8b308f6956babc7a9ce0147b0788758c

Evolució dels oficis. Telefonistes

  • TECNOLOGIA: Inventor del telèfon. Primers prototips

    TECNOLOGIA: Inventor del telèfon. Primers prototips
    Antonio Meucci havia fabricat diversos aparells telefònics entre 1849 i 1870, i va presentar una descripció de la patent 28 de desembre 1870. Aquest italià és reconegut com al vertader inventor del telèfon. Va ser el 1854 quan aquest va presentar el seu primer prototip. El 1860 en va fer una presentació pública; i no va ser fins el 1871 que ja el va patentar amb un model millorat. Aquest invent permetia comunicar-se per mitjà d'un cable elèctric.
  • TECNOLOGIA: Orígens del telèfon actual

    TECNOLOGIA: Orígens del telèfon actual
    L'inventor francès Charles Bourseul va plantejar la possibilitat d'utilitzar les vibracions causades per la veu sobre un disc flexible o diafragma, per tal d'activar i desactivar un circuit elèctric i produir unes vibracions similars en un diafragma situat en un lloc allunyat, que reproduiria el so original. Aquesta idea va servir per completar la invenció de Meucci.
  • LEGISLACIÓ: Patent del telèfon

    LEGISLACIÓ: Patent del telèfon
    Paral·lelament, Graham Bell va patentar un invent molt similar al de Meucci als Estats Units. Aquest fet va provocar una allau de denúncies i demandes de l'italià, i l'obertura d'un judici que va acabar amb la mort del vertader inventor el 1889. No obstant això, el model de Bell era lleugerament diferent, i permetia convertir sons en impulsos elèctrics més fàcilment.
  • TECNOLOGIA: Invenció de la primera centraleta

    TECNOLOGIA: Invenció de la primera centraleta
    El funcionament dels aparells requeria de la connexió física per mitjà de cables. I no sempre es volia comunicar amb el mateix aparell, cosa que implicava múltiples combinacions. Va ser l'hongarès Trivadar Puskás qui la va inventar en el laboratori de Thomas Alva Edison. Ràpidament, la Bell Telephone Company va comprar l'invent i el va fer servir. Aquest fet va significar la creació de l'ofici de telefonista.
  • ORGANIGRAMA: Creació de la Bell Telephone Company

    ORGANIGRAMA: Creació de la Bell Telephone Company
    Bell i el seu ajudant Thomas Watson van fundar una empresa basada en el seu invent. Va triomfar en tot el país d'Estats Units i va ser la responsable de crear nombroses línies telefòniques (entre les quals la de Boston-Nova York), i l'evolució tecnològica del telèfon. Constava de diversos gerents, investigadors i Caps de Comunicacions que dirigien el personal encarregat de gestionar les trucades.
  • FORMACIÓ: Primera dona telefonista

    Aquest èxit va provocar el creixement de clients abonats. Hi havia necessitat de treballadors per fer anar les centraletes i coordinar les telecomunicacions manualment va obligar a la Bell Telephone Company a contractar molt personal nou de baixa classe social. En un principi, havien de ser nens; però la complexitat dels mecanismes i la finesa de la veu femenina a l'hora de parlar van fer preferir-los contractar dones joves sense massa estudis. Com a molt, les treballadores havien fet primària.
  • FUNCIONS: Primers serveis telefònics

    FUNCIONS: Primers serveis telefònics
    La mateixa Bell Telephone Company va crear una central de telefonia a New Haven (Connecticut). Constava de diverses centraletes i tenia vint-i-abonats, entre ells el novel·lista Mark Twain. Quan la persona origen de l'anomenada despenjava seu receptor s'activava en la centraleta un commutador elèctric que avisava a l'operadora, i aquesta movia una palanca preguntava a l'abonat amb qui volia parlar. Tot i que podien escoltar en tot moment les comunicacions i supervisar-les, eren molt discretes.
  • Arribada del sector a Espanya

    Arribada del sector a Espanya
    A Madrid es van instaurar les primeres centraletes. Anys abans, s'havien fet les primeres demostracions militars a la ciutat de Barcelona i s'havia establert una connexió Barcelona-Girona.
  • TECNOLOGIA: L'aportació d'Almon Brown Strowger

