-
La comissió Bruntland
· La Comissió Bruntland va realitzar L'informe Bruntland, que va ser publicat l'any 1987 per les Nacions Unides.
· Aquest text té el propòsit d'analitzar i criticar les polítiques de desenvolupament econòmic globalitzador. -
La confèrencia Bergen
· Va destacar la necessitat de millorar la informació sobre l'estat del medi ambient. -
La Cimera de la Terra
· La Cimera de la Terra va reunir països de tot el món per tractar temes relacionats amb el medi ambient.
Realitzada a Rio de Janeiro. -
COP 1
· És fa evident que la majoria de països industrialitzats no han adoptat les mesures adequades per assolir els objectius de la Convenció. · A la COP1 s'adopta el Mandat de Berlín, en què s'exigeix a les parts que iniciïn negociacions per reduir les emissions més enllà del 2000 mitjançant objectius quantitatius i terminis concrets.
Realitzada a Berlín, Alemanya -
COP 2
· Durant la COP2, la majoria dels països inclosos a l'annex I van presentar els seus primers inventaris de gasos amb efecte d'hivernacle.
Realitzada a Ginebra, Suiza. -
COP 3
· El Protocol de Kyoto per a la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic marca una fita històrica perquè, per primera vegada, els països industrialitzats aprovin objectius quantitatius de reducció d'emissions jurídicament vinculants.
Realitzada a Kioto, Japón. -
COP 4
· La Conferència de les Parts de Buenos Aires del 1998 va finalitzar amb l'aprovació d'un pla d'acció de dos anys per reduir els riscos del canvi climàtic.
· El pla d'acció va accelerar la feina derivada de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.
Realitzada a Buenos Aires, Argentina. -
COP 5
· A la COP5 se segueixen negociant els aspectes de l'Agenda de Buenos Aires acordats a la COP4 i la Unió Europea anuncia el seu objectiu polític de ratificar el Protocol de Kyoto l'any 2002.
Realitzada a Bonn, Alemanya. -
COP 6
· Europa i els EUA van trencar el seu diàleg, en subratllar les seves discrepàncies sobre com determinar els mètodes de reducció de l'emissió de gasos contaminants.
Realitzada a La Haia, Països Baixos. -
COP 7
· És va aconseguir un acord al voltant d'un text jurídicament vinculant que traduïa l'acord polític assolit a Bonn.
· És van obtenir avenços importants, gràcies al suport finalment obtingut de Rússia i Japó.
Realitzada a Marrakesh, Marroc. -
COP 6.2
· Va finalitzar sense establir les sancions i determinar l'òrgan encarregat de l'aplicació de les decisions, i establir les excepcions a aquesta.
Realitzada a Bonn, Alemanya. -
COP 8
· La COP8 es pot considerar una reunió de transició, encara que es van produir avenços significatius en aspectes tècnics dels MDN (mecanismes de desenvolupament net) i la seva Junta Directiva, en embornals o en l'àmbit de les metodologies.
Realitzada a Nueva Dehli, India. -
COP 9
· Anomenada Riu 10, tenia com a objectiu, superar els obstacles en l'execució de l'Agenda 21 aprovat el 1992, especialment les incerteses financeres, promoure la participació del sector privat...
Realitzada a Milan, Italia. -
COP 10
· En aquesta ocasió, es va posar l'accent en la neccesitat de posar en marxa les mesures d'adaptació, amb agendes específiques per reduir les emissions de gasos de l'efecte hivernacle.
Realitzada a Buenos Aires, Argentina. -
COP 11
· L'objectiu principal va ser aclarir els compromisos per al període posterior a 2012.
· La UE va liderar el grup que advocava per una reducció del 20% per al període 2012-2018.
Realitzada a Mont-Real, Canadà. -
Protocol de Kyoto
· Va entrar en vigor el Protocol de Kyoto. -
COP 12
· La Conferència de Nairobi va posar de manifest que el procés de lluita contra el canvi climàtic es consolidava a escala internacional i el compromís establert en el Protocol de Koytom és mantenia.
Nairobi, Kenia. -
COP 13
· La cimera es va centrar en el pròxim acord, que hauria d'estar llest abans de 2009 perquè pugui ser ratificat per tots els països i entre en vigor el primer de gener de 2009.
· Entre els assumptes més rellevants de la cimera, Austràlia va acordar ratificar el Protocol de Kyoto.
Realitzada a Bali, Indonesia. -
COP 14
· Les situacions més destacables de la COP 14 van ser ll Programa de treball per a l'any 2009, que recull els temes en què s'haurà d'aprofundir durant l'any 2009 i els passos següents per poder assolir un acord a Copenhaguen sobre els futurs compromisos de reducció.
