-
Ρομαντισμός
Έμφαση στο συναισθημα,τη φύση, το άτομο, την ελευθερία και την αντίθεση με τη λογική του Διαφωτισμού. Εξερευνεί τον εσωτερικό κόσμο, την φαντασία και την ελευθερία. Εχει επαναστατική διάθεση και αποδοχή της προσωπικής ελευθερίας. Οι ποιητές εκρφραζουν την αισθηματικη τους κατάσταση κυριώς (μελαγχλία, απαισιοδοξια νοσταλγια)
Εκπρόσωποι:
Διονύσιος Σολωμός
Ανδρεας Κάλβος
Γιόχαν Γιόαχιμ Βόλφγκανγκ Γκέτε (Γερμανία)
Λόρδος Βύρωνας (Αγγλία) -
Period: to
Λογοτεχνικά ρεύματα
-
Παρνασσισμος
Στρεφονται προς την τελειότητα της φόρμας και την αντικειμενικότητα.
Σε αντίθεση με τον ρομαντισμό, δίνουν βάση στην ακρίβεια, την αντικειμενικότητα της έκρφρασης και την τέλεια μορφή της.
Έμφαση στην τέχνη για την τέχνη. Κυριευονται απο ηρεμία, γαλήνη και απάθεια
Εκπρόσωποι:
Κωστής Παλαμάς
Γεώργιος Δροσίνης
Λεκόντ ντε Λιλ (Γαλλία)
Θεοφίλ Γκονκούρ (Γαλλία) -
Μοντέρνα Ποίηση
είναι ένα ευρύ λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα (περίπου 1890-1940), απορρίπτοντας τις παραδοσιακές μορφές και εισάγοντας νέες εκφραστικές τεχνικές.
Χαρκτηριστικα: Απόρριψη της παραδοσιακής αφηγηματικής δομής και των κλασικών ποιητικών σχημάτων. Τα έργα εμφανίζουν θραυσματική δομή, χωρίς γραμμική αφήγηση. Παιχνίδι με τη μορφή, χρήση νεολογισμών, συμβολική γλώσσα.
Εκπρόσωποι: Γιώργος Σεφέρης
Οδυσσέας Ελύτης
Γιάννης Ρίτσος
Νικηφόρος Βρεττάκος. -
Συμβολισμός
Έναρξη της χρήσης συμβόλων και αλληγοριών για να εκφρασουν συναισθήματα και ιδέες.
Αναζήτηση του απόλυτου μέσω του ασαφούς και του μη ρεαλιστικού.
Έμφαση στην ένταση της συναισθηματικής έκφρασης.
Εκπρόσωποι:
Κ.Π. Καβάφης
Γιάννης Καμπύσης
Κωσταντίνος Χατζόπουλος
Σαρλ Μπωντλαίρ (Γαλλία) -
Νεοσυμβολισμος
Οι νεοσυμβολιστές του 1920 αποτέλεσαν συνέχεια των συμβολιστών διατηρεί ορισμένα βασικά στοιχεία, διαφοροποιείται ομως με νέες τεχνικές και θεματικές επιρροές. Συγκεκριμένα: 1.Λιγότερη αφήγηση, περισσότερο υπαινικτική έκφραση. 2Εξερεύνηση της εσωτερικής πραγματικότητας του ποιητή. 3.Κυριαρχούν η μελαγχολία, η νοσταλγία, το όνειρο. 4.Αντικατάσταση της αυστηρής ομοιοκαταληξίας με ρυθμικές δομές.
Εκπρόσωποι:
Τέλλος Άγρας
Καρυωτάκης
Ναπολέων Λαπαθιώτης
Μαρία Πολυδούρη -
Υπερρεαλισμός ( Σουρεαλισμός)
ένα καλλιτεχνικό κίνημα που εμφανίστηκε επίσημα το 1924 με το «Μανιφέστο του Υπερρεαλισμού» του Αντρέ Μπρετόν. Βασίστηκε στις θεωρίες του Φρόιντ για το υποσυνείδητο και στόχευε στην απελευθέρωση της φαντασίας από τους λογικούς περιορισμούς.
1.Ελεύθερη καταγραφή σκέψεων χωρίς λογοκρισία ή λογικό έλεγχο. 2.Ροή ιδεών και εικόνων που συνδέονται ασυνείδητα 3.Συνδέθηκε με επαναστατικές ιδέες και τον αναρχισμό 4.Χρήση νέων τεχνικών της γλώσσας. 5.Δυνατές, συχνά παράδοξες ή αλλόκοτες εικόνες.