Electric car new 2

200 χρόνια ηλεκτροκίνηση

  • Robert Anderson

    Robert Anderson
    Η πρώτη απόπειρα για την κατασκευή ηλεκτρικού αυτοκινήτου χρονολογείται περίπου στο 1835 από τον Βρετανό Robert Anderson. Παράλληλα βέβαια πειραματίζονταν και άλλοι εφευρέτες στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Βρετανός Robert Anderson το 1835 παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό όχημα σε ένα συνέδριο. Ήταν εξοπλισμένο με μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία που χρησιμοποιούσε το πετρέλαιο για να δώσει κίνηση στους τροχούς ενώ η ταχύτητά του έφτανε τα 12 χλμ./ώρα.
  • Gaston Plante

    Gaston Plante
    Όλα άλλαξαν το σωτήριο έτος 1860 –περίπου– με τον αγαπημένο Gaston Plante ο οποίος εφηύρε την επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Και μόνο 30 χρόνια αργότερα επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και ηλεκτροκίνηση θα συνδυάζονταν για να μας δώσουν το πρώτο decent ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
  • Pedro Salom & Henry G. Moris (Electrobat)

    Pedro Salom & Henry G. Moris (Electrobat)
    Το Electrobat έμοιαζε με άμαξα. Το 1894, δύο εφευρέτες, οι Pedro Salom και Henry G. Moris, κατέθεσαν μια πατέντα η οποία συνδυάζε μπαταρίες από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν και τεχνολογία που εφαρμοζόταν στις βάρκες. Το αποτέλεσμα; Το Electrobat. Η ταχύτητά του προσέγγιζε αυτή ενός τραμ, δηλαδή έφτανε περίπου τα 32 χλμ./ώρα, και η αυτονομία του έφτανε τα 40 χιλιόμετρα.
  • William Morrison

    William Morrison
    Ο Αμερικάνος William Morrison το 1896 έφτιαξε θα λέγαμε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που βέβαια ήταν κάτι μεταξύ βαγονιού και άμαξας χωρίς άλογα, αλλά μην ξεχνιόμαστε το ημερολόγιο έγραφε 1896. Μπορούσε να μεταφέρει μέχρι και 12 ανθρώπους ενώ έφτανε περίπου τα 32 χλμ/ώρα.
  • Ferdinand Porsche (Egger-Lohner C.2 Phaeton)

    Ferdinand Porsche (Egger-Lohner C.2 Phaeton)
    Σαν έφηβος ο Ferdinand Porsche –ο ίδιος που αργότερα ίδρυσε τη γνωστή μάρκα αυτοκίνητων που αν έχεις ένα πας και μια βόλτα– γοητεύτηκε πολύ από την ηλεκτροκίνηση και το 1898 σχεδίασε το Egger-Lohner C.2 Phaeton με τελική ταχύτητα τα 25 χλμ/ώρα.
  • Camille Jenatzy (Never Satisfied)

    Camille Jenatzy (Never Satisfied)
    Ο τρελός μας Βέλγος Camille Jenatzy περί το 1899 μας συστήνει το ταχύτατο δημιούργημά του: La Jamais Contente aka Never Satisfied. Το όχημα πιο πολύ έμοιαζε με ηλεκτροκίνητη τορπίλη, αλλά, αν αφήσεις τη φαντασία σου λίγο ελεύθερη, βλέπεις τον παππού της Formula 1. Είχε 67 άλογα και ήταν το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα που ξεπέρασε την ταχύτητα των 100 χλμ./ώρα.
  • Camille Jenatzy (Semper Vivus)

    Camille Jenatzy (Semper Vivus)
    Ενώ δεν σταμάτησε εκεί και το 1900 σχεδίασε το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο, το Semper Vivus, όσο ακόμα έκανε τα πρώτα του βήματα σαν μηχανικός σε άλλες εταιρίες ακόμα. Και τα δύο οχήματα παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις, ωστόσο τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι εκείνη την εποχή μιας και ήδη είχε αρχίσει η φθίνουσα πορεία των ηλεκτρικών.
  • Ηλεκτρικό vs Βενζινοκίνητο αυτοκίνητο

    Ηλεκτρικό vs Βενζινοκίνητο αυτοκίνητο
    Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Edison πειραματιζόταν με μπαταρίες νικελίου και πίστευε πάρα πολύ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στην επικράτησή τους. Ο Ford, από την άλλη, πίστευε στη βενζίνη και είχε ήδη αρχίσει να επενδύει σε τέτοιου τύπου αυτοκίνητα απορρίπτοντας τον ηλεκτρισμό του Edison. Παρά τις προσπάθειες που θα γίνουν έως το 1910 για την παραγωγή ενός φτηνού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, κάπου εδώ τελειώνει η χρυσή εποχή τους και δίνουν τη σκυτάλη στη φθηνή πια βενζίνη.
  • Henry Ford & Thomas Edison

