella. El sud, que va continuar sota domini islàmic conegut com a Catalunya Nova (785-787)
  • 785

    Ocupació de Barcelona pels Francs

    Ocupació de Barcelona pels Francs
    Quan Carlemany va voler crear una marca defensiva entre els Pirineus i el riu Ebre: la Marca Hispànica. Barcelona també va ser conquerit pals francs i va formar part de la Catalunya Vella, aquest territori va quedar establert per una línia que seguia la serra de Montsec, el curs dels rius Llobregat i Cardener i el massís del Garraf (785-787)
  • 840

    Guifré el Pelós anomenat comte

     Guifré el Pelós anomenat comte
    Guifré I de Barcelona, fou comte de Barcelona (840 - 897). Fou el dotzè i darrer comte de Barcelona nomenat pels reis francs, i el primer a donar en herència els seus dominis territorials, iniciant així la dinastia comtal de Barcelona tot i mantenir el jurament de fidelitat als reis de França.
  • 927

    Borrell II trenca el pacte feudal.

     Borrell II trenca el pacte feudal.
    Borrell II fou comte de Barcelona, Girona, Osona (947-992 o 993). Fou el segon Borrell de Barcelona perquè el seu oncle Guifré II de Barcelona també tenia el nom de Borrell. Destacà per negar-se a renovar el pacte de vassallatge amb el rei francès Hug Capet després que aquest es negués a ajudar-lo.
  • 929

    Califat de Córdoba

    Califat de Córdoba
    (929-1031) Abderramàn lll és proclamat califat independent i després passa a califa, la capital a Córdoba. Va aconseguir el seu màxim esplendor i es frena l'avanç del regne cristià.
  • 985

    Atac a barcelona per Almensor

    Atac a barcelona per Almensor
    Els comtes catalans van fer avançar de mica en mica les fronteres dels seus territoris més enllà del riu Llobregat. Malgrat aquestes conquestes, el comte Borrell ll va orientar la seva política cap a Còrdova. El seu objectiu era protegir els comtats de possibles atacs musulmans i obrir-los als intercanvis comercials i culturals amb Còrdova. Aquesta política de bon veïnatge amb el califat de Còrdova es va acabar l'any 985, quan les tropes musulmanes, dirigides pe cabdill Almansor, van atacar.
  • 1031

    Regnes de Taifs i dinastias norteafricanae

    Regnes de Taifs i dinastias norteafricanae
    (1031-1212) Al segle Xl al-Àndalus es reparteix en petits regnes, els regnes de Taifes. Davant de la debilitat dels regnes, els cristians es fan amb territoris al nord i demanen ajuda als pobles dels nord d'Àfrica, i demanen ajuda als almoravides (1086), més tard aquests aconsegueixen el poder. Del nord d'Àfrica van arribar també els almohades més intransigents en qüestió religiosos, més tard van tomar el poder. Els cristians van derrotar als almohades en 1212 (batalla de les Naves de Tolosa).
  • 1232

    Regne Nazari de Granada

    Regne Nazari de Granada
    (1232-1492) En un primer moment el regne va sobreviure pagant impostos elevats als regnes cristians. Després d'un llarg setge, en 1942 el rei Boabdil va entregar la ciutat als regnes catòlics.