tekenen kunst

By gewoon
  • Period: 41,000 BCE to 6000 BCE

    oude steentijd

    de oude steentijd begon 2,5 miljoen jaar voor Christus tot 6000 v.Chr.
    De steentijd is de periode uit de prehistorie waarin mensen stenen werktuigen gebruikten en nog geen metalen.
    nomaden leven van jacht, visvangst en verzamelen van planten en vruchten.
    ze maakte grotschilderingen.
  • 40,000 BCE

    Alinari archives, Gettyai

    Alinari archives, Gettyai
    voorstelling: je ziet een paard met zwart haar. je ziet dat onder het paard gras is. Dat het paard een lange straat heeft en 4 poten. het paard zelf is bruin maar met zwarte pootjes.
    vormgeving: deze grotschildering is 2-dimensionaal je ziet dit aan het paard omdat er geen diepte is. alles is plat. in plaatje is er gebruik gemaakt van aardkleuren: zwart en bruin. ook zie je een contourlijn dat is de buitenste zwarte lijn.
  • 23,000 BCE

    Venusbeeld

    Venusbeeld
    vormgeving: dit beeldje heeft een plastische vorm dat zie je bijv. aan haar ronde borsten. dit beeldje heeft een bepaald lijnstructuur op het hoofd van het beeldje. dit beeldje is statisch omdat het geen beweging heeft. het staat stil.
    voorstelling: in dit plaatje zie je een naakte dikke vrouw met dikke dijen en dikke borsten haar armen zijn wel heel dun en leunen op haar borsten.
  • Period: 6000 BCE to 2000 BCE

    jonge steentijd

    de jonge steentijd was 6000 tot 2000 v.Chr.
    Deze periode wordt kenmerkend voor technische en sociale veranderingen die voortkwamen uit de overgang van een samenleving van jager-verzamelaars met een rondtrekkend bestaan naar een agrarische samenleving (landbouw).
  • 3400 BCE

    roodfigurige pot

    roodfigurige pot
    vormgeving: deze pot heeft een duidelijk aandachtspunt dat is namelijk in het midden van de pot waar de tekening staat. er is ok een lijnstructuur aan de bovenkant daar zie je 2 golven die om heel de bovenkant gaat. er word ook gebruik gemaakt een primaire kleur namelijk rood.
    voorstelling: je ziet een pot met een licht bruine kleur met aan de bovenkant een patroon van golven. en onder een tekening. de pot heeft een rondige vorm
  • Period: 2000 BCE to 800 BCE

    bronstijd

    de bronstijd was van 2000 tot 800 v.Chr.
    mensen hebben vaste woonplekken en steden ontstaan. Brons word uitgevonden. het Schrift word ook in deze tijd uitgevonden.
  • 1350 BCE

    buste van Nefertiti

    buste van Nefertiti
    vormgeving: je ziet dat dit beeld veel warme kleuren (rood, beige). er is sprake van slagschaduw dat kan je zien onder haar wangen. dit beeld is statisch. het heeft geen beweging.
    voorstelling: Op dit beeld zie je Nefertiti met een hoge hoed op haar hoofd ze kijkt met een neutrale blik.
  • 1333 BCE

    Reliëf Horemheb met gevangenen

    Reliëf Horemheb met gevangenen
    voorstelling: je ziet hier dat de achtergrond beige is en er rode plekken zijn. op de tekening zie je mannen afgebeeld. in het midden is Horemheb (met de baard) langs hem zijn slaven.
    vormgeving: deze afbeelding is een reliëf. er word gebruik gemaakt van warme kleuren (beige en rood). in dit reliëf zie je ook veel contour lijnen om de mensen bijvoorbeeld af te beelden. het is 2- dimensionaal.
  • Period: 800 BCE to 400 BCE

    archaïsche periode

    de archaïsche periode is van 800 tot 400 v.Chr
    In deze tijd werden de eerste grote tempels gebouwd en ook de schilderkunst en beeldhouwkunst kwam tot ontwikkeling.
  • Period: 800 BCE to 476

