Ceb1cf81cf87ceb5ceafcebf cebbceaecf88ceb7cf82

ΑΡΧΑΪΚΉ ΕΠΟΧΉ

  • 800 BCE

    Η κρίση του ομηρικού κόσμου

    Η κρίση του ομηρικού κόσμου
    Οι ομηρικές κοινότητες παρουσίασαν ξαφνική αύξηση πληθυσμού, η οποία αύξηση δημιούργησε οικονομική κρίση και η οικονομία έγινε κλειστή αγροτική. Στη συνέχεια υπήρχε έλλειψη εκτάσεων για καλλιέργεια, απουσία ειδίκευσης, και συγκέντρωση γης στους λίγους. Ο στρατός δεν ήταν σωστά οργανωμένος και αναπτύχθηκε η δουλεία.
  • 780 BCE

    Αντιμετώπιση της κρίσης

    Η οικονομική κρίση αντιμετωπίστηκε με τρεις τρόπους: 1)με την ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας στην Αθήνα,2) με την ίδρυση αποικιών και 3) με κατακτητικούς πολέμους για την εδαφική επέκταση. Έτσι, η Αθήνα ξεπέρασε την κρίση με την ανάπτυξη της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Τμήματα του ελληνικού κόσμου διατήρησαν την φυλετική οργάνωση και δεν ακολούθησαν την ίδια οικονομική πορεία.
  • 750 BCE

    Πόλη-κράτος

    Πόλη-κράτος
    Πόλη-κράτος ήταν η έννοια του μεγάλου χώρου και της οργανωμένης κοινότητας των ανθρώπων κάτω από μια εξουσία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Οι κάτοικοι της πόλης-κράτους είχανε τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξή της: να υπάρχει ελευθερία(ανεξαρτησία), να υπάρχει αυτονομία(θέσπιση νόμων με αποτέλεσμα την αυτονομία) και να υπάρχει αυτάρκεια(συμμετοχή στην παραγωγή και για κάλυψη αναγκών).
  • Period: 750 BCE to 480 BCE

    Αρχαϊκή Εποχή

    Η Αρχαϊκή Εποχή ήταν εποχή προετοιμασίας για την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της Ελλάδας.
  • 730 BCE

    Τα αίτια της ίδρυσης των αποικιών

    α) στενοχωρία, αύξηση πληθυσμού και περιορισμένες εκτάσεις γης.
    β)έλλειψη πρώτων υλών, πιο πολύ μετάλλου
    γ)η αναζήτηση νέων αγορών για την πώληση προϊόντων
    δ)οι εσωτερικές πολιτικές κρίσεις
    ε)οι γνώσεις για τις θαλάσσιες μετακινήσεις
    στ) ο ριψοκίνδυνος χαρακτήρας των Ελλήνων
  • 705 BCE

    Ο Β΄ αποικισμός

    Ο Β΄ αποικισμός
    Ο δεύτερος αποικισμός δήλωνε την αναγκαστική μετακίνηση, την εγκατάσταση σε άλλη περιοχή και την δημιουργία μιας νέας πόλης. Πριν μετακινηθούν είχαν οργανωθεί από την "μητέρα-πόλη" και οι αποικίες που πήγαιναν να δημιουργήσουν ήθελαν να είναι αυτόνομες και αυτάρκεις. Οι δεσμοί τους με τις μητέρες-πόλεις ήταν χαλαροί, σε μερικές περιπτώσεις ανύπαρκτοι, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις οι σχέσεις ήταν εχθρικές.
  • 705 BCE

    Συνέπειες και κοπή νομίσματος

    Συνέπειες και κοπή νομίσματος
    Η οικονομική κρίση αντιμετωπίστηκε με την ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Το εμπόριο δεν περιορίστηκε στην ανταλλαγή αγαθών, απέκτησε χαρακτήρα εμπορευματικό και οικονομικό με την κοπή και τη χρήση του νομίσματος. Η εφεύρεση του νομίσματος δεν ήταν μια απλή καινοτομία που διευκόλυνε τις οικονομικές σχέσεις εκείνης της εποχής. Το νόμισμα γίνεται τώρα το κύριο μέσο συναλλαγής.
  • 660 BCE

