Israëlisch-Arabisch conflict

By snowfox
  • 2750 BCE

    Steeds meer mensen komen er in Kanaän wonen

    Steeds meer mensen komen er in Kanaän wonen
    In het derde millennium voor Christus kwamen er steeds meer mensen in Kanaän wonen. De Feniciërs stichtte rond 2750 voor Christus hun eerste steden aan de westkust van Syrië. Later wilde Egypte het land Kanaän. Daardoor kwamen er verschillende oorlogen. In het tweede millennium voor Christus vestigde de Filistijnen zich ook in Kanaän.
  • Period: to

    Veel joden verhuizen naar Jeruzalem

    Door antisemitisme voelen de meeste Joden zich niet meer welkom in Europa en verlangde ze naar een eigen land. Veel van hen noemde zichzelf zionisten. Ze vestigden zich ook vlak vlak bij de berg Zion in Jeruzalem. Hier kwamen steeds meer mensen bij en in 1890 leefde er meer Joden in Jeruzalem dan Arabieren. Terwijl er in de rest van het Midden-Oosten meer Arabieren woonden.
  • Arabische opstand

    Arabische opstand
    Er was een aanval op de havenstad Djeddah en werd ondersteund door Britse marineschepen en vliegtuigen. De Ottomaanse commandant gaf zich uiteindelijk over. Later kwamen er nog andere kunststeden in handen van de Islam, maar de Turken konden de aanval op Medenia af slaan. Toen dreigde er een opstand te komen.
  • Period: to

    Mensensmokkel

    Veel Europese Joden voelde zich niet veilig in Europa na de Tweede Wereldoorlog en wilde naar Israël verhuizen. De Britten die toen de leiding hadden over het land vonden dat niet goed en lieten ze niet het land in. Hagana een strijdgroep die de joden beschermde probeerde ze via mensensmokkel het land in te laten. Zo zijn zo ongeveer 100.000 mensen het land binnengekomen.
  • Period: to

    Staking van Arabieren

    In deze periode vonden de arabieren dat het land niet eerlijk verdeeld was. Zij wilde het land voor hen zelf. In 1936 startte zij een staking. met deze staking wilde ze bereiken dat de vluchtelingenstroom werd gestopt en de britten de macht uit handen zouden geven. De britten deden dit niet en de opstand liep uit tot een burgeroorlog.
    in 1939 kwam er een einde aan de burgeroorlog doordat de Britten een witboek hadden gemaakt om de problemen in het mandaat op te lossen
  • Period: to

    Holocaust

    De holocaust of op zijn Hebreeuws gezegd Shoa.
    Is de moord op zes miljoen joden. Zij werden naar kampen gestuurd om daar onmenselijk hard te moeten werken. Ook waren er gaskamers waarin ze werden vergast als ze niet konden werken. Velen joden probeerde hier voor te schuilen en vluchtte naar landen waar de Duitsers niet de baas waren.
  • De staat Israël was geboren

    De staat Israël was geboren
    De Britten vinden dat de VN het land Israël moet helpen. De VN stelde voor om het gebied van het Arabische volk en het gebied van de Joden op te splitsen. Jeruzalem moet van de VN onder internationaal gezag komen. De Arabische leider was het daar niet mee eens. De Joodse leider was het daar wel mee eens. Op 14 mei 1948, toen de laatste Britse troepen vertrokken, riepen zij de staat Israël uit.
  • Suezcrisis

    Suezcrisis
    Deze gebeurtenis wordt de suezcrisis genoemd. In 1869 werd het Suezkanaal geopend. In de nacht van 5 en 6 november 1956 landden er Britse en Franse troepen in Egypte. Ze landden bij het Suezkanaal. Een week eerder waren er al Israëlische troepen Egypte binnen gevallen. Na een oorlog kreeg Egypte zijn zeggenschap weer terug over het Suezkanaal.
  • De zesdaagse oorlog

    De zesdaagse oorlog
    De regering had besloten om een aanval te plegen op Egypte. Door een spionage wisten de Israëli’s al waar de Egyptische bases en militaire luchthavens waren. Ongeveer 200 Israëlische gevechtsvliegtuigen, die rond 07:30 vertrokken en die op maximaal 15 meter hoogte vlogen om het Egyptische radarsysteem te kunnen ontwijken. De luchtmacht schakelde toen binnen drie kwartier na het begin van de eerste luchtaanval zes militaire vliegbases uit en 204 Egyptische vliegtuigen.
  • De oliecrisis

    De oliecrisis
    De oliecrisis zorgde er in veel westerse landen voor problemen en een hoge olieprijs. De oliecrisis kwam omdat er oorlog was in Israël. Egypte en Syrië wilde de gebieden terug die waren veroverd in de zesdaagse oorlog. Uiteindelijk moest de VN ingrijpen om de oorlog te stoppen. In Nederland was er zo weinig olie dat ze er autoloze zondagen werden ingelast. Dat hield in dat er op zondag geen auto’s reden.
  • Camp-David akkoorden

    Camp-David akkoorden
    Na de zesdaagse oorlog bleef het nog lang onrustig tussen Israël en Egypte. Pas in 1979 nadat het heel spannend werd zijn de landen met elkaar gaan praten en ze sloten vreden. Dit worden de Camp david akkoorden genoemd. Het wordt ook wel het raamwerk van de vrede in het midde oosten genoemd.
  • Period: to

    Aanslagen dor Palestijnse groep Hamas

    In dit jaar werden er een hoop aanslagen gepleegd door de Palestijnse groep Hamas. Zij waren een extremistische islamitische politieke groep. De meeste aanslagen die ze pleegde waren zelfmoordaanslagen. Hun doel was om zoveel mogelijk mensen bang te maken en zoveel mogelijk macht te krijgen. Deze aanslagen gebeuren vandaag de dag nog steeds.
  • Geheime afspraken tussen de Palestijnen en Israël

    In 1993 werd er een geheime afspraak gemaakt tussen Palestijnen en Israël. De afspraak was dat er binnen 5 jaar een vredesverdrag was. Ook moesten de soldaten van Israël uit de Gazastrook weg zodat ze meer vrijheid zouden hebben en ze zouden een eigen partij krijgen. Dat werd besproken in Oslo.
  • Einde van de nederzetting

    Einde van de nederzetting
    De israëlische nederzettingen waren dorpjes van joodse kolonisten op in de gazastrook en de westelijke jordaanoever. het doel hiervan was om de Arabieren steeds meer grond af te pakken en zo het land voor zichzelf te hebben. In 2005 werd hier een einde aangemaakt door de VN. De nederzettingen moesten weggehaald door de joden.
  • Period: to

    De Tweede Libanonoorlog

    Op 12 juli 2006 vuurde Hezbollah bijna de hele dag Katoesja raketten af op Israël. Hezbollah is een politieke partij. Op 13 juli 2006 bombardeerde Israël het vliegtuig van Beiroet en ze blokkeren Libanese havens. De dag daarna had Israël weer bombardementen gegooid op Beiroet. Dit ging nog een paar dagen door dat ze de hele tijd bommen naar elkaar toe gingen gooien. Deze oorlog duurde 50 dagen. De oorlog werd de Tweede Libanonoorlog genoemd.