Dones en la història

  • Period: 9999 BCE to 4000 BCE

    PREHISTÒRIA

    Aquesta etapa comença amb l’aparició de l’esser humà, fa aproximdament quatre milions d’anys i acaba amb la invenció de l’escriptura. La data d’inici és imprecisa, ja que no se sap quan va aparéixer exactament la humanitat.
  • Period: 4001 BCE to 476

    EDAT ANTIGA

  • Period: 476 to 1492

    EDAT MITJANA

  • 1430

    ISABEL DE VILLENA

    ISABEL DE VILLENA
    És considerada com a la primera escriptora valenciana, va ser una dona avançada a la seua època amb ideals feministes. La seua obra Vita Christi, escrita en valencià, defén la dignitat i la potència de la dona contra la misogínia de l’època i reflexiona sobre la vida de Jesús destacant el protagonisme que diverses dones van tindre en la seua vida. És considerada una de les obres més importants de la literatura del segle XV. Finalment, va morir en la epidemia de pesta que va sofrir València.
  • Period: 1492 to

    EDAT MODERNA

  • 1528

    JERÒNIMA GALES

    JERÒNIMA GALES
    És considerada la impressora valenciana més famosa de la història, pel llarg període que va estar treballant d’impressora, pels grans projectes i per l’excel·lent qualitat de totes les seues publicacions. Va nàixer en el segle XVI. El seu taller familiar va imprimir més de 250 llibres dels quals destaquen els encarregats per les institucions valencianes. Cal destacar que La Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Gales reb aquest nom per recordar la gran labor que va realitzar aquesta dona.
  • MARÍA DE ZAYAS Y SOTOMAYOR

    MARÍA DE ZAYAS Y SOTOMAYOR
    Va ser considerada com a poetessa en les acadèmies literàries de l’època. Va compondre una obra dramàtica i dos col·leccions d’obres curtes les quals van tindre molt d’èxit, nombroses traduccions a altres llengües i gran influència sobre la literatura francesa. Les seues obres van ser censurades per la Inquisició, ja que consideraven que eren llibertines i obscenes, atés que la questió femenina és el centre de la seua obra.
  • Period: to

    EDAT CONTEMPORÀNEA

  • MARÍA MAEZTU

    MARÍA MAEZTU
    Va treballar com a mestra en diverses localitats on va apostar per una educació laica. Va aplicar mètodes d‘ensenyança innovadors i avançats per a la seua època. Va ser una dona avançada i activa que defensava la igualtat en drets i capacitats dels homes i de les dones. En 1915 va fundar la Residència de Senyoretes en Madrid, un centre de formació universitària de dones. Finalment, per la Guerra Civil es va exiliar a Argentina.
  • MARÍA CRUZ ALVÁREZ

    MARÍA CRUZ ALVÁREZ
    Va ser la propietària de l’escola unitària de xiquets núm.4. Va impartir classe a Elx, en la partida d’Asprelles durant la II República. La Guerra Civil la va passar a Oviedo on vivia la seua família. Després, va treballar en diferents poblacions fins que en 1939 torna a Elx. Va ser destituïda en 1937 per no presentar-se en l’escola. En 1979 es va jubilar.