Grecia

  • Period: 3200 BCE to 2000 BCE

    Origens de Grecia

    Des del Paleolític s'atestigua la presència de l'home a Grècia (3200 a.C al 2000 aC), i a Àsia Menor.
  • Period: 2600 BCE to 2000 BCE

    Helàdic antic

    Helàdic antic (2600 a. C.-2000 a. C.). Conformat per poblacions ceramistes de cultura agrària (possiblement afins a caris i etruscs) que dominaven el territori egeu; de llengües no indoeuropees.
  • Period: 2000 BCE to 2000 BCE

    Helenització de Grècia

    No es coneix amb precisió quan van arribar els parlants de llengües gregues a Grècia, però que va poder passar cap al 2000 aC. C. Això suggereix que les primeres civilitzacions testificades en territori grec, la ciclàdica, l'egea i la minoica van ser creades per pobles que estaven etnolingüísticament emparentats amb els grecs. En canvi en el període micènic la llengua dominant de la major part d'àrees sembla haver estat una forma de grec, el grec micènic o formes de grec relacionades amb ell.
  • Period: 2000 BCE to 1600 BCE

    Helàdic mitja

    Helàdic mitjà (2000 a. C.-1600 a. C.). Conformat per poblacions igualment agràries amb poliment i enriquiment cromàtic de la ceràmica. Van començar a fer servir el cavall ia fer pràctiques d'inhumació de cadàvers (sense ofrenes).
  • Period: 1950 BCE to 1550 BCE

    L'illa de creta

    A l'illa de Creta es va desenvolupar la primera civilització avançada, la cretenca o minoica. Durant la seva època de major esplendor (període Minoic Mitjà), es van construir els palaus de Cnosos, Festos i Hagia Triada. D'altra banda, els aqueus o protohelens es van establir a l'Argòlida, on van construir les fortaleses de Tirinto i Micenes, de la qual va derivar el nom micènica que es dóna a la seva elevada civilització, assimiladora de la cultura minoica.
  • Period: 1600 BCE to 1400 BCE

    Helàdic recent

    Helàdic recent (1600 a. C.-1400 a. C.). Període de successives immigracions de pobles ramaders (aqueus, jonis), que coneixien els metalls, van introduir el carro de guerra i l'ambre. Van edificar les fortaleses monumentals de Micenes, Tirinto i Pilos, i van formar urbs al seu voltant. Comerciaven amb Troia, Sicília i la península itàlica. Van expandir els seus dominis i van fundar colònies a Milet, Rodes, Panfilia, Lícia i Xipre.
  • Period: 1600 BCE to 1250 BCE

    Grècia peninsular

    Durant el període en què la Grècia peninsular encara resplendia sota la impressionant cultura micènica, a l'illa de Creta es produïa el floriment de la civilització minoica cretenca amb capital a Cnosos (1600-1250 aC).11 Aquesta civilització deu la seva nom al semillegendari rei Minos. Els cretencs comerciaven per tota la Mediterrània i exportaven ceràmica, teixits, objectes de bronze i orfebreria.
  • Period: 1550 BCE to 1400 BCE

    Període Apogeu

    Cap al 1550 a. C. va començar un període d'apogeu a banda i banda del mar Egeu, que va culminar amb la conquesta de Creta. Al començament del segle xii a. C., els dorios van irrompre a Grècia continental. En conseqüència, els aqueus van emigrar al Peloponès; els jonis a l'Àtica, a Eubea ia les Cíclades, els eolis, Tesalia i Beòcia. A més, aquesta invasió va incrementar el procés d'emigració de colons grecs cap al litoral d'Àsia Menor i va provocar la fragmentació de Grècia a ciutats-estat(polis)
  • Period: 1100 BCE to 701 BCE

    Edat fosca

    Des del 1100 fins al segle VIII a. C. es coneix com l'Edat fosca —seguint el col·lapse de l'Edat del Bronze—. D'aquesta etapa no ha sobreviscut cap text primari, i només en queda escassa evidència arqueològica. Alguns textos secundaris i terciaris contenen breus cronologies i llistes dels reis d'aquest període, incloent Història d'Heròdot, Descripció de Grècia de Pausànies, Biblioteca històrica de Diodoro Sículo i Chronicon de Jerónimo.
  • Period: 800 BCE to 701 BCE

    Epoca arcaica

    Al segle VIII a. C., Grècia va començar a sortir de l'Edat Fosca que va seguir a la caiguda de la civilització micènica. Al poble li faltava alfabetització i s'havia oblidat el sistema d'escriptura micènic, Lineal B. Però els grecs van adoptar l'alfabet fenici i el van modificar per crear l'alfabet grec.16 17 A partir del segle IX a. C.18 ―segons alguns autors, específicament al VIII a. C.―19​ van començar a aparèixer escrits.
  • Period: 710 BCE to 650 BCE

    Primera meitat del segle vii

    La primera meitat del segle vii a. C. va veure la Guerra Lelantina (cap al 710-cap al 650 a. C.), un conflicte perllongat que es distingeix com la guerra documentada més primerenca del període de l'Antiga Grècia. En ella es van enfrontar les ciutats-estat llavors importants Calcis i Eretria sobre la fèrtil plana lelantina d'Eubea. Totes dues ciutats semblen haver patit declius com a resultat d'aquesta llarga guerra, encara que Calcis va ser la vencedora nominal.
  • Period: 621 BCE to 594 BCE

    Finals del segle vii

    Atenes, per la seva banda, va patir manca de terres i una crisi agrària a finals del segle vii, cosa que també va resultar en conflictes civils. L'arcont (magistrat) Dracón va promulgar reformes severes en 621 a. C. (d'aquí la paraula moderna «draconiano»), però aquestes no van poder fer callar el conflicte. Al final les reformes moderades de Soló (594 aC) li van donar a Atenes certa estabilitat, millorant la vida dels pobres tot i que van consolidar l'aristocràcia al poder.