    klassieke oudheid

    de klassieke oudheid van 8e eeuw tot 476 na Chr.
    het begint met de archaïsche periode van het oude Griekenland en eindigt met de val van het West-Romeinse Rijk.
  • 525 BCE

    beeld van Kouros

    beeld van Kouros
    vormgeving: je ziet in dit standbeeld dat de man een statische houding. ook is dit beeld in een organische vorm omdat het een vorm heeft van een mens. schaduw volgt het voorwerp waarop hij valt. dit zie je bijvoorbeeld bij de linkerkant van het gezicht.
    voorstelling: je ziet een beeld van een gespierde man. Hij heeft lang haar en lijkt lang. zijn rechter been staat een beetje achter zijn linker been
  • Period: 480 BCE to 323 BCE

    klassieke periode

    de klassieke periode begon in 480 en eindige in 323 v.Chr
    in deze periode werd kunst beweeglijker en dynamischer. er is een harmonie tussen spanning en ontspanning.
  • 460 BCE

    Diskobolos Lancelotti

    Diskobolos Lancelotti
    vormgeving: dit beeld heeft suggestie van beweging want het lijkt alsof hij het voorwerp in zijn hand wil gooien. er word ook gebruik gemaakt van overlapping je ziet een stuk van zijn linker been niet omdat het achter zijn rechten staat. er is ook duidelijk schaduw te zien van zijn hoofd op zijn linker schouder.
    voorstelling: je ziet een gespierde man met zijn arm naar achter. Hij heeft een rond plat voorwerp in zijn hand. en zijn linker been staat niet stabiel op de grond.
  • Period: 323 BCE to 150 BCE

    hellenistische periode

    de hellenistische periode begon in 323 tot 150 v.Chr.
  • 295 BCE

    oud Griekse munt

    oud Griekse munt
    voorstelling: je ziet een rond plat muntje met een hoofd van een persoon erop. om hem heen zit een ronde vorm.
    vormgeving: dit muntje heeft een gesloten vorm. er word afgesneden want niet heel het persoon is afgebeeld. er is een lijn om het persoon heen van stippen
  • 225 BCE

    Stervende Galliër

    Stervende Galliër
    vormgeving: in dit beeld zit veel plasticiteit. je ziet dat heel goed bij zijn spieren en zijn gezicht om het meer levend te maken. dit beeld heeft een organische vorm omdat het een vorm van een man is. dit beeld is ook dynamisch en ook asymmetrisch. beide kanten zijn niet hetzelfde dit zorgt voor meer levendigheid dit kan je bijvoorbeeld zien aan zijn haren.
    voorstelling: je ziet een gespierde man met een ketting om zijn nek. Hij kijkt naar beneden.
  • 20 BCE

    augustus

    augustus
    vormgeving: in dit beeldje is duidelijk slagschaduw te zien bijvoorbeeld bij zijn nek. ook heeft dit beeld een organische vorm namelijk van een mens. het asymmetrisch dat kan je bijvoorbeeld zien aan die doek op zijn hooft die staat bij de rechterkant meer naar voren. dit maakt het mooier
    voorstelling: in dit beeld zie je augustus met een soort doek op zijn hoofd. je ziet hem een soort doeken kleding dragen. en onder zijn borst zien we niks.
  • 20 BCE

    augustus van Primaporta

    augustus van Primaporta
    voorstelling: Augustus strekt zijn arm naar voren waar oorspronkelijk een speer in zou moeten zitten. links van hem zit een baby. verder zie je dat augustus een serieus blik op zijn gezicht heeft.
    vormgeving: de compositie is dynamisch, augustus staat ook in de contraposthouding. de vorm is 3- dimensionaal en het beeld is a symmetrisch.
  • 100

