Història d'Espanya (1931-1982)

  • Period: to

    Etapa 1: Segona República i Guerra Civil

    Va ser un període de reformes progressistes i tensions polítiques que va culminar amb la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). La guerra va enfrontar els republicans, que defensaven el govern legítim, contra els nacionalistes liderats per Francisco Franco. Després de tres anys de guerra, Franco va obtenir la victòria el 1939, establint una dictadura que duraria fins a la seva mort el 1975.
  • Eleccions municipals a Espanya

    Van mostrar un gran suport cap els republicans. Aquest recolzament va provocar a l'abdicació del rei Alfons XIII. Davant la pressió popular i per a evitar un conflicte, Alfons XIII va decidir exiliar-se.
  • Segona República Espanyola

    Es va proclamar la Segona República Espanyola, marcant la fi de la monarquia i l'inici d'un nou règim democràtic a Espanya.
  • Period: to

    Etapa 2: La llarga postguerra

    Va ser un període de repressió, pobresa i aïllament internacional sota la dictadura de Francisco Franco. El règim franquista va consolidar el seu poder amb una forta repressió dels republicans i la instauració d'un estat autoritari. L'economia espanyola va patir greus dificultats fins a la dècada de 1950, quan es van iniciar tímides reformes econòmiques que preparaven el camí per al desenvolupament dels anys 60.
  • Period: to

    Dictadura Franquista

    Francisco Franco va exercir un control absolut sobre el país, imposant un govern autoritari, suprimint les llibertats polítiques i reprimint qualsevol oposició. Aquesta època va ser marcada per la censura, la repressió política i la limitació de les llibertats civils, deixant un llegat complex en la història d'Espanya.
  • Llei de Repressió de la Masoneria i el Comunisme del règim de Franco

    Aquesta llei tenia com a objectiu prohibir i perseguir tant la masoneria com el comunisme, considerats enemics de l'estat i contraris als valors del règim franquista.
  • Period: to

    Aïllament internacional significatiu

    Durant el període de la postguerra, Espanya va experimentar un aïllament internacional significatiu. Això va incloure l'exclusió d'Espanya de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i sancions i restriccions econòmiques per part d'altres països. Aquest aïllament va tenir un impacte negatiu en l'economia i la reputació internacional d'Espanya, tot i que el país va iniciar una lenta obertura gradual a les relacions internacionals durant la dècada de 1960.
  • Final de la Segona Guerra Mundial.

    El mariscal alemany Wilhelm Keitel va signar la rendició en nom de les forces armades alemanyes davant del mariscal soviètic Georgi Zhukov, representant la Unió Soviètica. Aquest esdeveniment va marcar el final de la guerra a Europa, acabant amb el règim nazi d'Adolf Hitler i a la dominació alemanya en el continent.
  • Espanya signa un acord amb els Estats Units permetent bases militars nord-americanes en el seu territori.

    El pacte s'ha de situar dins el clima tens de la Guerra Freda i la cerca de seguretat d'ambdós països contra el "perill comunista". L'ajuda era principalment militar i alimentària i no van investir-se en la industrialització d'Espanya.
  • Espanya s’uneix a l'Organització de les Nacions Unides

    Anys abans, l'ONU li va negar l'ingrés en l'organització a causa de la simpatia que el règim de Franco va tenir cap a les potències de l'eix feixista, derrotades en la Segona Guerra Mundial.
  • Espanya es converteix en membre ple del Fons Monetari Internacional (FMI).

    L'FMI ​​és una institució els recursos de la qual provenen principalment de les quotes que aporten els països membres.
  • Period: to

    Etapa 3: “Desarrollismo” i la crisi del Règim

    Espanya va viure un augment econòmic accelerat, però també va emergir una creixent crisi política i social, amb tensions causades per la repressió franquista i demandes de reforma democràtica. que culminarien amb protestes d'estudiants, obrers i les activitats terroristes com ETA.
  • Designació del successor de Franco

    Juan Carlos I va ser designat com a successor de Franco com a cap d'Estat.
  • Assassinat del president del govern

    Assassinat del president del govern, Carrero Blanco, per part de l'organització terrorista ETA.
  • Period: to

    Etapa 4: Transició democràtica

    Va ser un període de transició del règim franquista a la democràcia. Va ser marcada per la redacció de la Constitució de 1978, eleccions lliures el 1977 i l'establiment d'un sistema polític pluralista. Liderada per Adolfo Suárez, va culminar amb la victòria del PSOE a les eleccions de 1982, consolidant una nova era democràtica a Espanya.
  • Mort de Francisco Franco

    Mor Francisco Franco, el dictador que havia governat el país des del final de la Guerra Civil Espanyola
  • Juan Carlos I: Rei d'Espanya

    Juan Carlos I va ser proclamat rei d'Espanya. Encara que havia estat designat successor de Franco per assegurar la continuïtat del règim, Juan Carlos I decideix impulsar una transició cap a un sistema democràtic.
  • Primeres eleccions generals democràtiques des de la Guerra Civil Espanyola

    Es van celebrar les primeres eleccions generals democràtiques des de la Guerra Civil Espanyola. Adolfo Suárez, va aprovar la Llei per a la Reforma Política, que va desmantellar les estructures del règim franquista i va establir les bases per a la convocatòria d'eleccions lliures. Aquestes eleccions van donar com a resultat un parlament de diferents partits polítics, amb idees polítiques havien estat prohibides sota el règim franquista.
  • Constitució Espanyola

    Es va aprovar la Constitució Espanyola, establint Espanya com una monarquia parlamentària. La Constitució reconeix el dret a l'autonomia de les comunitats autònomes i assegura la separació de poders entre l'executiu, el legislatiu i el judicial, aquesta divisió permet assegurar que cap branca del govern tingui un domini excessiu, assegurant la responsabilitat i protecció dels drets dels ciutadans.
  • Intent de cop d'Estat

    Un grup de guàrdies civils, liderats pel tinent coronel Antonio Tejero, va assaltar el Congrés dels Diputats durant la votació per a la investidura de Leopoldo Calvo-Sotelo com a president del govern. Aquest esdeveniment va generar un gran conflicte entre aquells que volien mantenir la recentment establerta democràcia espanyola i aquells que desitjaven tornar a un règim autoritari.
  • Eleccions Generals i la Victòria del PSOE

    El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) va guanyar les eleccions generals amb una àmplia majoria. Aquest resultat va portar Felipe González a convertir-se en el President del Govern, marcant el començament d'un llarg període de govern socialista que duraria fins a 1996. Aquesta victòria va representar un canvi significatiu després d'anys de govern de la UCD (Unió de Centre Democràtic).