TIME LINE REVOLUCIONS

By Jaume b
  • Period: to

    REVOLUCIÓ AMERICANA

    Conflicte entre els colons de Nova Anglaterra i la Gran Bretanya, que va culminar amb la independència dels colons d'america.
  • INDEPENDENCIA DELS ESTATS UNITS

    Document redactat sobre la base de la declaració de Drets de Thomas Jefferson on s'imposava la independència dels Estats Units.
  • TRACTAT DE PARIS: FÍ GUERRA DE LA GUERRA D'INDEPENDÈNCIA

    Document signat entre el Regne de Gran Bretanya i els Estats Units d'Amèrica i va posar fi a la guerra d'Independència dels Estats Units. El cansament dels participants i l'evidència que la distribució de forces, amb el predomini anglès al mar, feia impossible un desenllaç militar, va conduir al cessament de les hostilitats.
  • PRESA DE BASTILA

    Manifestació i assalt a La Bastilla, antiga presó política davant de l'augment del preu del pa i els rumors que el rei estava concentrant tropes a París.
  • Period: to

    REVOLUCIÓ FRANCESA

    Conflicte social i polític, amb diversos períodes de violència, que va convulsionar França i, per extensió de les seves implicacions, altres nacions d'Europa que enfrontaven partidaris i opositors del sistema conegut com l'Antic Règim. Es va iniciar amb l'autoproclamació del Tercer Estat com a Assemblea Nacional i va finalitzar amb el cop d'estat de Napoleó Bonaparte.
  • Period: to

    MONARQUÍA CONSTITUCIONAL

    Forma de govern en el qual hi ha separació de poders, on el monarca ostenta el Poder Executiu nomenant el govern, mentre que el Poder Legislatiu, l'exerceix una Assemblea o Parlament, habitualment, triat pels ciutadans.
  • RÈGIM DEL TERROR

    Període de dos anys a la Revolució Francesa caracteritzat per una brutal repressió en forma de terrorisme d'Estat, que va tenir com a protagonista principal Maximilien Robespierre.
  • EXECUCIÓ DE LLUÍS XVI

    Condemnat a mort a la guillotina pel govern revolucionari de la Convenció, declarat culpable de "conspiració contra la llibertat pública i d'atemptat contra la seguretat nacional"
  • COP DE BRUMARI DE NAPOLEÓ

    Napoleó Bonaparte va donar un cop d'estat ell ajudat per l'alta burgesia per posar fi al sistema.
  • NAPOLEÓ EMPERADOR

    Va crear un nou Codi Civil que garantia la llibertat, la igualtat davant de la llei i la propietat privada; va mantenir els principis de la Revolució. Va continuar la idea d'una Europa unida sota un mateix ordre. Per posar en pràctica aquest projecte es va embarcar en una política imperialista i va resultar en la formació d'un gran imperi sota el lideratge de França.
  • CONGRÉS DE VIENA

    Reunió amb l'objectiu de procedir al reajustament territorial d'Europa, després de la revolució, i per garantir una pau duradora que evités noves onades revolucionàries.
    Hi van participar les principals potències, representades pels seus respectius ambaixadors: Àustria, Gran Bretanya, Rússia, Prússia i França. Espanya va intervenir superficialment com a potència de segon ordre.
  • SEGONA REVOLUCIÓ LIBERAL BURGESA

    Revolució amb protagonisme de la burgesia que barreja reivindicacions de caràcter nacionalista amb interessos de grups minoritaris burgesos i obrers.
    L'epicentre d'aquestes revolucions va ser França. Carles X de Borbó (successor de Lluís XVIII) havia restablert l'absolutisme monàrquic. Després de les revoltes de 1830 es va veure obligat a abdicar a la figura de Lluís Felip d'Orleans qui va instaurar un règim polític liberal de signe doctrinari (moderat).
  • TERCERA REVOLUCIÓ LIBERAL BURGESA

    Es va caracteritzar per la seva extensió a molts països, i perquè a més del liberalisme i del nacionalisme, va tenir també un component de revolució social i obrera.