    villa Boscoreale

    villa Boscoreale
    voorstelling: je ziet een muurschildering van een grote villa met veel vrolijke kleuren. je ziet op de achtergrond dat de lucht heel helder is .verder zie je aan de linker kant een soort van tuin die bij de villa zit.
    vormgeving: je ziet dat er warme kleuren zoals rood en koude kleuren zoals blauw zijn gebruikt in het kunstwerk. verder zie je dat er natuurlijk licht van de zon schijnt op de voorkant van de villa wat zorgt voor schaduw aan de rechter kant.
  • 100

    romeins reliëf

    romeins reliëf
    voorstelling: je ziet hier 5 mensen op de afbeelding. waar minstens 2 daarvan kinderen zijn. onderin zie je ook dieren bijv(vogel en draak).het is grijs.
    vormgeving: in deze afbeelding zie je een reliëf gemaakt van steen dit reliëf is heel asymmetrisch je ziet bijvoorbeeld dat beide baby's een andere houding hebben. ook heeft dit een contraposthouding de middelste persoon heeft haar rechter been meer naar rechts dan haar linker. je ziet ook bij de baby's dat de ene arm hoger staat dan de ander.
  • 214

    Portret buste van Caracalla

    Portret buste van Caracalla
    voorstelling: de man heeft arrogante gezichtsuitdrukking op zijn gezicht hij heeft zijn hoofd een beetje naar links gedraaid. verder heeft de man krullend haar en een baard.
    vormgeving: het beeldwerk is asymmetrisch. de vorm van het beeld is 3-dimensionaal. je ziet ook afsnijding in het beeld want alleen het hoofd en de schouders zijn te zien
  • 352

    romeinse munt

    romeinse munt
    voorstelling: je ziet een munt met een goude kleur. daarop staat een romeinse leider. met wat woorden er langs .op de achterkant staat een andere tekening niet van een leider.
    vormgeving: er is gebruik gemaakt van afsnijden. want niet heel de romeinse leider is afgebeeld. de munt is reliëf en 2-dimentionaal. best plat.
  • Period: to

    neoclassicisme

    tijdperk in de achttiende en negentiende eeuw. er ligt vaak veel aandacht op de voorgrond en er is dus vaak een centraalcompositie. het is allemaal erg geïdealiseerd
  • de strijd van Minerva tegen Mars (3.6)

    de strijd van Minerva tegen Mars (3.6)
    voorstelling: je ziet dat het schilderij erg thearaal is. er is erg veel actie want je ziet dat de linker een speer omhoog haalt bijvoorbeeld. ook zijn er heftige facial expressions bijvoorbeeld bij de man links. en de vrouw is naakt en geïdealiseerd.
    vormgeving: je ziet dat de kunstenaar vooral donkere kleuren gebruikt. en er is een centraalcompositie dat gemaakt word door schaduw.
  • Projet d'Opéra (3.6)

    Projet d'Opéra (3.6)
    voorstelling: het is een erg hoog gebouw en heeft een grote koepel. en veel zuilen
    vormgeving: het is erg symmetrish. en het gebouw staat centraal
  • Period: to

    romantiek

    een tijdperk binnen de negentiende eeuw, escapisme, ongerepte natuur en wat donkere kleuren en gevoelens van de kunstenaar horen hierbij
  • Period: to

    negentiende eeuw

    in de negentiende eeuw vind de industriële revolutie plaats.
  • Napoleon op de Sint-Bernardpas (4.3)

    Napoleon op de Sint-Bernardpas (4.3)
    vormgeving: het is een centraal-compositie. ook is erg veel eigenschaduw bijvoorbeeld op het lichaam van het paard. er sprake van overlapping bijvoorbeeld bij de been van napoleon dit verbergt een stuk van het paard.
    voorstelling: je ziet Napoleon op een paard zitten die zijn poten naar boven doet. dit zorgt voor meer beweging. het is erg theatraal. napoleon kijkt erg serieus het paard geschokt. op de achtergrond onderaan staan wat werkende mensen de rest is natuur waarschijnlijk bergen.
  • portret van Julliete Récamier (3.6)

    portret van Julliete Récamier (3.6)
    voorstelling: je zier een vrouw die best bloot is en op een stoel zit. ze is geleund naar ons toe.
    vormgeving: dit schilderij heeft veel donkere, aardse kleuren. het is ook een centraalcompositie want het draait om de vrouw. ook maken ze gebruik van plooien
  • Falaise de craie sur l’île de Rügen (4.2)

