COM ES MESUREN LES DISTÀNCIES A L’UNIVERS?

  • 201 BCE

    Aristarc de Samos

    Aristarc de Samos
    A partir de l’ombra de la Terra sobre la Lluna als eclipsis, va estimar que el diàmetre de la Lluna respecte a la Terra era de 0,36 (valor real 0,27)
    A partir de l’angle Sol-Terra- Lluna als quarts creixents i menguants de la Lluna va calcular que el Sol estava 20 vegades més lluny que la Lluna (valor real 390)
    Com que la lluna i el Sol tenen la mateixa mida angular des de la Terra, va estimar que el Sol era 20 vegades més gran que la Lluna (valor real 109).
  • Period: 194 BCE to 120 BCE

    Hiparco de Nicea

    A partir d’un eclipsi de Sol va estimar la paral·laxi lunar i va concloure que la Lluna es trobava a una distància entre 75 i 83 radis terrestres. (valor real 60).
    La paral·laxi és l'angle format per dues rectes que uneixen el centre de l'astre observat i els dos extrems d'un segment anomenat longitud de base, degut al desplaçament de l'observador a conseqüència del moviment de la Terra.
  • Period: 1571 to

    Johannes Kepler

    Al segle XVII Kepler va enunciar les seves famoses lleis sobre el moviment dels planetes al voltant del Sol. La tercera llei relacionava les distàncies i els períodes dels planetes de la següent manera: on k és una constant.
    Per tant, coneixent la distància d’un planeta al Sol i els períodes dels altres planetes, es podia trobar totes les distàncies de la resta dels planetes al Sol.
  • Period: to

    Jean-Dominique Cassini

    Al 1672, Cassini va calcular la distància de la Terra a Mart mesurant la paral·laxi de Mart entre Paris i Cayenne, quan passava més a prop de la Terra,. A partir d’aquesta distància i utilitzant la tercera llei de Kepler es va poder calcular la distància de la Terra al Sol i la de la resta de planetes, i per tant, la mida del sistema solar. La distància Terra-Sol que van obtenir va ser de 127 891 500 km 3
  • Period: to

    Ole Roemer

    Va ser el primer a mesurar la velocitat de la llum el 1676. Va obtenir un valor de 214.000 km/s)
  • Period: to

    Heinrich Wilhelm Olbers

    són incompatibles l'obscuritat del cel nocturn i l'existència d'un univers infinit i estàtic. En altres paraules, si l'univers fos infinit i no estigués ni en contracció ni en expansió, llavors el cel nocturn hauria d'estar completament il·luminat, sense regions obscure
  • Edmond Halley

    Edmond Halley
    va idear un mètode de precisió per estimar la distància al Sol que consistia a realitzar mesures comparatives dels trànsits de Venus des de llocs llunyans a la Terra. Diverses nacions van organitzar grans i costoses expedicions per observar els dos trànsits que van tenir lloc el 1761 i 1769, però les observacions van resultar ser molt més complicades del que s'havia previst i els resultats van ser una mica decebedors.
  • Lalande

    Lalande
    a determinar la distància mitjana al Sol en 153 milions de quilòmetres (les millors mesures disponibles actualment donen un valor de 149.597.870 quilòmetres). Aquestes observacions dels trànsits de Venus al XVIII
  • Period: to

    Friedrich Wilhelm Besse

    Bessel va determinar la paral·laxi de 61Cigni, a la constel·lació del Cigne. Després de 18 mesos d’observacions va estimar que l’estrella es trobava a 657 000 vegades la distància de la Terra al Sol, és a dir, 98 734 594 662 km (la seva paral·laxi era de 0,314″ ± 0,020!). Més endavant es mesurarien les paral·laxis de Vega i Alfa Centauri.
  • Henrietta Leawitt

    Henrietta Leawitt
    va descobrir una propietat molt interesant de les Cefeides, unes estrelles que tenien una lluentor variable. El que va descobrir va ser una relació entre la seva lluentor i la freqüència de la variació, de tal manera que les estrelles que brillen molt varien molt lentament i les que brillen poc varien ràpidament. Comparant les Cefeides a distàncies conegudes es va poder mesurar distàncies de Cefeides molt més llunyanes, on la paral·laxi no era útil.