    TECNOLOGIA: L'aportació d'Almon Brown Strowger
    Per una disputa amb una altra funerària, va decidir que no volia la participació de telefonistes en les trucades dels seus clients. Pensava que es dirigien sempre els encàrrecs al seu rival i volia que es contactés amb ell directament. Va inventar un sistema de commutació automàtica que amb la selecció de diverses tecles s'emetien impulsos elèctrics en una centraleta i aquesta accionava tal com en un telègraf un mecanisme que enllaçava amb la xarxa de l'usuari a contactar.
  • CONDICIONS LABORALS: La imposició de la jornada de 8 hores

    CONDICIONS LABORALS: La imposició de la jornada de 8 hores
    En la celebració de la Segona Internacional a París, s'adoptà la reivindicació de la jornada de 8 hores, que també afectaria a les telefonistes. Aquest canvi milloraria molt la feina de telefonista, ja que amb el temps s'imposarien 3 torns diaris i el volum de treball es distribuiria més.
  • CONDICIONS LABORALS: La "Ley de la Silla"

    CONDICIONS LABORALS: La "Ley de la Silla"
    Aquesta llei proposava que cada empresari o responsable de telefonia pogués disposar de tantes cadires com telefonistes a la central. D'aquesta manera s'evidenciava el masclisme de l'època; ja que es deia que el descans de les dones era necessari per la seva debilitat natural. Per tant, les telefonistes van disposar d'una cadira per treballar.
  • TECNOLOGIA: Incorporació de les primeres centraletes automàtiques

    Trenta anys després de la invenció del sistema de Strowger. La Bell Telephone Company va començar a incorporar experimentalment models de centraleta automàtica. Els empleats de l'empresa de Strowger van desenvolupar un model més avançat amb discos rotatoris que permetien escriure un número de 9 xifres o impulsos que permitís a la centraleta contactar amb un altre usuari. Però no permetia comunicar-se amb més de 100 usuaris; així que encara era necessària la presència de telefonistes.
  • LEGISLACIÓ i ORGANIGRAMA: Creació de Compañía Telefónica Nacional de España (CTNE) a Espanya

    LEGISLACIÓ i ORGANIGRAMA: Creació de Compañía Telefónica Nacional de España (CTNE) a Espanya
    Encara que a Estats Units la telefonia estigués a càrrec de companyies telefòniques privades, en molts països del món, estava en mans de l'Estat. Les telecomunicacions molt sovint eren considerades com un afer militar, per tant, les telefonistes obeïen una disciplina militar. A Espanya, les telefonistes eren funcionàries, havien d'obeir una jerarquia en què una vigilanta procurava que no deixessin el lloc i un alt càrrec del govern comandava totes les operacions. Les comunicacions eren secretes.
  • TECNOLOGIA i CONDICIONS LABORALS: Augment dels abonats globalment

    El telèfon no va començar a tenir èxit comercial fins als anys 20. El moment àlgid d'empreses com la Bell Telephone Company i la creació de telefòniques arreu del món va fer que l'aparell fos d'ús quotidià. L'extensió de telèfons automàtics va permetre que el flux de trucades es multipliqués; tanmateix, va ser necessari l'ús de prefixos telefònics que permetessin connectar amb usuaris de centrals llunyanes. Se'n va aprofitar la telefonia analògica per mitjà de telefonistes, que encara creixia.
  • TECNOLOGIA: Incorporació de telèfons de baquelita

    TECNOLOGIA: Incorporació de telèfons de baquelita
    Els models de telèfons automàtics que més van triomfar van ser els telèfons de plàstic o baquelita. L'augment de producció de plàstic i el seu baix cost va fer que es venguessin nombroses quantitats de telèfons. Aleshores, es van haver de millorar els sistemes de commutació automàtica, fet que va començar a convertir en obsolet el sistema de comunicació per cable per mitjà de telefonistes. Però en els països menys desenvolupats com Espanya no existia tal tecnologia i se'n va mantenir l'ocupació.
  • LEGISLACIÓ, CONDICIONS LABORALS I FORMACIÓ: Declaració Universal dels Drets Humans. Incorporació d'homes en l'ofici. Augment de les remuneracions. Increment de la formació laboral