    Falaise de craie sur l’île de Rügen (4.2)
    voorstelling: je ziet dat drie mensen op een soort berg zitten en onder hun is water en om hun heen natuur ze zijn best klein afgebeeld in vergelijking met de natuur. ze staan ook in aparte poses
    vormgeving: het is assymmetrish dat zie je vooral bij de mensen. het maakt gebruik van schaduw dat is vooral bij de mensen en het groen.
  • Zwei Männer in der Betrachtung des Mondes (4.2)

    Zwei Männer in der Betrachtung des Mondes (4.2)
    voorstelling: je zier een vrouw op een man leunen en je naast hun een boom. ze lopen op een gebergte of heuvel.
    vormgeving: je ziet veel donkere aardse kleuren. het is dynamisch door de schaduwen en je ziet plooien
  • het witte paard (4.2)

    het witte paard (4.2)
    vormgeving: het is een overal compositie. er is een licht-donker contrast namelijk de lucht is licht maar alles daaronder veel minder. ook is er een duidelijk groottecontrast het huis achter lijkt erg klein omdat het meer achter zit.
    voorstelling: je ziet links een paard op een bootje varen, om hem heen is dus water en veel natuur. zoals bomen. het is een erg rustgevend schilderij omdat er weinig gebeurd rechts zijn ook wat koeien. het schilderij is erg donker
  • De grote golf van Kanagawa (4.7)

    De grote golf van Kanagawa (4.7)
    vormgeving: de golven hebben erg rondige vormen het is erg statisch en heeft weinig schaduw. en heeft overlapping bijvoorbeeld de golf over de boot
    voorstelling: je ziet een golf met een erg lichte achtergrond. ook zie je een paar boten erin en een berg
  • Period: to

    realisme

    een tijdperk in de negentiende eeuw die vooral de realiteit belangrijk vind om in kunst te tonen. dus ook alledaagse dingen.
  • eikenboom in de winter (4.1)

    eikenboom in de winter (4.1)
    vormgeving: er is sprake van een licht-donker contrast. de bomen hebben een open vorm. en het monochroom namelijk meerdere gradaties van grijs
    voorstelling: je ziet hier 2 keer een boom op het ene plaatje is de boom wit en de achtergrond donker en bij de andere het tegenovergestelde.
  • a fruit piece (4.1)

    a fruit piece (4.1)
    voorstelling: je ziet 2 mandjes met wat fruit erin op een tafel met een tafelkleedje met een patroon. en een donkere achtergrond. het lijkt alsof het een foto is.
    vormgeving: je ziet dat het monochroom is meerder tinten van grijs. het is diagonaal compositie want het is best breed. en er is sprake van een licht-donker contrast . ook is er overlapping
  • een begrafenis in ornans (4.3)

    een begrafenis in ornans (4.3)
    voorstelling: je ziet hier heel veel mensen op een rijtje staan achter hun staat het kruis ook zie je een dier rechts. het schilderij is erg donker.
    vormgeving: het is een diagonaalcompositie. door de zwarte kleding die ze dragen absobeerd het licht veel rondom de mensen en er is erg veel sprake van overlapping bij de mensen
  • het avondgebed (4.3)

    het avondgebed (4.3)
    voorstelling: je ziet twee mensen bidden met achter hun een boederij dus waarschijnlijk zijn ze boeren. achter hun is een zonsondergang en een wiel ding. en onder hun een mand en de mand heeft er ook een in z'n hand.
    vormgeving:
  • Period: to

    Arts and Crafts

  • La Princesse du Pays de la Porcelaine (4.7)

