Coldwar

Den kalde krigen (Mats Kastet 10A)

  • Jaltakonferansen

    Jaltakonferansen
    Jaltakonferansen var et møte mellom "de tre store" Storbritannia, USA og sovjet. Møtet innebar at de skulle dele hvert sitt okkupasjons område I Tyskland. Frankrike ble også invitert til å okkupere sitt landområde I Tyskland. Et av målene var å denazifisere, demilitarisere og bli enige om hva slags krigserstatninger Tyskland skulle betale. Hovedstaten I Tyskland Berlin skulle bli delt på hvert land.
  • Slutten på 2. verdenskrig

    Slutten på 2. verdenskrig
    Andre verdenskrig sluttet 8.mai i Europa da Hitlers nazi regime kapitulerte. Og 2. september da Japan kapitulerte. Tyskland ble delt i fire deler til Sovjet, Frankrike, Storbritannia og USA. Stalin trakk seg ikke ut av de vest-europeiske landene og det ble dannet kommunistisk styre i alle landene under Stalins kontroll. Et jernteppe blir dannet i midten av Europa. Sovjet og USA kom ut av krigen som stormakter imens Storbritannia mistet mange kolonier og ble avhengig av USAs hjelp.
  • Atombombene over Hiroshima og Nagasaki

    Atombombene over Hiroshima og Nagasaki
    Atombombene over Hiroshima og Nagasaki
    Atombombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet 6. og 9. august 1945 over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. Det var USA som slapp begge atombombene for å tvinge Japan til å overgi seg. Atombombene drepte ca. 135 000 mennesker av direkte skader, mens ca. dobbelt så mange døde senere av radioaktivt vann, mat og støv i luften. I tillegg har de som overlevde bombene og etterkommerne deres, slitt med senskader som kreft og misdanninger.
  • Churchill's Fulton tale

    Churchill's Fulton tale
    I 1946 hadde Churchill en av hans mest berømte taler i Fulton i Missouri også kalt jernteppet talen. I talen advarte han mot at Sovjetunionens voksende militære styrke og at sovjet utgjorde en fare. Churchill sa "et jernteppe er i ferd med å senke seg igjennom Europa" og han krevde et nærmere samarbeid med USA.
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen
    Trumandoktrinen er navnet på talen Harry S. Truman holdt i 1947. Talen beskrev Sovjetunionen som en trussel mot USA og Vest – Europa siden Sovjet ikke hadde trekket seg ut av Øst-Europa noe som skapte frykt i den vestlige delen av Europa. Truman lovet støtte til " de frie folk som kjemper mot forsøk fra væpnede minoriteter eller fremmede interesser på å vinne herredømme." Hovedbudskapet var at USA ikke aksepterte kommunismens fremmarsj
  • Marshall planen

    Marshall planen
    USAs utenriksminister George Marshall lanserte en plan om å hjelpe Europa mot "sult, fattigdom, desperasjon og kaos". Hjelpen skulle gis kun til de som hadde markedsøkonomi. Stalin så på planen som et forsøk på å øke innflytelsen i Europa og nektet de øst-europeiske landene å ta imot hjelp. Planen stabiliserte den økonomiske og politiske situasjonen i Europa.
  • Kommunistisk kupp i Tsjekkoslovakia

    Kommunistisk kupp i Tsjekkoslovakia
    Den 25. februar 1948 tok kommunistpartiet, med støtte fra mesteparten av regjeringen, over makten i Tsjekkoslovakia. Sosialdemokratene og det sosialistiske KSS ble tvangsoppløst og innlemmet som avdelinger av fellespartiet. Dette var et statskupp, forsvart blant annet med voldelige militser.
  • Berlinblokaden

    Berlinblokaden
    Berlin blokaden var et forsøk fra Sovjetisk side å blokkere innfartsveier til Vest-Berlin for å avskaffe den tyske mark og stanse forsyninger inn til Vest-Berlin og ble en av de største krisene i den kalde krigen.
  • NATO blir opprettet

    NATO blir opprettet
    I starten av den kalde krigen ble det opprettet en forsvarsallianse for et felles forsvar mot Sovjet unionen. Bakgrunnen var frykt for kommunismens økende makt posisjon i Europa. 12 land var med i forsvarsalliansen i starten inkl. Norge. NATO består av land i Nord- Amerika og Europa.
  • Vest- Tyskland blir en egen stat

