Israëlisch-Arabisch conflict

  • 66

    Joodse opstand tegen de Romeinen.

    Joodse opstand tegen de Romeinen.
    De oorlog werd gevochten in Judea en Galilea van 66 tot 77 na Chr. Joodse rebellen kwamen tegen de romeinen in opstand. De romeinen bestormde Jeruzalem en maakte het kapot. De joden konden niks meer. Door het vernietigen van Jeruzalem en van de tempel, kwam er een einde aan het joodse verzet.
  • Tel Aviv word opgericht

    Tel Aviv word opgericht
    in 1887 werd er tijdens de eerste immigratiegolf van Russische Joden, in het noordoosten van Jaffa de wijk Neve Zedek gebouwd. Door de loop van de jaren heen werden er steeds meer wijken gebouwd. Een van die wijken was Tel Aviv in 1909. De wijk was een succes en nadat er in de eerste wereldoorlog een nieuwe immigratiegolf was, steeg de bevolking.
  • Ottomaanse rijk kiest de kant van Duitsland

    Vlak voor het begin van de Eerste wereldoorlog, nam Groot-Brittannië 2 schepen van het Ottomaanse rijk in beslag. Duitsland bood na deze gebeurtenis 2 van het eigen slagschepen aan het Ottomaanse rijk. Door deze actie kreeg Duitsland het vertrouwen van het Ottomaanse rijk. Groot-Brittannië, Rusland en Frankrijk verklaarden aan het Ottomaanse rijk de oorlog.
  • Sykes-Picot verdrag

    Sykes-Picot verdrag
    Het Sykes-picot verdrag was een geheim verdrag tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waarin ze het Ottomaanse rijk verdeelde als ze het Ottomaanse rijk konden verslaan. Rusland was het eens met de beslissingen over de verdeling, maar bleef op de achtergrond. De oorlog tegen het Ottomaanse rijk werd beëindigd op 31 oktober 1918. Ze wouden de verdeling voortzetten, de arabieren waren het hier niet mee eens en er kwamen opstanden in de gebieden.
  • Groot Brittannië draagt mandaat over.

    Groot Brittannië draagt mandaat over.
    In februari van 1947 droeg Groot Brittanië het mandaat over aan de volkenbond, omdat de situatie in het gebied onhoudbaar werd. De volkenbond verdeelde Het Ottomaanse rijk op in verschillende gebieden tussen Groot Brittannië en Frankrijk. Ze negeerde hierbij wensen van het Arabische volk die het hier oneens mee waren en aansluiting zochten bij Syrië
  • Burgeroorlog

    Burgeroorlog
    De onafhankelijksoorlog in 1947 was een burgeroorlog tussen arabische en Joodse inwoners van het toen Britse Mandaatgebied Palestina. De verenigde staten had besloten dat na de beëindiging van het Britse mandaat, het britse mandaatgebied van Palestina werd verdeeld tussen een onafhankelijke Joodse staat en een onafhankelijke Arabische staat. De Arabische leiders keurde dit idee af, maar in 1948 riepen de Joodse leiders de onafhankelijke staat Israël uit, waardoor er een oorlog kwam
  • Britse mandaat verlaat het gebied.

    Britse mandaat verlaat het gebied.
    Op 15 mei 1948 verlaat Groot Brittannië het Palestijnse mandaatgebied. Hierdoor vochten de arabieren en Israelische de oorlog uit die volgde. Groot Brittanië verliet het gebied door economische redenen en omdat ze niet heel veel macht wisten te behouden. Ze hoopte hun positie in het midden oosten veilig te stellen door zich terug te trekken uit Palestina.
  • Al Nakba

    Al Nakba
    Een van de gevolgen van de oorlog in 1948, was dat het Palestijnse volk werd verdreven en de vernietiging van de cultuur. Ze wouden met de verdrijving van de Palestijnen plaats maken voor Joodse immigranten. In totaal vluchtte bijna 391.000 mensen. De vlucht begon in april-mei. Na de verdrijving van de Palestijnen werden hun huizen leeggeroofd en hun bezittingen en huizen werden kapot gemaakt. In totaal zijn er tijdens deze verdrijving zo’n driekwart miljoen Palestijnen verdreven.
  • Suez-Crisis

    Suez-Crisis
    De Suez-Crisis was een conflict over het bezit van het Suezkanaal. Dit leidde tot een oorlog tussen Israël, Egypte, het Verenigd koninkrijk en Frankrijk. De oorlog begon op 29 oktober 1957 toen Israël de Egyptische Sinaï-woestijn binnenvalt. Groot-Brittannië en Frankrijk lieten troepen het Suez-kanaal bezetten die genationaliseerd was door Egypte. Ze kregen veel druk door Washington en Moskou en uiteindelijk deden ze dat ook in 1957.
  • Operatie moked (Operation Focused)

    Operatie moked (Operation Focused)
    De Israëlische plande jarenlang operatie moked. Het doel van de operatie was het vernietigen van de Egyptische luchtmacht. De Egyptenaren hadden verwacht dat Israël als eerst zou aanvallen. De eerste aanvalsgolf vernietigde 189 vliegtuigen op de grond. In de derde aanvalsgolf schoten de luchtmachten van Syrië, Jordanië en Irak Egypte te hulp.
  • Zwarte september

    Zwarte september
    Het was een conflict tussen de Jordaanse staat en Palestijnse vluchtelingen. Het begon omdat Palestijnse organisaties de Monarchie van Jordanië overhoop wou helpen. In totaal werden 5 vliegtuigen gekaapt door Het volksfront voor het bevrijden van Palestine. De strijd zorgde voor veel slachtoffers en Veel palestijnen werden verdreven naar Libanon.
  • Yom Kippoer

    Yom Kippoer
    Dit was een Militair conflict tussen Israël en een coalitie tussen Egypte en Syrië. De oorlog heet zo omdat Egypte en Syrië Israël aanvielen op Jom Kippoer, een grote verzoendag. Na de oorlog kwam er in Israël een protestbeweging, die verduidelijking wou over hoe het kon dat de aanval mogelijk was.
  • Camp David-akkoord

    Camp David-akkoord
    Het camp David-Akkoord werd getekend op 17 september 1978 door presidenten Anwar Sadat van Egypte en Menachem Begin van Israël. Het akkoord zou voor vrede moeten zorgen in het midden oosten. Met de overeenkomst werd de Egyptische woestijn Senaï, die al sinds 1967 bezet werd gehouden door Israël, teruggegeven aan Egypte.
  • Golfoorlog

    Golfoorlog
    Het was een conflict van Augustus 1990 tot februari 1991. Irak viel zijn buurland Koeweit binnen en bezette het. Door een coalitie van de verenigde staten samen met een mandaat van de verenigde naties, werden de Irakese troepen weer verdreven uit Koeweit door middel van een kleine oorlog. Het was de eerste oorlog met live beelden vanaf de frontlinie.
  • Rabin vermoord

    Rabin vermoord
    Yitzhak Rabin was een Israëlische politicus van een arbeiderspartij. Op 4 november 1995 was hij bij een vredesmanifestatie in Tel Aviv. De student Yigil Amir schoot hem hier neer. De sfeer bij de vredesmanifestatie was goed. De politie kreeg al te horen dat er een terreuractie gepland. Rabin zorgde voor vele uit de bevolking voor vrede.