Den Franske og Britiske revolusjon

  • Koloniene

    De fleste innbyggerne i de britiske koloniene i Amerika så på hverandre som gode engelskmenn
  • Den Franske revolusjon

    Den franske revolusjon er en periode med store sosiale og politiske omveltninger i Frankrike i perioden 1789–1799. Året 1789 markerer det første viktige vendepunktet under revolusjonen.
    14. Juli dette året brøt det ut masseopprør i Paris og fengselet Bastillen ble stormet.
  • Grunnloven

    Den franske grunnloven ble laget i 1791.
  • Kongen flyktet

    Kongen var nervøs av å være i Paris. Han fryktet at han ville bli drept, så han og konen fant ut at de ville rømme. Den 20. juni 1791 dro kongen og konen hans Marie-Antoinette. Men dagen etter at de hadde rømt, var kongen uforsiktig og viste seg offentlig. Han og kona ble arrestert ved Varennes. Han ble fraktet tilbake til Paris. Denne hendelsen gjorde kongen enda mer upopulær enn han allerede var blant folket. Senere ble han arrestert og satt i fengsel.
  • Henrettet

    Kong Ludvig den 16. ble henrettet i januar 1793. Perioden fra sommeren 1793 til sommeren 1794 kalles Terroren, eller Skrekkveldet. Denne perioden tok slutt etter at Maximilien Robespierre som var kona til kong Ludvig ble henrettet ett år senere.
  • Direktoriet

    Fra 1795 og fram til 1799, da Napoleon Bonaparte tok makten ved statskupp, ble landet styrt av en gruppe på fem menn kalt direktoriet.
  • Den stille krigen

    Britene landsatte en hær som ødela Washington, men til gjengjeld slo amerikanerne en britisk hærstyrke ved New Orleans. Krigen styrket USAs prestisje, og handelstraktaten med Storbritannia i 1815 viste at britene endelig var gått med på å betrakte De forente stater som en enhetlig suveren stat.
  • Slavearbeid

    Slaveriet, og spesielt utbredelsen av det, stod etter hvert frem som det store politiske spørsmålet. I 1820 ble det oppnådd en kompromissløsning, «Missouri-kompromisset», som satte en bestemt nordgrense for slavehold. I 1850 var forholdet mellom slavestater og såkalte frie stater likt – 15 av hver. Kansas-Nebraska-avtalen av 1854 gav imidlertid de nye statene rett til selv å bestemme gjennom avstemning om de ønsket slaveri eller ikke.
  • Imperialisme og verdenskrig

    USA regnet seg tradisjonelt som en antikolonialistisk nasjon på grunn av sin egen kamp mot de gamle europeiske kolonimaktene. USA hadde da heller ikke deltatt i kappløpet om kolonier i Afrika og Asia. Tanken om å la amerikanske idealer bli del av verdenssamfunnet sto likevel sterkt. Samtidig hadde USA ved hundreårsskiftet opparbeidet et enormt produksjonsapparat som stilte det i første rekke blant stormaktene. Naturressurser fantes i store mengder, men markedene var begrenset.
  • Rekonstruksjon og økonomisk utvikling

    Perioden fra borgerkrigens slutt til 1877 ble tidlig kjent som «rekonstruksjonsperioden». Dette henspilte ikke bare på økonomisk gjenreisning av de herjede sørstatene, men også på politisk reform. Selv Lincoln hadde hatt store problemer med radikale elementer innenfor sitt republikanske parti, som i Kongressen gikk inn for harde metoder overfor sørstatene.