    Βασιλεία

    Βασιλεία
    Αρχικά, το κράτος το κυβερνούσε ο βασιλιάς με ένα συμβούλιο από ευγενείς που ήταν μεγαλοκτηματίες. Η Βασιλεία παρακμάζει στην πόλη-κράτος και διατηρείται σε Ήπειρο και Μακεδονία.
  • 650 BCE

    Τα πολιτεύματα

    Τα πολιτεύματα
    ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
    1)οι πολιτειακές μεταβολές
    2)οι συγκρούσεις
    3)οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί
    Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ
    Βασιλεία-Αριστοκρατία-Ολιγαρχία-Τυραννίδα-Δημοκρατία
    Η δημιουργία των πόλεων-κρατών συνδέετε με την παρακμή και την πτώση της βασιλείας.
  • 645 BCE

    Αριστοκρατία

    Αριστοκρατία
    Αυτοί ήταν οι μεγαλοκτηματίες που αργότερα πήραν όλη τη δύναμη στα χέρια τους και κατήργησαν τον βασιλιά, ώστε να κυβερνούν μόνοι τους. Οι άριστοι διακρίνονταν για την καταγωγή τους, την οικονομική ισχύ και τη κατοχή γης.
  • 635 BCE

    Οπλιτική φάλαγγα

    Οπλιτική φάλαγγα
    Η Οπλιτική φάλαγγα ήταν ένα στρατιωτικό σώμα στο οποίο συμμετείχαν όσοι είχαν αποκτήσει την ιδιότητα του πολεμιστή και είχαν την οικονομική άνεση να εφοδιαστούν τον εξοπλισμό τους με δικά τους έξοδα. Η φάλαγγα των οπλιτών οδήγησε στην ανάπτυξη της ιδέας της ισότητας ακόμη και ως προς την άσκηση της εξουσίας.
  • 620 BCE

    Τυραννίδα

    Τυραννίδα
    Η ολιγαρχία δεν έλυσε τα προβλήματα του πλήθους. Οι αντιθέσεις οξύνθηκαν και κάποιοι φιλόδοξοι άνθρωποι κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν τις φιλονικίες ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές παρατάξεις και να πάρουν με βία την εξουσία. Οι άρχοντες αυτοί ονομάστηκαν τύραννοι. Μετά το τέλος των τυραννικών καθεστώτων, στις περισσότερες πόλεις είχαμε επιστροφή στα ολιγαρχικά πολιτεύματα.
  • 610 BCE

    Δημοκρατία

    Δημοκρατία
    Μετά την κατάργηση των τυράννων, κυριάρχησε πάλι σε μερικές πόλεις-κράτη η ολιγαρχία, αλλά σε κάποιες άλλες, έγινε δημοκρατία. Δηλαδή είχαν όλοι οι πολίτες δικαίωμα να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους, ώστε να υπάρχει ισονομία(να ψηφίσει τους νόμους), ισηγορία(να έχει ελεύθερη άποψη) και ισοπολιτεία. Στο δημοκρατικό πολίτευμα κυρίαρχο πολιτειακό όργανο είναι η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η συνέλευση όλων των ενηλίκων κατοίκων που είχαν πολιτικά δικαιώματα.
  • 630

    Τιμοκρατικό ή Δημοκρατικό πολίτευμα

    Τιμοκρατικό ή Δημοκρατικό πολίτευμα
    Χάρη στο εμπόριο, την ναυτιλία και την βιοτεχνία, και άλλοι άνθρωποι πλούτισαν και απόκτησαν μεγαλύτερη δύναμη από τους ευγενείς, μέχρι που εκείνοι πήραν την εξουσία. Με την καταγραφή των νόμων στις περισσότερες πόλεις διευρύνθηκε η πολιτική βάση, εφόσον η συμμετοχή στη διακυβέρνηση της πολιτείας έγινε ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, όπως συνέβη στην Αθήνα με τη νομοθεσία του Σόλωνα. Το πολίτευμα ονομάστηκε ολιγαρχικό γιατί οι πλούσιοι ήταν λίγοι.