Palestineisraelmap580

Israel-Palestina konflikten 10E

  • Staten Israels opprettelse

    1. Mai 1948 ble den israelske stat opprettet, som en jødisk stat som skulle hindre jødeforfølgelse. Jødene hadde lenge ønsket en egen jødisk stat i Palestinaområdet. Staten ble opprettet samme dag som det britiske palestinamandatet forfalt. Dette var ikke Palestinerne fornøyde med, og dagen etterpå brøt det ut i krig. Det var i 1947 at FN la en plan om å dele Palestina i en jødisk og arabisk stat, Israel og Palestina, og Palestina mente de ble fratatt landet sitt.
  • Uavhengighetskrigen

    Etter Israels uavhengighetserklæring gikk de arabiske nabostatene, Egypt, Syria, Irak, Jordan og Libanon til angrep. Israel var forberedt på dette og hadde bygget opp en egen israelsk hær. Israel vant krigen, og i prosessen erobret de 70% av Palestina. 700 000 palestinere måtte flykte til FN flyktningleirer. Israelittene overtok eiendommer som palestinerne hadde rømt fra.
  • Jerusalem

    I 1950-årene startet palestinerne med væpnede raid in på israelsk områder. Målet var å drepe israelittiske innbyggere som hadde bosatt seg på områder palestinerne hadde flyttet fra. I 1950 delte FN landene inn sånn som de mente det burde være og de sa da at hovedstaten i Israel skulle være Tel Aviv og at Jerusalem skulle være nøytral. Det var noe som mange reagerte på og ville at Jerusalem skulle være hovedstad dette er en diskusjon som fremdeles står på.
  • PLO

    PLO står for den palestinske frigjøringsorganisasjonen, og ble stiftet i 1964. Den var opprinnelig veldig viktig for den palestinske motstandsbevegelsen. På 1970-tallet stod PLO bak flere terroraksjoner der sivile ble drept. Yasir Arafat ble leder for organisasjonen i 1969. Først arbeidet han for å nå målet om å utslette Israel, men dette endret seg på begynnelsen av 1990-tallet. Da ble målet til PLO å skape en palestinsk stat med fredelige midler.
  • Seksdagerskrigen

    Seksdagerskrigen var en kortvarig, og intens krig. Israel sloss mot Egypt, Syria og Jordan. Årsaken til krigen var at Egypt hadde stengt Israelsk skipstrafikk. Israel knuste all motstand og krigen varte fra 5.Juni til 10.Juni. Til slutt klarte Israel å okkupere Golanhøyden, Gazastripen, Vestbredden og Sinaihalvøya. Resultatene ble at Israel styrket sin politikk internasjonalt, og fikk respekt av de andre arabiske landene.
  • Anwar Sadat

    Anwar Sadat (25. Desember 1918 – 8. Oktober 1981) ble Egypts president Oktober 1970 og til han døde. Han ledet også Yom-Kippur krigen i 1973. Når han kom på et overraskende besøk til Israel den 19. November 1977, ville han inngå en fredsavtale med nabolandet. Sadat ville gjerne ha tilbake Sinaihalvøya som Israel tidligere hadde okkupert i
  • Libanon

    I mars 1978 gikk Israel til angrep på Libanon og drev PLO nordover i landet. Dette var en israelsk invasjon av det sørlige Libanon på våren 1978. Operasjonen var en plan israelerne har planlagt lenge siden, Men den direkte foranledningen var et palestinske geriljanangrep på en buss i Israel. Bakgrunnen for årsakene til konfliktene er mange sammensatte blant dem historiske forutsetninger, sosialøkonomi, ideologisk og religiøs og utalandsk innblanding.
  • Beirut

    Beirut er Libanons hovedstad, og ble i 1982 beleiret av israelittene. I sommeren 1982 trakk de syriske styrkene seg ut av Beirut, og etterlot PLO, som var den palestinske frigjøringsorganisasjon, til å stå alene mot overmaktene. Den vestlige delen av Beirut var utsatt for kraftig bombardement hele tiden fra både luft, sjø og artilleri.  Imens alt dette foregikk, stengte israelittene forsendingen av mat til Vest-Beirut, noe som rammet omtrent 500.000 sivile. I 1985 trakk de seg ut av Libanon.
  • Den første intifadaen

    1. desember 1987 i den palestinske flyktningleiren Jabalaya, Gaza, begynte et opprør mot de israelske makthaverne som styrte over palestinerne. Oppgjøret begynte med at fire palestinske gutter ble ihjelkjørt dagen før, av en israelsk patruljebil. Dette førte til at palestinerne kastet stein og bensinbomber mot israelske patruljer.
  • Oslo-avtalen

    I 1993 undertegnet PLO (den palestinske frigjøringsorganisasjon) og Israel Osloavtalen. Avtalen gikk ut på at begge partene forpliktet seg til å samarbeide for å skape fred. Israel skulle trekke seg ut av de okkuperte områdene mot at palestinerne anerkjente landets eksistens. Dette var den første politiske avtalen mellom disse landene. Avtalen ble møtt med stor motstand fra både israelere og palestinere og fredsprosessen stanset derfor opp. Den ble da sett på som dø rundt 2000 tallet.
  • Den andre intifadaen

    Den andre intifada brøt ut 28 September 2000 i Jerusalem. Det var en reaksjon på de sterke begrensingene som ble lagt for utviklingen av en palestinsk stat. Den var i stor grad styrt av den palestinske ledelse og utviklet seg nesten til en krig. Israel knuste opptøyet med militærmakt, avstenging av Gasa og drap på islamistiske ledere. Mens Palestina svarte med rakettangrep og terroraksjoner mot Israel. Intifadaen varte fram til 2004 da Arafat døde.
  • Israels mur

    I 2002 startet Israel byggingen av en mur fra sør til nord gjennom det okkuperte Vestbredden. Landet hevder at den er bygget for å forsvare mot palestinsk terror. Muren er byget av Israel i palestinsk område, noe som skaper protester. Det har en lengde på ca 670 kilometer.