Evolució històrica de la imatge en moviment

  • Fenaquistoscopi

    Fenaquistoscopi
    El fenaquistoscopi va ser la primera joguina òptica que permetia reproduir el moviment d’una imatge. Es basava a l’efecte de la persistència de la visió o persistència retiniana i va ser inventat simultàniament el 1831 pelfísic belga Joseph Plateau i pel matemàtic i inventor austríac Simon Ritter von Stampfer.
  • Zoòtrop

    Zoòtrop
    El zoòtrop fou un invent antecessor del cinema creat l’any 1834 per William George Horner, però no va arribar al mercat fins el 1867.Consisteix en una mena de timbal amb molts forats al seu voltant i una tira d’imatges a la paret interna. A través d’aquests forats, si mirem a l’interior de l’aparell mentre el girem, podem observar moviment a les imatges gràcies a un efecte òptic.
  • La llanterna màgica

    La llanterna màgica
    La llanterna màgica va ser l'espectacle audiovisual més popular abans del cinema. El seu funcionament es basa en els mateixos principis que un projector de diapositives actual. Un potent focus lluminós es concentra sobre un objecte transparent mitjançant una lent anomenada condensador. La imatge d'aquest objecte transparent es projecta invertida a través d'un forat sobre una pantalla blanca. Aquest forat conté una lent convergent, que fa que la imatge es vegi redreçada a la pantalla blanca.
  • MUYBRITGE: cavall

    MUYBRITGE: cavall
    Muybrige, al 1873, va realitzar unes fotografies on captava el moviment del cavall al corre i així va poder demostrar la qüestió, motiu d'apostes i discussions, de si algun moment durant el trot del cavall aquest tenia les quatres potes suspeses en l'aire, sense tocar a terra.
  • Fusell fotogràfic

    Fusell fotogràfic
    El fusell fotogràfic es considera com l’avantpassat de l’actual càmera fotogràfica. El va inventar Étienne-Jules Marey, l’any 1882, poc abans que el cinematògraf. Aquest personatge sempre s’havia interessat pel moviment i les maneres de captar-lo, i va poder utilitzar els seus coneixements i els avenços tecnològics de Muybridge.
  • Cinematògraf

    Cinematògraf
    El cinematògraf va ser creat a França l’any 1895 pels germans Lumière. Va ser un dels invents que van aparèixer durant la Segona Revolució Industrial. Va tenir molta transcendència, sobretot al món de l’art i la cultura, ja que permetia que més d’una persona pogués gaudir de la projecció de la pel·lícula a la vegada. La funció d’aquesta màquina era crear un efecte d’imatge en moviment amb la projecció de 24 fotogrames per segon. En realitat, el moviment d’aquestes imatges és una il·lusió òptica.
  • Méliès

    Méliès
    Méliès inicia una serie de pel·lícules en les que filma els números de magia que es realizan en el seu teatre, aplicant trucs i tècniques pròpies del cine. Aquest és el rumb que inicia el 1896, amb la pel·lícula Escamoteo de una dama (Escamotage d'une dame au théâtre Robert Houdin).
  • Quinetoscopi

    Quinetoscopi
    El quinetoscopi va ser un aparell creat per el fotògraf i investigador William Kennedy Laurie Dickson, qui va treballar amb Thomas Alva Edison. Edison va ser qui va patentar aquesta màquina l’any 1897, tot i no ser-ne l’únic inventor. Aquesta màquina també pot rebre els noms de kinetoscopi o cinetoscopi. Tant Edison com Dickson van inspirar-se en els avenços tècnics de l’inventor Eadweard Muybridge per crear aquesta màquina. El kinetoscopi intentava crear imatge i so a la vegada.
  • Cinema d'animació

    Cinema d'animació
    Els primers anys del segle XX alguns dibuixants ja van veure les possibiltats d'animar dibuixos utilitzant la nova tecnologia del cinema. "Humorous Phases of funny faces" 1906 dibuixat i filmat pel nordamericà James Stuart Blackton es considera el primer film d'animació de la història tot i que es una animació molt rudimentària.
  • Film d'art

    Film d'art
    El Film d´art va ser una corrent cinematogràfica que va començar el 1907 a França, creada per un grup d'actors de comèdia que buscaven atreure el públic burges i aristòcrata. La seva idea era crear un cine històric literari, i per això van utilitzar directors, actors i escenògrafs de teatre.
    Les pel·lícules d'aquesta corrent eren poc originals, teatrals i estereotipades. Tot i això, van ser les primeres superproduccions que van durar més de 2h.
  • Hollywood

    Hollywood
    Vaient les perspectives del negoci del cinema Edison va intentar patentar els drets sobre l'explotació del cinematograf. Al final, van arribar a un acord amb Biograph, Vitagraph i altres i van muntar trust Motion Pictures Patents Company (MPPC), tot i que li havien de pagar un tant % a Edison. Apart de aquestes companyies més tard van sorgir productors independents que no volien pagar-li a Edison, així que van emigrar cap a l'oest en un petit poble anomenat Hollywood.
  • Paramount

    Paramount
    Paramount Pictures Corporation és una companyia de producció i distribució de cinema i televisió classificat constantment com un del estudis més grans i amb major recaudació, fundada el 8 de maig del 1912, per Jesse L. Lasky, William Wadsworth Hodkinson, Adolph Zukor.
  • Bollywood

