Eix Franquisme

  • Final de la Guerra Civil

    Final de la Guerra Civil
    Aquell 1 d'abril de 1939 Franco va dir "La guerra ha terminado". Així el Generalíssim anunciava el final de la guerra civil i la seva victòria després la caiguda de Madrid. Així acabaven els 3 anys de guerra (1936-1939) a Espanya i es començava una nova etapa.
  • Afusellament de Lluís Companys

    Afusellament de Lluís Companys
    El 13 d'agost de 1940 Lluís Companys estava en l'exili a França i va ser detingut per la Gestapo per ordre de les autoritats espanyoles. Finalment, el 14 d'octubre de 1940 Lluís Companys va ser condemnat a pena de mort i el dia següent va ser afusellat pel govern de Francisco Franco al castell de Montjuïc a Barcelona. Va ser el 123è president de la Generalitat de Catalunya. El mandat de Companys va ser polèmic, se li atribueix la mort de milers, inclosos religiosos i opositors a la República.
  • Reunió d'Hendaia

    Reunió d'Hendaia
    La reunió d'Hendaia marca un moment històric en el mandat de Franco. Franco es va reunir amb Hitler a l'estació d'Hendaia per negociar diferents acords. Franco volia Gibraltar, Marroc, part d'Algèria i beneficis econòmics. Però Hitler ho va rebutjar. Tot i això, Franco va enviar militars voluntaris (División Azul) per lluitar contra l'URSS.
  • Creació de RENFE

    Creació de RENFE
    L'any 1941 la Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles va ser creada a finals de la guerra civil pel govern franquista sobre la llei de "Ley de Bases de Ordenación Ferroviaria y de los Transportes por Carretera". Es van agrupar totes les empreses ferroviàries espanyoles per unificar-se en una sola i reconstruir tots els destrossos de la guerra.
  • Reunió de Bordighera

    Reunió de Bordighera
    El febrer de 1941 Franco es reuneix amb B.Mussolini a Bordighera per tenir diferents beneficis igual que amb Hitler. Quan Alemanya i Itàlia perden la guerra, Espanya torna a ser neutral.
  • Els maquis envaeixen la Vall d’Aran

    Els maquis envaeixen la Vall d’Aran
    A Espanya hi havia una gran repressió policial, per tant, la CNT, UGT, PSOE, POUM i ERC es queden en la clandestinitat. Aquest grup de tots junts es coneixen com a Maquis, tots es van ajuntar per fer un gran atac al règim de Franco i ho van intentar amb una invasió a la Vall d'Aran i van controlar la zona per uns dies, però les forces franquistes no van cedir i la seva resposta va ser ràpida.
  • Creació de ENDESA

    Creació de ENDESA
    L'any 1943 ENDESA (Empresa Nacional de Electricidad, S.A.) es crea pel govern de Franco (Ley de 1944 sobre el Régimen Jurídico de la Industria Eéctrica) amb un context després de la guerra on les instal·lacions elèctriques estaven destrossades i necessitava una reconstrucció immediata i modernització. El govern de Franco buscava promoure el desenvolupament i l'equitat en l'accés a l'electricitat.
  • Retirada d'ambaixadors

    Retirada d'ambaixadors
    Durant el règim de Franco l'ONU va recomanar una retirada d'ambaixadors, símbol de protesta internacional per la dictadura que Espanya patia. Països com Regne Unit, França o els EUA... van fer cas a la recomanació. Així es va quedar Espanya en un aïllament internacional. Més tard als anys 50 degut a la posició estratègica d'Espanya i el rebuig a l'URSS els Estats Units es va oposar a aquesta recomanació de l'ONU i a poc a poc els ambaixadors van tornar a regressar a Espanya.
  • Llei de successió

    Llei de successió
    La Llei de successió va ser una llei aprovada per les Corts Franquistes el 26 de juliol de 1947. Aquesta llei decretava que quan Franco morís Espanya tornaria a ser una Monarquia. Més tard, l'any 1969 Franco va escollir Joan Carles I com el seu successor per la transició a la Monarquia, Joan Carles I va ser el Rei i cap d'Estat des de 1975 fins al 2014.
  • Vaga dels tramvies

    Vaga dels tramvies
    La vaga dels tramvies a Barcelona va ser un dels actes més grans de revoltes durant el règim de Franco que va començar com a protesta per la pujada de tarifes però es va convertir en una vaga general. Aquesta vaga va ser brutalment reprimidia pel règim de Franco.
  • Pactes amb els EUA i Concordat Vaticà

    Pactes amb els EUA i Concordat Vaticà
    Als pactes amb els EUA i el Vaticà són coneguts com a "Pactos de Madrid", aquests pactes van començar a l'obertura internacional d'Espanya. Aquests pactes van permetre la instal·lació de bases militars dels EUA a Espanya, un reconeixement del govern de Franco com legal, establiment del Catolicisme com religió oficial d'Espanya i ajuda econòmica per continuar la reconstrucció i modernització econòmica i física d'Espanya.
  • Admissió d'Espanya a l'ONU