    Henry Ford & Thomas Edison
    Κάπου εκεί άρχισαν να κυκλοφορούν έντονα φήμες ότι ο Ford είχε αρχίσει να πειραματίζεται μαζί με τον Edison έτσι ώστε να κυκλοφορήσουν ένα φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που θα μπορούσε να αγοράσει ο καθένας. Είχαν όμως ένα μικρό προβληματάκι. Ίσως δύο. Οι μπαταρίες ήταν πολύ βαριές και η αυτονομία μιας φόρτισης που μπορούσαν να πετύχουν πολύ μικρή. 100 χρόνια μετά, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών είναι αρκετά βαριές ακόμα, αλλά έχουμε επιτύχει 300 χιλιόμετρα αυτονομία!
  • Fred Allison & Alexander Churchward (Model T)

    Fred Allison & Alexander Churchward (Model T)
    Λίγο αργότερα, φτιάχτηκε τελικά ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο βασισμένο στον σχεδιασμό του Model T από τους μηχανικούς Fred Allison και Alexander Churchward και είναι ίσως ό,τι πιο κομψό υπήρξε μέχρι τότε. Οι μπαταρίες ήταν τοποθετημένες κάτω από το κάθισμα και η αυτονομία του, φημολογείται ότι, έφτανε max τα 160 χιλιόμετρα περίπου. Όπως και να έχει όμως, δεν προχώρησε ποτέ σε μαζική παραγωγή.
  • Ηνωμένο Βασίλειο και ηλεκτροκίνηση

    Ηνωμένο Βασίλειο και ηλεκτροκίνηση
    Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνέχιζαν να είναι κάπως δημοφιλή. Οι φίλοι μας οι Άγγλοι χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ τα ηλεκτρικά οχήματα για το delivery. Ήταν αυτονόητο να σου έρχονται τα ψώνια στο σπίτι και η παράδοση αυτών γινόταν με μικρά ηλεκτρικά οχήματα. Και προφανώς τέτοια χρησιμοποιούσαν και τα Harrods.
  • Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

    Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
    Αν πάμε μια δεκαετία μετά, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται πάρα πολύ σημαντικά. Τόσο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία και η Γαλλία προωθούν πάρα πολύ τη χρήση τους για τις μετακινήσεις και ο λόγος; Χρειάζονται κάθε σταγόνα βενζίνης για τον πόλεμο. Μετά το τέλος του πολέμου, και οι ευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν σιγά σιγά να εγκαταλείπουν όμως την ηλεκτροκίνηση και να χρησιμοποιούν κι εκείνες τη φθηνή βενζίνη για τις μετακινήσεις τους.
  • Τότε με το εμπάργκο...

    Τότε με το εμπάργκο...
    Εκεί γύρω στο 1970 Ισραήλ, Αίγυπτος και Σύρια ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι ΗΠΑ στήριζαν το Ισραήλ. Το αποτέλεσμα; Ένα ωραιότατο εμπάργκο που έκαναν οι Άραβες πετρελαιοπαραγωγοί στις ΗΠΑ το 1973.
    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να ξεθάβουν πάλι τα σχέδια των παλιών καλών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που καμία εξάρτηση δεν είχαν από τα πετρέλαια άλλων χωρών. Μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια δεν είχαμε κάποια φοβερή πρόοδο. Οι εταιρίες πειραματίζονταν με διάφορα μοντέλα.
  • Enfield 8000 (Σύρος, Ελλάδα)

    Enfield 8000 (Σύρος, Ελλάδα)
    Το Enfield 8000 σχεδίαστηκε από τον Κωνσταντίνο Αδρακτό στη Βρετανία, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού, και βγήκε και σε μαζική παραγωγή. Ο Γουλανδρής αγόρασε τη βρετανική εταιρία Enfield. Μη προχωρώντας η παραγωγή στη Βρετανία λόγω μεγάλων απεργιών των εργατών σχετικά με το εμπάργκο, μεταφέρεται το εργοστάσιο στη Σύρο. Σταμάτησε να παράγεται το 1976. Από τα 120 που παράχθηκαν, σήμερα ένα από αυτά βρίσκεται στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης.
  • Citicar

