Rbvasvrrslwauxvgaaiu2ipnmqe760

EIX CRONOLÒGIC

By lmg14
  • LITERATURA / ROMANTICISME

    Dins del moviment romàntic, hi hagué dues tendències diferenciades: -El ROMANTICISME LIBERAL: que defensa els ideals de la Revolució Francesa. Inclou escriptors republicans, escèptics i liberals; entre els quals destaquen l'anglés Lord Byron, i els francesos Victor Hugo i Alexandre Dumas. -ROMANTICISME CONSERVADOR: que aglutina escriptors interessats pel passat medieval, moderats conservadors i cristians. El seu model literari era l'anglés Walter Scott.
  • EL ROMANTICISME

    El romanticisme és un moviment estètic que aparegué a Europa a finals del segre XVIII i que s'hi estengué durant la primera meitat del segle XIX.
    Aquest moviment naix com una reacció contra el rigor neoclàssic del segle XVIII i implica un canvi en la manera de concebre la producció literària i les relacions entre l'individu i el món.
  • CARACTERÍSTIQUES DEL ROMANTICISME

    -Valoració del sentiment, la intuÏció i la imaginació en contraposició a la raó i l'ordre.
    -Culte a la llibertat individual, al geni creador de l'artista.
    -Creació d'una literatura que intente emocionar i no ensenyar.
    -Gust pels escenaris exòtics, misteriosos i lúgubres.
    -Temes preferits amor i l'amistat, però també la bogeria, els elements sobrenaturals i els somnis.
    -Valoració del passat, sobretot de l'edat mitjana, i recuperació de la història pròpia.
    -Recuperació de la identitat.
  • LITERATURA / LA RENAIXENÇA

    ELS JOCS FLORALS: eren certàmens literaris anuals que havien existit ja a l'edat mitjana. Els temes que s'hi tractaven eren la pàtria, la fe i l'amor. A més de catalitzar i difondre tota aquella producció que contribuí de manera notable a dotar de prestigi la nostra cultura escrita, serviren d'element cohesionador dels autors dels diferents territoris del domini lingüístic.
    LA RENAIXENÇA VALENCIANA: fou una manifestació exclusivament literària, amb una repercussió social restringuida.
  • LA RENAIXENÇA

    Fou un moviment ideològic i cultural que tingué com a objectiu el redreçament de la literatura i de la cultura pròpies i la recuperació de la nostra llengua com a idioma de cultura. Al costat d'aquest interés per la llengua, creix també un sentiment de revindicació nacional. Fou, per tant, un moviment de gran abast que replantejà la condició nacional de la nostra societat. Els seus lemes són pàtria i llengua.
  • EL MODERNISME

    És un moviment artístic que es desenvolupa al final del segle XIX i començament del XX. El modernisme és un moviment cultural marcat per la voluntat de modernitzar la cultura, transformar la societat per mitjà de la cultura i l'art. Els autors modernistes rebutgen el culte al passat característic de la Renaixença i proposen incorporar les novetats estètiques i ideològiques de l'Europa del moment. En el vessant estètic, el modernisme parteix d'una idea romàntica. Finalitza 1917.
  • EL MODERNISME; TENDÈNCIES

    El regeneracionisme, que s'oposa al conservadorisme de la burgesia i concep l'art com un mitjà per a transformar la societat. Els regeneracionistes proposen una literatura compromesa amb la societat i defensen l'individualisme de l'artista.
    L'esteticisme, que defensa la bellesa i la força de l'art en si mateix. Els esteticismes es consideren víctimes tant de la societat burguesa, que rebutja l'art i la bellesa, com de les classes populars, que no els saben apreciar.
  • CARACTERÍSTIQUES DEL MODERNISME