    Admissió d'Espanya a l'ONU
    Aquell dia va ser un dia històric per a Espanya, ja que ara tot el món reconeixia el govern de Franco. A partir d'aquell dia el govern de Franco és acceptat i Espanya també comença la seva obertura internacional i participa en diferents organismes internacionals i comença noves relacions.
  • Independència del Marroc

    Independència del Marroc
    Marroc, després de molts anys sent un protectorat francès, va aconseguir la independència el 2 de març de 1956, marcant l'inici d'una nova etapa al país. Després de la independència, Marroc va reclamar els territoris espanyols com Ifni i el Sahara Occidental. En el cas d'Ifni, després d'una sèrie de tensions, el 1969 Franco va cedir el territori a Marroc mitjançant un acord
  • Pla d’Estabilització

    Pla d’Estabilització
    El govern de Franco va posar en marxa per a substituir una economia tancada (autarquia) per a una economia liberalitzada. Aquest pla va marcar un abans i un després en l'economia espanyola, ja que el país es va obrir a l'economia internacional. L'objectiu era estabilitzar l'economia, modernitzar-la i obrir-se al mercat internacional. Aquestes mesures van fer que Espanya tingui un gran creixement econòmic.
  • Fundació d'ETA

    Fundació d'ETA
    El 1959, ETA, un grup terrorista nacionalista basco, va ser fundat a Bilbao. Al llarg de la seva història va cometre múltiples atemptats terroristes, incloent-hi l'assassinat de Carrero Blanco (1973) i atacs a Barajas (1974) i Atocha (1992). Es va dissoldre el 2018, deixant un gran impacte social, polític i econòmic a Espanya. Actualment, encara aquest impacte és sent, EH Bildu, és un partit polític hereu de simpatitzants d'ETA, encara que ara és democràtic i rebutja la violència.
  • Creació Comissions Obreres (CCOO)

    Creació Comissions Obreres (CCOO)
    CCOO (Comissions obreres) és un moviment sindical creat l'any 1964 en la clandestinitat a causa de la repressió del règim de Franco. Després de la mort de Franco va guanyar més popularitat i va ser legalitzat.
  • Ley orgánica del Estado

    Ley orgánica del Estado
    Aquesta llei va ser aprovada pel govern de Franco per estructurar legalment el règim franquista per donar una aparença d'estabilitat política i assegurar la continuïtat del seu règim. La llei deia que Franco era el Cap d'Estat i que mantindria el seu poder absolut.
  • Independència de Guinea Equatorial

    Independència de Guinea Equatorial
    Al 1968, després de més de 190 anys sent espanyola, Guinea Equatorial es va independitzar d'Espanya degut a les pressions internacionals, amb gran impuls de l'ONU. Finalment, es va fer un referèndum d'independència i va guanyar el sí. Després d'això, Guinea ja era independent i comença una nova etapa amb el dictador Francisco Macías Nguema.
  • Cessió d’Ifni al Marroc

    Cessió d’Ifni al Marroc
    El 1957, el Marroc va atacar Ifni que va desencadenar la guerra d’Ifni, i tot i que Espanya va mantenir el control de la ciutat, va perdre el territori dels voltants. Fins, el 30 de juny de 1969, quan Franco va decidir retornar Ifni al Marroc. Amb això Espanya es quedava amb menys territoris a Àfrica.
  • Crisi del petroli

    Crisi del petroli
    Un dels fets més importants del segle passat va ser la crisi del petroli de 1973, que va començar quan els països àrabs productors de petroli (OPEP) van reduir la producció i van deixar d’exportar petroli als països que donaven suport a Israel durant la Guerra del Yom Kippur. Els països àrabs van perdre la guerra i, com a respota, van deixar de subministrar petroli a Occident. Això va provocar que el preu del petroli es multipliqués i va desencadenar una greu crisi econòmica global.
  • Assassinat de Carrero Blanco

    Assassinat de Carrero Blanco
    Luis Carrero Blanco va ser cap de govern nomenat per Franco. La banda terrorista ETA el tenia en el punt de mira sabent que anava a misa cada dia a una església de Madrid. Finalment, el 20 de desembre de 1973, després de la misa, van activar una bomba col·locada sota el carrer, resultant en la seva mort. Aquest acte va tenir un gran impacte polític a Espanya, accelerant la transició cap a la democràcia.
  • Execució de Salvador Puig Antich

    Execució de Salvador Puig Antich
    Salvador Puig Antich va ser assasinat a una pressó de Barcelona i es famòs perquè va ser una de les últimes execucions del franquisme perquè no van trobar ningún culpable de la mort de Carrero Blanco i el van culpar.
  • Marxa verda

