Palestinakonflikten

  • Sionismen og Det osmanske riket

    Sionismen og Det osmanske riket
    Sionismen er ideen om en jødisk stat i Israel, vokser frem blant jøder i Europa.
    Dagens Israel og Palestina er en del av Det osmanske riket, og er i hovedsak befolket av arabere.
    Det røde på kartet er det osmanske rike
  • Jødisk tilflytning

    Jødisk tilflytning
    I løpet av 1900-tallet flytter flere og flere jøder til området.
    Det røde er jødanes plass, det de eide.
    Deg grønne er palestinerene eller ofentlig land.
  • Britisk mandat

    Etter første verdenskrig tar Storbritannia kontrollen over det som er dagens Israel/Palestina. Sammen med det som i dag er Jordan kalles området "Det britiske mandatet Palestina". Både palestinske og jødiske grupper gjør opprør mot britene.
  • FNs delingsplan

    FNs delingsplan
    Andre verdenskrig tar slutt, og britene overlater ansvaret for palestinaspørsmålet til et nyetablert FN. FN vedtar å dele området inn i en jødisk og en palestinsk del. Jødene godtar forslaget. Palestinerne har ikke noen ordentlig representant i FN, men takker nei på deres vegne. Kamper mellom jødiske og palestinske grupper bryter ut.
  • Den arabisk-israelske krigen

    Israel erklærer seg selvstendig 14. mai 1948. Dagen etter går de arabiske nabolandene til krig mot den nye staten. I løpet av krigen blir ca 800 000 palestinere drevet på flukt. Israel tar kontroll over en stor del av områdene som var tiltenkt palestinerne i FNs delingsplan. Etter krigen kontrolleres Vestbredden av Jordan, mens Gaza er under egyptisk kontroll.
  • Seksdagerskrigen

    Seksdagerskrigen
    Etter kraftige provokasjoner fra Syria, Egypt og Jordan bryter det ut krig mellom Israel og nabolandene. De arabiske statene er militært underlegne, og krigen ender etter bare seks dager. Da har Israel tatt Vestbredden og Øst-Jerusalem fra Jordan, Sinai-halvøya fra Egypt, og Golan-høydene fra Syria.
  • Yom Kippur-krigen

    Under den jødiske høytiden Yom Kippur forsøker Egypt og Syria å ta tilbake landområdene de tapte i Seksdagerskrigen. Israel får raskt et militært overtak, og er i ferd med å påføre Egypt og Syria nye nederlag da en våpenhvile blir inngått. Egypt og Israel inngår en fredsavtale i 1979. Egypt får tilbake kontrollen over Sinai-halvøyen, mot at landet anerkjenner Israel som egen stat. Det ble aldri noen avtale mellom Syria og Israel, som fortsatt kontrollerer Golanhøydene.