EDEBİ AKIMLAR

  • KLASİSİZM

    KLASİSİZM
    1. yüzyılın ikinci yarısında dili yabancı etkilerden kurtarıp şiirin kurallarını saptamaya çalışan François de Malherbe ile başlayan klasisizm, özellikle 17. yüzyılda gelişmiştir.Klasisizm akımında akıl ve sağduyu en önemli ölçüttür. Anlatımda mükemmelik amaçlanır.Sanatçının görevi tabiatı akla uygun bir biçimde taklit etmektir. Klasisizm’de tiyatroya büyük değer verilir. Özellikle trajedi ve komedi sıkı kurallarla ortaya konur.
  • Romantizm

    Romantizm
    Coşumculuk adıyla da bilinen romantizm akımı, duygu ve hayalin ön plana çıktığı bir akımdır. Fransız ihtilali, eşitlik, özgürlük gibi ilkelerden beslenen romantizm akımı, o dönemde yaşanan olayların zemin hazırlaması sayesinde ortaya çıkmıştır.Romantizm akımı, klasisizme son vermiştir. Romantizm akımı, sanatçının kişiliğini, özgürlüğünü her şeyin üstünde tutarlar. Pek çok farklı duygu ve düşünceyi de eserlerinde yansıtırlar.
  • Realizm

    Realizm
    Romantizme bir tepki olarak ortaya çıkan realizmde insan yaşamının gerçeklerine hikaye ve öykülerde yer vermek amaçlanmıştır. Realizim akımı, gerçekleri her şeyin üstünde görür. Realizim akımı 19. Yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmıştır.
  • Parnasizm

    Parnasizm
    Parnasizm, Fransa'da 1860 yılında Çağdaş Parnas (Le Parnasse contemporain) şiir dergisi etrafında toplanan sanatçılarca ortaya çıkarılmış bir edebî akımdır.
    Gerçekçiliğin şiire yansımasıdır. Sanat için sanat görüşü benimsenmiştir. Şâir kuyumcu titizliğiyle çalışır. Şekil çok önemlidir. Şiirde Romantizm akımına tepkidir. Dış dünyayı nesnel bir bakışla anlatır. Şiirde ölçü, kafiye ve ses uyumu çok önemlidir.
  • sembolizm

    sembolizm
    1. yüzyılın ikinci yarısında parnasizme tepki olarak ortaya çıkmış bir akımdır. Parnasyenler insan duygularına, izlenimlere önem vermiyorlardı. Onlar için önemli olan gerçekti, düşüncelerdi. Sembolistler bu anlayışa karşı çıkmış, duygusallığa, insanın iç dünyasına yönelmişlerdir. Onlara göre somut varlıklar, dış dünya ile insanın duyuları arasında köprü kurmaya yarayan birer simgedir. Çünkü dış gerçek ancak insanın algılayış biçimiyle var olur.
  • Naturalizm

    Naturalizm
    Natüralizm ya bir başka deyişle Doğalcılık akımı; her şeyin doğallığını kabul eden ve her türlü arayışın doğaya uygun yöntemlerle yapılması gerektiğini savunan bir sanat akımıdır. Natüralizmde doğanın önemli çok önemli bir yeri vardır. Bu akıma dâhil olan sanatçılar, insanları alışılageldiği gibi ahlaksal ya da akıl yönüyle incelemekten çok; insanı fizyolojik özellikleri bakımından ele almışlardır.
  • empersyonizm

    empersyonizm
    Dış dünyada görülen varlığın gerçek yönü değil, kişide bıraktığı izlenimler önemlidir; bu nedenle anlatılan dış dünya değil, dış dünyadaki varlıkların hayale bürünmüş izlenimleridir. Aslında dış âleme, oradaki varlıklara ve nesnelere karşı ilgisizdirler.
  • Ekspresyonizm

    Ekspresyonizm
    Birinci dünya savaşından sonra, empresyonizme tepki olarak doğmuş, Alman sinemasında uygulanmıştır. Çevremizi saran evrene ve dünyaya karşı ilgisiz görünen bu akım, insanın iç dünyasını ve bütün duygularını en gizli ve çıplak yönleriyle, olduğu gibi anlatır. Gerçekler her insana göre değişik olduğu için önemli olanı sanatçının kişiliğini ve gerçekleri kendine göre dile getirmesidir.