    LEGISLACIÓ, CONDICIONS LABORALS I FORMACIÓ: Declaració Universal dels Drets Humans. Incorporació d'homes en l'ofici. Augment de les remuneracions. Increment de la formació laboral
    El fet que molts països es comprometessin a acatar els Drets Humans, va provocar que d'aleshores ençà les condicions laborals de les telefonistes milloressin molt; i va provocar la incorporació paulatina d'homes en la labor. Tot i això no va ser fins a finals del segle XX que no hi va haver un percentatge mínim masculí. A més, es van començar a donar més vacances i a pagar millor els sous. El dret a l'educació va fer que moltes telefonistes tinguessin estudis de caràcter superior.
  • TECNOLOGIA: Primera xarxa de telefonia mòbil

    TECNOLOGIA: Primera xarxa de telefonia mòbil
    Molt experimentalment, a la dècada dels anys 50 molts radioaficionats van crear prototips de telèfon que funcionaven per mitjà de radiotransmissors. Alguns cotxes de policia en van incorporar, ja que no podien anar amb cable. A Suècia es va crear la primera xarxa de comunicacions amb més de 40 canals. Els Laboratoris Bell van aconseguir que els pesats prototips s'anessin miniaturitzant gràcies al transistor.
  • CONDICIONS LABORALS: Segona onada feminista

    CONDICIONS LABORALS: Segona onada feminista
    Als anys 60, l'ofici de telefonista era majoritàriament femení. Amb l'arribada d'ideals feministes el fet de ser dona treballadora va prendre molta importància. Moltes noies amb ganes d'independitzar-se i fer una vida econòmicament igual a les dels homes, van decidir treballar a les centrals de telefonia. Tot i el nombre de treballadores i torns, l'ofici continuava sent dur i molt exigent.
  • TECNOLOGIA: Primer telèfon cel·lular

    TECNOLOGIA: Primer telèfon cel·lular
    Martín Cooper, treballador de Motorola, va inventar el telèfon cel·lular basant-se en el funcionament de la ràdio. Això implicaria que no era necessari cap mena de cable, només antenes. Combinat amb l'invent del telèfon automàtic, significaria l'extinció de la demanda pel sector tradicional i la reinvenció d'aquest per tal de treure'n rèdit. També les telefonistes perdrien la feina i haurien de buscar-se altres funcions. L'any 1982 molts telèfons cel·lulars emetien comunicacions via satèl·lit.
  • TECNOLOGIA: Creació de l'ADSL

    TECNOLOGIA: Creació de l'ADSL
    Paral·lelament a la vinguda de telèfons cel·lulars portàtils, els telèfons fixes van automatitzar-se completament gràcies a la vinguda de l'ADSL. Aquesta tecnologia va permetre una comunicació per cable molt ràpida. Per els cables es transmetien dades informàtiques o impulsos electromagnètics per fer anar un ordinador. És a dir que es van extingir les centraletes automàtiques i les funcions de telefonista, perquè amb un ordinador ja es podia fer la commutació a una velocitat molt superior.
  • FUNCIONS: Clausura de l'última centraleta manual a Espanya

    FUNCIONS: Clausura de l'última centraleta manual a Espanya
    L'extensió de telèfons celulars i automàtics va anar provocant arreu del món la substitució d'aquests models pels antics. Per tant, eren prescindibles les centraletes i amb elles les telefonistes. A Espanya, l'última central d'aquest tipus es trobava Polopos, Granada.
  • FUNCIONS i FORMACIÓ: Globalització

    FUNCIONS i FORMACIÓ: Globalització
    L'augment del comerç i els recursos ha implicat un augment de les comunicacions. I aquestes comunicacions acostumen a ser telefòniques; per tant, cal que hi hagi una recepció indiscriminada d'informació. És per això que últimament moltes tasques d'atenció al client, radiotaxi, encàrrecs a domicili i labors d'administració hagin requerit de telefonistes. A més, al segle XXI, hi ha diversitat de gènere i molt bona competitivitat professional -s'ha fet exigir els estudis de Relacions Públiques-.
  • FUNCIONS i LEGISLACIÓ: Primer telèfon mòbil intel·ligent

    FUNCIONS i LEGISLACIÓ: Primer telèfon mòbil intel·ligent
    L'arribada de telèfons intel·ligents ha provocat que l'ús del telèfon per trucar hagi agafat un paper secundari. La vinguda d'aplicacions com Whatts App hi ha contribuït. Tot i això, l'ofici de telefonista es manté ja que la gran quantitat d'aplicacions i condicions d'ús sovint genera complicacions al client, que requereix d'explicacions i ajudes de l'empresa telefònica, que utilitza telefonistes per fer-ho. Ara, s'ha de trucar expressament als telefonistes amb números concrets com el 1004.