    Citicar
    Ένα δείγμα της εποχής του Woodstock, αποτελεί το Citicar. Όλως παραδόξως ήταν στην παραγωγή από το 1974 μέχρι και το 1977. Έπιανε σχεδόν 60 χλμ/ώρα και η αυτονομία ήταν επίσης στα 60 χιλιόμετρα περίπου. Κυκλοφόρησαν τρεις διαφορετικές εκδόσεις με μικρές διαφορές μεταξύ τους ενώ η έμπνευση για τον σχεδιασμό του ήρθε από τα αμαξίδια του γκολφ! Αγαπήθηκε από τον κόσμο και γενικά ήταν από τα πιο βιώσιμα μοντέλα της εποχής του.
  • Chevrolet Chevette

    Chevrolet Chevette
    Ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυκλοφόρησε και το Chevrolet Chevette το 1977. Είχε 50 χιλιόμετρα αυτονομία περίπου και τελική ταχύτητα τα 50 χλμ./ώρα. Το αυτοκίνητο έμεινε στο ράφι γιατί θεώρησαν πως δεν άξιζε να κυκλοφορήσει. Ο λόγος που ξεκίνησαν να το φτιάχνουν ήταν γιατί πίστευαν ότι η τιμή της βενζίνης θα εκτοξευόταν. Η τιμή της βενζίνης όμως δεν εκτοξεύτηκε, οπότε το ηλεκτρικό Chevette δεν προχώρησε.
  • tzero

    tzero
    Το 1992 ιδρύεται η AC Propulsion στην Καλιφόρνια και κατασκευάζει το θρυλικό tzero το 1997, το οποίο είναι ουσιαστικά ο πρόγονος των Tesla και ίσως όλων των σημερινών ηλεκτρικών οχημάτων. Αρχικά κατασκευάστηκαν 3 οχήματα και η παραγωγή θα ξεκινούσε το 2003. Οι πρώτες κατασκευές έγιναν με τις μπαταρίες μολύβδου και στη συνέχεια τοποθέτησαν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες έκαναν το αυτοκίνητο πιο ελαφρύ και του έδωσαν μεγαλύτερη αυτονομία. Τελικά δεν προχώρησε ποτέ σε παραγωγή.
  • Corbin Sparrow

    Corbin Sparrow
    Το 1999 κυκλοφόρησε το Corbin Sparrow που προοριζόταν προφανώς για μικρές μετακινήσεις. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ποδηλάτου και αυτοκινήτου με αυτονομία περίπου 60 χιλιομέτρων, ενώ μπορούσε να πιάσει μέχρι 100 χλμ/ώρα περίπου. Η αλήθεια είναι αυτό το γλυκύτατο κινηματογραφικό οχηματάκι δεν τα πήγε καλά. Πουλήθηκαν λιγότερα από 300 και η Corbin Motors πτώχευσε το 2003.
  • Roadster

    Roadster
    Το 2003 ιδρύθηκε η Tesla Motors από τους Martin Eberhard και Marc Tarpenning ενώ το 2004 μπήκε και ο Elon Musk σαν ο μεγαλύτερος μέτοχος και CEO μέχρι το 2008. Το 2009 βγήκε στην παραγωγή το Roadster. Ήταν το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής που είχε μπαταρίες ιόντων λιθίου. Είχε αυτονομία 300 χιλιόμετρα περίπου ενώ το 2018 ταξίδεψε και στο διάστημα με το Falcon Heavy. Το Roadster είναι ένα αυτοκίνητο - σταθμός για την ηλεκτροκίνηση, όπως την ξέρουμε σήμερα.
  • Nissan Leaf

    Nissan Leaf
    Ένα ακόμα αυτοκίνητο - σταθμός είναι και το αγαπημένο πια Leaf, που κυκλοφόρησε το 2011. Το 2018 έγινε best seller στην κατηγορία του, με 300.00 πωλήσεις περίπου και με αυτονομία τα 160 χιλιόμετρα. Και φυσικά η παραγωγή του δεν έχει σταματήσει μέχρι σήμερα, που έχει γίνει ακόμα πιο όμορφο και πρακτικό και με την αυτονομία του να αγγίζει τα 320 χιλιόμετρα.
  • Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εκεί έξω

    Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εκεί έξω
    Και τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά καθώς αυτήν τη στιγμή που μιλάμε πια, το 2025, υπάρχουν πάνω από 100 διαθέσιμα ηλεκτρικά μοντέλα στην αγορά και 150 στην κινέζικη αγορά μόνο. Μπορείς να βρεις από μικρά αυτοκίνητα πόλης μέχρι μεγάλα και άνετα SUV και supercars.
    Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήρθαν για να μείνουν!