    Vest- Tyskland blir en egen stat
    Etter andre verdenskrig ble Tyskland splittet og fordelt på seiers maktene. Senere slo Frankrike, Storbritannia og USA seg sammen om en vesttysk stat og fikk dette godkjent av parlamentsrådet i 1948 og den vesttyske staten ble grunnlagt 23. mai 1949. Opprettelsen førte til et delt Tyskland og Berlinmuren ble bygd opp igjennom hovedstaten Berlin for å hindre flyktninger fra øst til vest- Tyskland.
  • Sovjet sin første atombombe

    Sovjet sin første atombombe
    .1949 prøvesprengte Sovjetunionen sin første atombombe i Kasakhstan. Dette gjorde Sovjetunionen til den andre atommakten i verden. To atommakter betydde rustningskappløp og gjorde nedrustning enda vanskeligere. Sovjet lagde verdens største hydrogen bombe og var 3867 ganger kraftigere enn bomben som ble sprengt i Hiroshima. Bomben ble kalt Tsar bomben, i 1961 prøvesprengte de tsar bomben. Sprengningen av tsar bomben ble sett på som en maktdemonstrasjon.
  • Kina blir kommunistisk

    Kina blir kommunistisk
    I 1949 tapte nasjonalistene, og kommunistene kunngjorde folkerepublikken Kina 1. oktober. Dette betydde et "delt" kina der øya Taiwan ble selvstendige. Nasjonalistiske styrker flyktet til Taiwan. Folkerepublikken Kina ble kommunistiske og den kinesiske revolusjonen sluttet. Og kinas kommunist parti blir landets lovpålagte statsbærende parti.
  • Øst- Tyskland blir en egen stat

    Øst- Tyskland blir en egen stat
    I 1949 ble det Øst-Tyskland erklært til en selvstendig stat etter en folkeavstemning der flertallet stemte for å bli en egen stat. Partiet selv kalte landet «en sosialistisk stat for arbeidere og bønder», og en fredsstat. Men endte med i å bli et kommunistisk diktatur. Mange fra den øst-tyske siden prøvde å flykte over til vest, og som en motreaksjon til dette ble Berlinmuren bygd for å hindre dette.
  • Korea krigen

    Korea krigen
    I 1950 gjorde Nord- korea et overraskelses angrep godkjent av josef stalin. Målet var å gjenforene to land og uenighet om politisk styresett. Nordkorea var overlegne intill FN kom in med sine styrker og presset dem tilbake til startpunkt. Kina ble innblandet og sør korea opplevde store tap. Operasjonen til Fn ble endret til å sikre sørkoreas selvstendighet. Våpenhvileforhandlinger startet to år før krigens slutt.
    25. jun. 1950 – 27. jul. 1953
  • Josef Stalin dør

    Josef Stalin dør
    Josef Stalin døde den 5. mars i 1953 etter en hjerneblødning. Etter Stalins død ble det slutt på massehenrettelser og Nikita Khrusjtsjov ble Sovjetunionens nye leder.
  • Revolusjon på Cuba

    Revolusjon på Cuba
    Den politiske og militære lederen Batista gjorde et militærkupp og ble president. Dette førte til en undertrykkende politikk og resulterte i stor motstand. Fidel Castro og andre menn planla et angrep på Moncadafortet, angrepet mislyktes men inspirerte til en revolusjon kalt 26. juli-bevegelsen. Lederne av angrepet ble løslatt to år senere og dro til Mexico for mer planlegging av angrep mot Batista diktaturet.
  • Period: to

    Romkappløpet

    Romkappløpet var en uformell rivalisering mellom USA og Sovjetunionen som varte fra rundt 1957 til 1975. Supermaktene konkurrerte om å utforske verdensrommet og få første kunstige satellitt og menneske ut i rommet, og deretter få mennesker til månen
  • Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen
    Vietnamkrigen var en krig som foregikk i årene 1957–1975. Den begynte som et opprør i Sør-Vietnam, støttet og ledet fra Nord-Vietnam. Usa ble også trukket med inn i krigen Tanken bak var at de måtte stoppe kommunismen i Vietnam. Grenseområdene i Laos og Kambodsja ble også trukket inn i krigen pga. forsyningsveiene nord vietnam hadde laget utenfor vietnamsgrenser.
  • Berlinmuren

    Berlinmuren
    Berlinmuren var en 155 km lang mur som skilte øst og vest Berlin. Muren var 4,2 meter høy og ble satt opp av DDR, dette var offisielt for å beskytte folket mot fascisme, men den egentlige grunnen var for å hindre befolkningen flykte over til vest- Berlin.
  • Tsarbomben