    Marxa verda
    La marxa verda va ser una gran manifestació organitzada pel Rei deMarroc que reclamava la sobirania de Marroc en el Sàhara Occidental amb el suports dels EUA. Finalment, es van firmar els Acuerdos de Madrid (1975) que va servir perquè el Marroc i Mauritània ajudessin al Sàhara en el procés de descolonització.Això no va agradar als saharauis i va començar una guerra entre el Marroc i Mauritània contra el Front Polisario (1975-1991).
  • Mort de Franco

    Mort de Franco
    Des dels inicis dels 70, la salut de Franco es va començar a deteriorar, cosa que el va obligar a ser més dependent i a reduir les seves aparicions públiques. En la tardor de 1975, va començar la seva fi amb una hemorragia digestiva. Finalment, Francisco Franco Bahamonde va morir als 83 anys per un paro cardíac al Palacio de El Pardo. Amb la seva mort, dos dies després, Joan Carles I es va convertir en Rei i la història d'Espanya va canviar per sempre, iniciant-se la transició a la democràcia.
  • Primeres eleccions democràtiques

    Primeres eleccions democràtiques
    Després de la mort de Franco, Joan Carles I es va convertir en Rei i va començar la transició a la democràcia. Es van fer diverses reformes polítiques i, finalment, es van celebrar les primeres eleccions democràtiques d'Espanya el 15 de juny de 1977 des de feia més de 40 anys, un dia que canviaria Espanya per sempre. La participació va ser alta, amb un 78,8% de vots, els partits amb millors resultats van ser: UCD (34,4%), PSOE (29,3%), PCE (9,3%) i Alianza Popular (8,3%).
  • Josep Tarradellas torna de l'exili

    Josep Tarradellas torna de l'exili
    Després de la mort de Franco i el fi de la dictadura el passat President de la Generalitat va tornar de l'exili ara que començava la transició cap a la democràcia. La seva tornada va marcar un moment històric i simbòlic i es van recuperar les institucions catalanes.
  • Pactes de la Moncloa

    Pactes de la Moncloa
    Després de la gran crisi del petroli les consequències van arribar a Espanya més tard que a altres paisos i es va realentizar l'economia, degut a això el govern d'UCD van crear els "Pactes de la Moncloa" amb l'objectiu clar de recuperar una econoimia competitiva i estable i va salvar a Espanya per a que no caigui en el desastre per la crisi mundial del petroli.
  • Aprovació de la Constitució

    Aprovació de la Constitució
    Aquell dia va ser probablement un dels més important en l'hisòria d'Espanya ja que la constitució va ser aprovada per les Corts generals després de referendum a la ciutadania que més de 15 milions de persones van estar a favor
  • Jordi Pujol guanya les eleccions

    Jordi Pujol guanya les eleccions
    Després de la restauració de la democràcia a Espanya, a Catalunya es van celebrar eleccions i el partit de Jordi Pujol (CiU) va guanyar amb més de 750.000 vots. La seva victòria va ser històrica, ja que van ser les primeres eleccions a Catalunya després de la dictadura franquista. Jordi Pujol va ser president de la Generalitat de Catalunya durant 23 anys, des de 1980 fins a 2003. Durant el seu mandat, va impulsar reformes socials i econòmiques importants.
  • Cop d’Estat 23-F

    Cop d’Estat 23-F
    A causa de la crisi a la UCD, els socialistes van fer una moció de censura a Suárez i va dimitir i, durant la investidura de Calvo-Sotelo (23 de febrer de 1981), el tinenta coronel Tejero i altres militars van assaltar el Congrés per intentar un cop d’estat i restaurar un règim autoritari. El Rei Joan Carles I no els va donar suport, i els colpistes es van rendir. El fracàs del cop va consolidar definitivament la democràcia a Espanya.
  • Ingrés a la CEE

    Ingrés a la CEE
    Després de la dictadura franquista Espanya volia modernitzar-se i va sol·licitar l’ingrés a la CEE (ara la UE) el 1977, però les negociacions van durar gairebé 10 anys, ja que Espanya havia de fer reformes econòmiques i polítiques per adaptar-se a les normes europees. Això va ser un gran benefici a Espanya que va portar al país creixement econòmic, accés al mercat europeu i millora en les infraestructures. Ara el seu ingres ha canviat el país ja que la CEE es la UE ara.
  • Integració a l’estructura militar de l’OTAN

    Integració a l’estructura militar de l’OTAN
    Després de la dictadura franquista, Espanya volia integrar-se en grans organitzacions internacionals i es va unir a l’OTAN el 1982. El 1986 es va celebrar un referèndum sobre la continuïtat a l'aliança, i més de 9 milions d’espanyols van votar a favor de quedar-s'hi. Això va permetre a Espanya garantir la defensa mútua, la cooperació militar i una major protecció internacional massiva.
  • Jocs Olímpics de Barcelona