· Qüestions metodològiques de caràcter tècnic per millorar i reforçar aspectes dimplantació de la Convenció i el Protocol.
Realitzada a Poznan, Polonia. -
COP 15
· Es va presentar com un futur acord mundial de reducció d'emissions de CO₂, substituint al Protocol de Kyoto, ja a partir del 2013 per intentar fer front a l'escalfament global.
Realitzada a Copenhaguen, Dinamarca. -
COP 16
· Mèxic va promoure la realització d'una Conferència sobretot incloent, i no escatimarà esforços per facilitar la construcció d'enteses entre els estats, de manera que a la COP 16 arribessin resultats concrets i efectius que permetin fer front al repte global que representa el canvi climàtic.
Realitzada a Ciutat de Mèxic, Mèxic. -
COP 17
· La cimera va culminar amb l'aprovació d'un full de ruta per a un tractat mundial, com exigia la Unió Europea, que va obligar a comprometre als grans contaminadors del món: Xina, Estats Units i l'Índia.
Realitzada a Durban, Sudàfrica. -
COP 18
· Continuant amb l'anterior Cimera de Durban , el seu objectiu ha pretès ser el d'establir les bases per a un acord climàtic que asseguri que l'augment de la temperatura global no passi els 2º C.
Realitzada a Doha, Qatar. -
COP 19
· L'objectiu de la ONU era forjar un nou acord mundial sobre el canvi climàtic, un tractat per a la lluita contra aquesta situació que entraria en vigor a partir del 2020.
· L'esdeveniment va reunir més de 9.000 representants d'uns 190 països.
· No obstant això, no es va avançar ni en temes de compromisos de reducció, ni en com s'avaluarien aquests.
Realitzada a Varsòvia, Polonia. -
COP 20
· El principal objectiu era consolidar l'acord definitiu per substituir el protocol de Kyoto.23.
" A més, la conclusió del mecanisme dels fons per enfrontar el canvi climàtic i el compromís de cada país en la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.
Realitzada a Lima, Perú. -
Acuerdo de París
· L'Acord de París sobre la lluita contra el canvi climàtic és el primer acord mundial i vinculant legalment sobre el clima.
· L'objectiu de l'acord és mantenir l'augment de les temperatures globals molt per sota dels dos graus Celsius pel que fa als nivells preindustrials.
Realitzat a París. -
COP 21
· Va acabar amb l'adopció de l'Acord de París que estableix el marc global de lluita contra el canvi climàtic a partir del 2020.
· Es tracta d'un acord històric de lluita contra el canvi climàtic, que promou una transició cap a una economia baixa en emissions i resilient canvi climàtic.
Realitzada a París, França. -
COP 22
· La COP va recollir la voluntat de tots els assistents al voltant de les accions que implementaran abans del 2020 i com es respondran les necessitats dels països més vulnerables.
Realitzada a Marrakesh, Marruecos. -
COP 23
· La Cimera del Clima de Bonn va preparar el camí per a una acció més ambiciosa de cara al proper Diàleg de Talanoa del 2018, després d'haver acordat entre totes les nacions llançar un procés per augmentar els nivells d'ambició de l'acció climàtica abans del 2020.
Realitzada a Bonn, Alemanya -
COP 24
· El més destacable va ser l'acord per establir una part important del Llibre de Regles, el marc tècnic per posar en marxa l'Acord de París.
· Així mateix, es va fixar que que durant el 2019 es treballaria en els mecanismes de cooperació, l'instrument creat per ajudar els països a complir els objectius climàtics a través de la transferència d'emissions.
Realitzada a Katowice -
COP 25
· Després de diversos intents de negociació, els resultats de la COP25 van demostrar la desconnexió entre els governs i la comunitat científica respecte a la urgència d'actuar davant de la crisi climàtica.
· La COP25 es va convertir en la conferència sobre el clima més llarga de les història, ja que va prorrogar dos dies per la manca d'acord.
Realitzada a Madrid, Espanya. -
COP 26
· La principal conclusió de la COP26 és que les nacions estan fallant col·lectivament i que es necessiten actualitzar i revisar els plans climàtics com a molt tard el 2022 per reduir les emissions de CO2 en un 45% per al 2030.
Realitzada a Glasgow, Regne Unit. -
COP 27
· En un context geopolític molt complex, va donar lloc a una sèrie de decisions que van reafirmar el compromís de limitar l'augment de la temperatura mundial a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials.
Realitzada a Sharm el-Sheikh, Egipte. -
COP 28
· La COP28 va tancar amb un acord que assenyala el "principi de la fi" de l'era dels combustibles fòssils, sentant les bases per a una transició ràpida, justa i equitativa, recolzada per profundes reduccions d'emissions i un finançament més gran.
Realitzada a Dubai, Emirats Àrabs Units. -
COP 29