    Tsarbomben
    Mandag 30. oktober 1961 ble det største kjernefysiske våpenet noensinne detonert i Novaya Semlja, kun 900 km fra norskekysten ved Vardø i Finnmark. «Tsar Bomba» hadde en sprengkraft på cirka 50 megatonn TNT. Opprinnelig var bomben designet for en sprengkraft på hele 100 megatonn, men fordi sovjetrusserne ville begrense mengden radioaktivt nedfall og i tillegg var usikre på et eventuelt skadeomfang blant de som skulle iverksette prøvesprengningen, ble bomben halvert. Bomben ble et propagandavåpen
  • Cubakrisen

    Cubakrisen
    Cubakrisen var konfrontasjonen mellom USA og Sovjet som skjedde på grunn av opptrappingen av det Sovjetiske militære engasjementet på Cuba. Denne krisen førte nesten til atomkrig mellom de to supermaktene til atomkrig. dette er også en av hendelsene under den kalde krigen hvor det var størst fare for våpenkrig. noe som kunne ført den kalde krigen til å bli en varm krig.
  • John. F. Kennedy ble skutt

    John. F. Kennedy ble skutt
    1. november i 1963 satt Kennedy i en åpen bil i Dallas, han ble skutt to ganger, et skudd i halsen, og et i hode. En halvtime senere ble Kennedy erklært død. Mannen som drepte Kennedy het Lee Harvey Oswald. Lyndon B. Johnson tok over presidentplassen etter Kennedy
  • Sovjet invaderer Afghanistan

    Sovjet invaderer Afghanistan
    Det afghanske kommunistpartiet tok makten i Afghanistan i et statskupp i 1978. Kommunistregjeringen tok initiativ til reformer som skapte konflikt med de konservative, islamske krefter i landet. Konflikten utløste en borgerkrig.
    Borgerkrigen førte til at Sovjetunionen invaderte nabolandet Afghanistan for å sikre at kommunistregjeringen ikke skulle falle. Men den afghanske motstandsbevegelsen, kjent som mujahedin, fikk stor internasjonal støtte, først og fremst fra USA.
  • Period: to

    Gorbatsjov: perestrojka og glasnost

    Mikhail Gorbatsjov var en russisk og tidligere sovjetisk politiker. Han var den siste statslederen i Sovjetunionen fra 1985 til 1991. Glasnost er russiske for åpenhet. Det er en del av reformpolitikken som Mikhail Borbatsjob innførte i Sovjet fra 1985. Denne reformpolitikken blir sett på som en årsak som utløste kommunismens fall og Sovjets oppløsning i 1991.  Glasnost blir ofte omtalt i sammenheng med perestrojka, som er russisk for omstruktirering.
  • Berlinmurens fall

    Berlinmurens fall
    November i 1989 åpnet DDR myndighetene for fri utreise og innreise til til Øst-Berlin. Og den påfølgende natten ble grenseovergangene åpnet for østtyskere. Hendelsen blei ettertid blir kalt Berlin murens fall. Etter hvert ble flere og flere grenseoverganger åpnet og i løpet av 1990 ble hele muren fjernet unntatt noen deles som ble bevart, og ble historie
  • Tyskland samles

    Tyskland samles
    9 november 1989 ble Berlin muren åpnet, sommeren 1990 ga sovjet tillatelse for en gjenforening av øst og Vest-Tyskland. I september ble det holdt en avstemming i øst og Vest-Tyskland, flertallet stemte ja til en gjenforening. så den 3 oktober i 1990 trådde avtalen i kraft og delene av Tyskland ble gjenforent. Det var stor begeistring både i og utenfor Tyskland for gjenforeningen, men sammensmeltingen bød på problemer pga. Ulik økonomi og sosialtilpassning.
  • Oppløsningen av Sovjetunionen

    Oppløsningen av Sovjetunionen
    Oppløsningen av Sovjet startet med Mikhail Gorbatsjovs maktovertagelse i 1985. Økonomien og militær opprustningen hadde gått i stå, og Sovjet økonomi kunne ikke fortsette med våpenkappløpet fordi det ikke var bærekraftig. I tillegg så hadde Gorbatsjovs politikk innført sosiale og politiske frihet noe som ble grunnlag for kritikk av regimet i Moskva. Landets sammenbrudd skjedde i slutten av 1991 og en av hovedårsakene var Gorbatsjovs nye tankemåter og teknikker.