Sugoma

Egipte per: Hector, Pol Ramos i Usman

  • 3200 BCE

    Desenvolupament històric

    Desenvolupament històric
    L'egipci és una llengua afroasiàtica septentrional relacionada de prop amb l'amazic i el semític. S'identifiquen dues fases majors: l'egipci primerenc, agrupant l'egipci antic i mitjà, i l'egipci tardà, que inclou les fases de neoegipci, demòtic i copte de la llengua. Encara que l'escriptura precopta no mostra diferències dialectals, és més probable que l'egipci es parlés en diversos dialectes regionals centrats al voltant de Memfis i més tard Tebes.
  • 2800 BCE

    Període dinàstic antic

    Període dinàstic antic
    Cap al 3150 aC, Narmer, primer faraó que va existir a Egipte, va aconseguir la unificació dels 2 Egiptes tot establint una capital a Memfis després d'una guerra entre ells, de la qual podrien controlar tant la força laboral i l'agricultura de la fèrtil regió del delta com les lucratives i crítiques rutes cap al Llevant ja que la ciutat es localitzava entre l'Alt i Baix Egipte, malgrat el gran canvi que va fer Narmer a Egipte, el seu govern va acabar per haver sigut assassinat per un hipopòtam.
  • 2500 BCE

    Imperi Antic

    Imperi Antic
    L'Imperi Antic va consolidar el sistema polític, cultural i religiós sorgit durant el període protodinàstic, amb l'aparició d'una monarquia els trets més notables de la qual són la divinització absoluta del faraó i un poder polític fortament centralitzat.
  • 2160 BCE

    Primer període intermedi

    Primer període intermedi
    El primer període intermedi és aquest primer període d'inestabilitat política i de lluites internes que es dóna entre el Regne Antic i el Regne Mitjà. Comença després del llarg llinatge dels reis que havien regnat a Egipte des de Memphis a partir de la Dinastia III.
  • 1800 BCE

    Imperi mitjà

    Imperi mitjà
    Durant aquesta època Egipte va estendre les seves fronteres conquerint una part de Nubia. Posteriorment, després de no resistir els atacs dels hicsos, van cedir el poder a aquests. Els hicsos, arribats d'Àsia, feren d'Avaris la capital d'Egipte durant dues dinasties i governaren el país entre la XIII i XVII.
  • 1709 BCE

    Segon període intermedi i els hikses

    Segon període intermedi i els hikses
    Aquest període comença quan els governants egipcis de la Dinastia XIII traslladen la capital d'Itj-tawi (al Baix Egipte, prop de Lisht, al sud de Memfis) de tornada a Tebes, l'antiga capital de finals de la Dinastia XI a l 'Alt Egipte, afluixant el seu control sobre el nord.
  • 1570 BCE

    Imperi nou

    Imperi nou
    L'Imperi Nou (1570-1070 a.C.) va començar amb la XVIII Dinastia, i va ser una època de gran poder, riquesa i influència, com ho evidencien el seu important comerç exterior i les seves conquestes a l'estranger. Els faraons de les dinasties XVIII a XX foren grans constructors darquitectura religiosa.
  • 1078 BCE

    Tercer període intermedi

    Tercer període intermedi
    Al Tercer Període Intermedi d'Egipte, el poder es va repartir des del principi gairebé a parts iguals entre Tanis i Tebes, de vegades fluctuant en un sentit o altre, i les dues ciutats van governar conjuntament encara que sovint amb programes diferents.
  • 653 BCE

    Egipte tardà

    Egipte tardà
    El Període Tardío de l'antic Egipte es refereix a l'última florida dels governants egipcis nadius després del Tercer Període Intermedi des de la Vintena Sisena Dinastia Saita en conquestes perses, i va acabar amb la conquesta per Alexandre el Gran i l'establiment del Regne Ptolemaic.
  • 332 BCE

    Dinastia ptolemaica

    Dinastia ptolemaica
    La dinastia ptolemaica va ser fundada per Ptolemeu I Sòter, general d'Alexandre el Gran. Aquesta dinastia va governar a l'Antic Egipte durant el període hel·lenístic des de 323 a. C. fins a 30 a. C., quan va perdre la seva independència i es va convertir en província romana.