    -Es desenvolupa a partir de revistes com L'avenç.
    -Trobem una visió idealitzada de la figura de l'artista com a ésser excepcional, bohemi, incomprés, turmentat, que viu exclusivament per a la creació artística.
    -Hi ha una atracció per les coses decadents.
    -És present l'interés per la vida interior, per l'evocació de sensacions i emocions.
    -Hi ha atracció pels contrastos, barreja d'innocència i perversitat.
    -Predomina l'esteticisme, l'interés per la forma i per la sintaxi complicada.
  • LITERATURA / POESIA MODERNISTA

    Les seues obres estan influenciades pels corrents poètics europeus en voga, com el simbolisme, decadentisme, parnassianisme.
    Joan Maragrall, autor de la teoria de la paraula viva, calia escriure les paraules quan sorgien en un moment d'inspiració, de manera espontània. Principals reculls; Poesies, visions i cants, Enllà, Seqüències.
    Poetes modernistes valencians 1909, Miquel Duran i Tortajada. s'oposen a la Renaixença, actualizen la mètrica i fan ús d'un llenguatge planer.
  • NARRATIVA MODERNISTA

    1-El ruralisme simbòlic. Aporta una visió negativa de la natura com la representació de les forces primàries i brutals que s'enfronten a l'individu. Raimon Casellas, Els sots feréstecs, Victor Catalá, Drames rurals i Solitud.
    2-Decadentisme. Temes escabrosos i morbosos, Prudenci Bertrana, Josafat.
    3-Costumisme. Retrat crític de la societat burguesa. L'auca del Senyor Esteve de Santiago Rusiñol, Marines i boscatges, de Joaquim Ruyra.
    -Camp narrativa ruralista. Eduard López-Chávarri.
  • EL TEATRE MODERNISTA

    Pot encarnar el concepte d'art total, va experimentar una renovació profunda.
    1-Teatre regeneracionista. Escenifica els conflictes entre l'artista i la societat, entre l'individu i l'entorn. Autors: Ignasi Iglesias, amb obres com El cor del pobre, i Joan Puig i Ferreter, autor de l'obra Aigües encantades.
    2-Teatre esteticista. Defensa el gust de l'art per l'art i les seues obres no plantegen problemes socials. Hi destaquen Adrià Gual i Santiago Rusiñol.
  • NOUCENTISME

    La burgesia catalana decideix que cal intervenir en la política nacional i el 1901 es funda la Lliga Regionalista, el partit polític de la burgesia organitzat per Prat de la Riba i Francesc Cambó. Aquest partit propugna un projecte global, polític i cultural, amb la creació de grans obres d'infraestructura.
    LITERATURA: -Noucentisme; moviment artístic i ideològic.(S.XX.)
    -Idees de Eugeni D'ors.
    CONCEPTES: -Noucentisme
    -Arbritrarisme
    -Civilitat
    -Imperialisme
  • NOUCENTISME

    POESIA
    La poesia és el gènere més conreat durant el noucentisme, perquè permet un treball formal i lingüístic més acurat. CARACTERÍSTIQUES: -Perfecció formal.
    -Valoració de l'artifici.
    -Gran domini de la llengua.
    -Presentació d'un mon idealitzat.
    -Descripció de llocs.
    -Anàlisi de la natura.
    -Visió platònica de l'amor.
    -Recurs a la ironia. AUTORS:
    Josep Carner. El seu poemari Els fruits saborosos (1906).
    Guerau de Liost, primera obra - La muntanya d'ametistes.(1908)
  • NOUCENTISME / PROSA/ TEATRE

    LA PROSA
    L'ideari del noucentisme suposa un fre per al desenvolupament de la novel·la. Cal destacar; Eugeni D'Ors amb les obres" Glosari", "La Ben Plantada".
    Josep Carner i Ernest Martínez Ferrando. TEATRE
    Hi destaca la comèdia de costums d'ambient burgués, un génere dramàtic molt del gust dels noucentismes.
    Conreat per Carles Soldevila autor d'obres com tanmateix i Bola de neu.