    Bollywood
    Bollywood és el nom que rep la producció cinematogràfica índia basada a Bombai, de caràcter comercial i bàsicament realitzada en llengua hindi. El conjunt que forma Bollywood amb la resta de produccions en diferents idiomes, com el tàmil, el bengalí i altres, constitueix el nucli del cinema indi.
    La 1ª película de Bollywood va ser Raja Harishchandra, un filme mudo del 1913. Mes tard, la primera película amb so Alam Araen el 1931 i el 1937 la primera película en color.
  • Griffith

    Griffith
    David Wark Griffith, conegut artísticament com a D. W. Griffith (La Grange, Kentucky, 22 de gener de 1875 – Hollywood,Califòrnia, 23 de juliol de 1948) fou un director de cinema estatunidenc. Fou un dels creadors de la tècnica cinematogràfica, innovador de la narrativa fílmica i creador del llenguatge cinematogràfic. La primera pel·lícula que va fer va ser el 1915.
  • Chaplin

    Chaplin
    Està considerat com un dels millors mims i pallassos de la història del cinema. Actuava, dirigia, escrivia els guions, componia la música i produïa les seves pròpies pel·lícules. Chaplin fou una de les personalitats més creatives de l'època del cinema mut i va influir molt en altres actors. La seva vida artística va durar més de 65 anys, des dels escenaris victorians i els music hall britànics quan era un artista jove, fins a gairebé la seva mort a l'edat de vuitanta-vuit anys.
  • Cinema sonor

    Cinema sonor
    Primera pel·lícula amb so, the Jazz Singer.
  • Oscars

    Oscars
    Els Premis de l'Acadèmia (en anglès: Academy Awards), més coneguts com a Oscars, són uns premis cinematogràfics atorgats anualment per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques a Los Angeles(Califòrnia). Aquesta organització, que l'any 2002 superava els 6.000 membres, està formada per professionals del cinemaen de diverses especialitats.
  • Technicolor

    Technicolor
    El Technicolor va ser el primer intent efectiu de la indústria cinematogràfica per a deixar enrere el blanc i negre i reproduir en pantalla els colors filmats en la realitat. El seu primer gran exponent és la superproducció Allò que el vent s'endugué i El màgic d'Oz (1939), ambdues dirigides per Victor Fleming.
    El sistema s'aconseguia per la filmació simultània de tres pel·lícules dins de la mateixa càmera, cada una de les quals comptava amb filtres perquè fora impressionada només per un color.
  • Neorrealisme italià

    Neorrealisme italià
    El concepte de neorrealisme va ser creat el 1943 per l'escriptor, dramaturg i crític de cinema italià Umberto Barbaro, en un manifest publicat a la revista Carmine on reivindicava un nou cinema alliberat tant dels tòpics del cinema d'exaltació nacional i propaganda feixista com del cinema comercial que fins llavors s'imposaven a Itàlia. Les seves propostes foren recollides per un grup de joves directors i guionistes que desenvoluparen a nivell pràctic aquesta avantguarda.
  • Televisió

    Televisió
    John L.Baird el 1925, desenvolupa la patent més important, la de la televisió. Va fer la primera prova privada a casa seva, en un laboratori. En aquell moment, la televisió, tenia unes 500 línies de definició (imatge deficient). Un any més tard, demostra oficialment el seu invent.Abans del 1945, la televisió era com un invent curiós i passava per una etapa bàsicament experimental. Però a partir de la segona Guerra Mundial, les coses van canviar i es va convertir en una eina d'entreteniment.
  • Nouvelle vague

    Nouvelle vague
    Nouvelle vague (nova onada) és un moviment cinematogràfic aparegut a França al final dels anys 1950. El terme apareix sota la ploma de Françoise Giroud a L'Express del 3 d'octubre de 1957, en una enquesta sociològica sobre els fenòmens de generació. És reprès per Pierre Billar el febrer de 1958 a la revista Cinéma 58. Aquesta expressió és atribuïda a les noves pel·lícules distribuïdes el 1959 i principalment aquells presentats al Festival de Canes d'aquell any.
  • Video Art

    Video Art
    El videoart neix amb la popularització de la televisió als Estats Units. Es diu que va començar quan el coreà Nam June Paik[2] va utilitzar la seva Sony Portapak nova per a filmar la processó del Papa Pau VI per la ciutat de Nova York a la tardor del 1965
  • Internet

    Internet
    Tècnicament el naixement d'internet, es produí l'1 de gener de 1983, amb la primera xarxa de llarg abast WAN basada en tecnologia TCP/IP, posada en marxa per la National Science Foundation (NSF) dels EUA. Al 1995, aquesta xarxa fou oberta als interessos comercials. Però no és fins cap allà el 2010 aproximadament que l'usuari és actiu en la recerca, i pot seguir series, mirar pel·lícules, escoltar música acompanyada de videoclips, etc.
  • Videoclip

    Videoclip
    Un videoclip, és un curtmetratge realitzat principalment per a la seva difusió en vídeo, televisió i internet, que ofereix una representació visual d'una cançó. Són produccions molt vives que tenen per objectiu cridar l'atenció del teleespectador. Encara que els orígens dels vídeos musicals és sobre el 1960, la seva popularitat va créixer durant els anys 80, quan el format de la cadena MTV es va crear al voltant d'ells.