Escudo de la segunda república española.svg

II República

  • Quan i per què es declara la II República?

    Quan i per què es declara la II República?
    La II República Espanyola va ser el règim democràtic que va existir a Espanya entre el 14 d'abril de 1931, data de la seua proclamació, en substitució de la monarquia d'Alfons XIII, i l'1 d'abril de 1939, data del final de la Guerra Civil, que va donar pas a la dictadura franquista.
    La proclamació de la Segona República Espanyola va consistir en la instauració el 14 d'abril de 1931 del nou règim polític republicà que va succeir a la monarquia borbònica d'Alfons XIII.
  • Les missions pedagògiques i les primeres mesures educatives

    Les missions pedagògiques i les primeres mesures educatives
    Les Missions Pedagògiques van ser una iniciativa del Govern de la II República destinada a l'alfabetització i a la millora del nivell educatiu i cultural dels sectors més endarrerits de la població espanyola, fonamentalment, els llauradors, obrers, xiquets i pobladors de llocs de difícil accés.
    Es va incrementar la construcció d'escoles, per a poder escolaritzar a milers de xiquets i xiquetes. S'afirmava al Decret en el qual
    es projectava la creació de 7.000 places de mestres i mestres en 1931.
  • Aspectes principals de la Constitució aprovada en 1931

    Aspectes principals de la Constitució aprovada en 1931
    Els aspectes principals de la constitució van ser:
    -Sobirania popular
    -Drets i llibertats
    -L'Organització de l'Estat
    - Igualtat de tots els ciutadans davant la Llei
    - Sufragi Universal masculí i femení
    -Reconeixement de drets laborals dels treballadors
    -Separació total entre l'Església i l'Estat
  • Eleccions del 1933

    Eleccions del 1933
    El president va ser José María Gil-Robles, i les eleccions les va guanyar la Unió de Dretes.
  • Eleccions de 1936

    Eleccions de 1936
    El Front Popular va ser una coalició electoral espanyola creada al gener de 1936 pels principals partits d'esquerra. El 16 de febrer, va aconseguir guanyar les últimes eleccions durant la Segona República abans del colp d'estat que desencadenaria la Guerra Civil. Després d'aquestes eleccions Alcalá Zamora va encarregar la informació del govern a Azanya.
  • La guerra Civil

    La guerra Civil
    Hi havien 2 bàndols: El Nacional i el Republicá.
    Els nacionals volien instaurar una dictadura militar i els republicans defenien la república
  • Cop d’estat a la República de 1936

    Cop d’estat a la República de 1936
    Va ser dirigit per José Sanjurjo, però el colp d'estat el va fer Francisco Franco
  • València, capital de la República

     València, capital de la República
    A conseqüència de l'avanç de les columnes franquistes sobre Madrid, i davant el perill imminent que la capital caiguera en mans dels revoltats, el govern de Llarg Cavaller va decidir el 6 novembre de 1936 traslladar-se a València. Així, des de l'endemà 7 de novembre i fins al 31 d'octubre de 1937. Durant aquest període de temps, valència celebra el 85é aniversari de la proclamació de la II República, en la qual València va ser temporalment la seua capital.
  • Com, quan i per què s’acaba la Guerra civil?

    Com, quan i per què s’acaba la Guerra civil?
    La guerra civil entre el bàndol republicà i el bàndol revoltat (format per la Falange espanyola i altres grups conservadors), va acabar l'1 d'abril de 1939 amb la victòria del bàndol nacional amb el general Francisco Franco al capdavant.
  • Les execucions i l’exili

    Les execucions i l’exili
    En 1985, després d'una investigació, que a Paterna, s'havien afusellat després de la guerra a 2.238 persones davant un mur de 100 metres de longitud per 10 d'alt pegat al cementeri, conegut com la paredassa d'Espanya.
    Al cementeri de paterna hi han fosses comunes on s'enterraven tots aquells cadàvers que abans havien arrossegat pel Camí de sang fins arribar a la seva destinació
  • Què és l’exili?

    Què és l’exili?
    Després de la Guerra Civil van morir milions i milions de persones per exiliar-se fugint del franquisme. Rafael Alberti va optar per l'exili al costat de Maria Teresa León. Ells dos van anar a viatjar a Paris fins que les autoritats franceses els van retirar el permís de treball. Després de viatjar a Paris i que els *retiraran les autoritats franceses, van haver de viatjar *Mesella, l'Argentina, *Xile i a Roma
  • La repressió franquista cap a les llengües no castellanes.

    La repressió franquista cap a les llengües no castellanes.
    Van prohibir totes les llengües que no fóra el "castellà". També van prohibir tot tipus de manifestacions orals, escrites i públiques que no foren en castellà.
  • La lluita antifranquista: Els maquis

    La lluita antifranquista: Els maquis
    El maqui, va ser el conjunt de moviments guerrillers antifeixistes de resistència a Espanya que va començar durant la Guerra Civil en 1937 i acabe allà pels anys 60 com va començar, a tirs, primer contra la revolta franquista i més tard contra el propi règim instaurat.
  • La lluita antifranquista: la Nova Cançó

    La lluita antifranquista: la Nova Cançó
    Va ser un moviment artístic que va promoure la música catalana a l'Espanya franquista . El moviment va buscar normalitzar l'ús de la llengua catalana en la música popular i va denunciar les injustícies a l'Espanya franquista.
    El detonant d'aquest moviment va ser sens dubte el manifest fundacional escrit per Lluís *Serrahima, es va publicar en revistes perquè més artistes al costat del formaren Els setze jutges i gràcies a això van començar a escriure cançons en català
  • La fi de la dictadura franquista

    La fi de la dictadura franquista
    La dictadura va acabar en 1975, després de la mort de Franco. Quan va acabar la dictadura franquista a Espanya es va instaurar la democràcia