Tijdbalk geschiedenis periode 4

  • Period: to

    Vroeg- moderne tijd

  • Oprichting VOC

    Oprichting VOC
    in 1602 werd de VOC opgericht. in 1595 organiseerde Amsterdamse kooplieden de eerste scheepvaart naar Azië. Deze kooplieden waren opzoek naar kruiden en specerijen.
  • Oprichting WIC

    Oprichting WIC
    Voor handel in de West werd in 1621 de WIC opgericht. tot 1648 stond de oorlog met spanje centraal, daarna met name de handel in slaven. Ook was een doel van de WIC het koloniseren van delen in Amerika en Brazilië.
  • Vrede van Munster

    Vrede van Munster
    Vrede gesloten in 1648 onder andere tussen de Republiek en Spanje. Spanje erkende de soevereiniteit van de Republiek. Hiermee kwam een einde aan de Tachtigjarige Oorlog.
  • Onthoofding Karel de Grote

    Onthoofding Karel de Grote
    In 1647 werd de koning gearresteerd, maar Karel I wist te ontsnappen. In 1648 begonnen er onderhandelingen tussen de koning en het parlement, maar die haalden niets uit. Hij werd opnieuw gearresteerd. Op 30 januari 1649 werd Karel onthoofd in Whitehall in Londen.
  • Newton ontdekt de wet van de zwaartekracht

    Newton ontdekt de wet van de zwaartekracht
    1666 was een wonderjaar voor Isaac Newton. Hij had het jaar ervoor de universiteit van Cambridge moeten verlaten omdat er de pest was uitgebroken. Gezeten onder een appelboom schijnt Newton zijn beroemdste ontdekkingen te hebben gedaan.
  • Rampjaar

    Rampjaar
    Het jaar 1672 waarin de Engelsen en de Fransen de Republiek aanvielen. De verwoesting van een deel van de Domkerk in Utrecht door een storm werd als een onheilsteken gezien. Onder druk van het volk moest raadspensionaris Johan de Witt het veld ruimen voor een nieuwe stadhouder, Willem III. De Republiek wist uiteindelijk ter land en ter zee de aanvallen af te slaan.
  • Sterfdag Karel III

    Sterfdag Karel III
    Karel III was een Prins van Oranje van het Huis Oranje-Nassau sinds zijn geboorte. Vanaf 1672 bestuurde hij als stadhouder delen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1702 stierf Willem aan longontsteking met een gebroken sleutelbeen, na een val van zijn paard dat struikelde over een molshoop.
  • Publicatie van de Encyclopédie

    Publicatie van de Encyclopédie
    De Encyclopédie was een grote reeks boeken waar informatie in was te vinden over wetenschappen, kunsten en beroepen. De eerste 28 delen van deze encyclopedie zijn gepubliceerd tussen 1751 en 1772.
  • Executie Lodewijk XVI

    Executie Lodewijk XVI
    Lodewijk XVI was de laatste koning van Frankrijk. In 1789 begon de Franse revolutie. Veel edelen verlieten het land, en zo ook koning Lodewijk XVI samen met zijn vrouw. Maar de koning werd ontmaskerd en werd opgesloten. Hij moest verantwoording afleggen van zijn daden met als gevolg onthoofding.
  • Nederland wordt de Bataafse republiek

    Nederland wordt de Bataafse republiek
    De Bataafse Republiek was een republiek die het grootste gedeelte van het huidige Nederland omvatte. Het grondgebied was gelijk als dat van het voormalige Republiek Der Zeven Verenigden Nederlanden.
  • Trevithick vindt de stoomlocomotief uit

    Trevithick vindt de stoomlocomotief uit
    In 1804 werd 's werelds eerste stoomlocomotief gebouwd. Deze locomotief, werd gebruikt in de ijzermijn in Wales. Daar beschikte ze over rails waar met paardenkracht wagens over werden vervoerd. De stoomlocomotief kon tien wagens trekken met een snelheid van ongeveer 8 km/h. Maar de locomotief was eigenlijk te zwaar voor de gietijzeren rails, die dan ook regelmatig braken.
  • De eerste Spoorlijn

    De eerste Spoorlijn
    Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn in Nederland geopend. De stoomlocomotief ‘De Arend’ deed er 25 minuten over om van Amsterdam naar Haarlem te rijden. De eerste trein zorgde voor een tijdperk van enorme verandering.
  • De grondwet

    De grondwet
    De Grondwet is de belangrijkste wet van een staat. De Grondwet bepaalt wie de macht in de praktijk uitoefenen in zo’n staat en hoe dat gebeurt.