    La Princesse du Pays de la Porcelaine (4.7)
    voorstellig: je ziet een lange japanse vrouw met een soort lange jurk aan ze staat op een tapijt en achter haar zitten van die japanse muurtjes en ze houd een bosje bloemen vast. het is een best donker schilderij
    vormgeving: er is sprake van een donker-licht contrast bijvoorbeeld met het haar en haar gezicht. of de jurk en het jasje wat ze aan heeft. of het tapijt. het is centraal-compositie. ook zie je plooien op haar kleding
  • Period: to

    impressionisme

    het impressionisme bevond zich vooral in de negentiende eeuw waarin ze de kunst regels wouden breken. ook maken ze meer gebruik van kleur en kun je lijnen en is het dus niet perfect.
  • Period: to

    japanse prenten

    tijd van het japonisme
  • de tuin van monet (4.5)

    de tuin van monet (4.5)
    voorstelling: je ziet een tuin met 1 meisje en een vrouw en links een man. ook zie je links wat kippen. om haar heen is natuur
    vormgeving: je ziet hier wat toetsmatigheid. ook is er overlapping met de voorgrond en achtergrond ook is er sprake van slagschaduw bijvoorbeeld onder de jurk
  • arts en crafts behang (4.4)

    arts en crafts behang (4.4)
    dit is een soort behang waarin je veel natuur ziet (takken en dieren) het behang heeft wat herhaling namelijk de takken en bladeren maar ook zie je een vogel der in. de kleuren die gebruikt zijn zijn meestal een tint van groen. het is dus erg druk
  • Period: to

    Jugendstil

  • Period: to

    Post-impressionisme

    in dit tijdperk gingen ze veel experimenteren met vorm en kleur en is het dus erg kleurrijk. ook zijn de onderwerpen alledaags. het ging hier om welke stemming en gevoelens het portret uitstraalde
  • Delftsche sla olie (4.4)

    Delftsche sla olie (4.4)
    voorstelling: je ziet hier 2 vrouwen ze zijn niet realistisch, ze zijn erg wit. ze dragen erg wijde kleren en de linkse vrouw doet olie ergens op. het lijkt alsof hun haren verspreid zijn door heel de afbeelding.
    vormgeving: het is erg vlak en dus statisch en er word veel gebruik gemaakt van geel ( een primaire kleur) ook zie je veel ritme in het haar
  • de courtisane (4.4)

    de courtisane (4.4)
    voorstelling: je ziet in het midden een vrouw met een opvallende kleuren kleding. het heeft veel verschillende patronen achter haar zie je kikkers en bamboe. ze heeft iets opvallend blauws in haar haar.
    vormgeving: bijna geen eigen schaduw of slagschaduw wat het erg statisch maakt. het is een centraal-compositie. ook is er een organische vorm namelijk de vrouw
  • zonnebloemen (4.6)

    zonnebloemen (4.6)
    voorstelling: je ziet wat bloemen in een vaas ook zonnebloemen de achtergrond is blauw en de bloemen voornamelijk geel. de vaas is ook geel
    vormgeving: je ziet veel geel (een primaire kleur) ook is het centraal-compositie en is de restvorm erg leeg. er is ook overlapping in de bloemen.
  • de sterrennacht (4.6)

    de sterrennacht (4.6)
    vormstelling: je ziet hier veel primaire kleuren (blauw en geel) ook zie je toetsmatigheid. ook zie je ronde lijnen in het midden. ook heeft het weinig schaduw en is het asymmetrisch
    voorstelling: je ziet hier een zwarte soort van boom en daar langs de lucht met sterren rechts onder staan veel huizen het lijkt een dorp.
  • zelfportret met verbonden oor (4.6)

    zelfportret met verbonden oor (4.6)
    vormgeving: het is een centraal-compositie er is sprake van overlapping bij de poster. het is 3-dimensionaal dit kan je bijvoorbeeld zien omdat hij schuin staat en veel primaire kleuren gebruikt maar wel gemixt.
    voorstelling: je ziet hier vincent van gogh met een afgesneden oor. ook heeft hij een soort muts op met een strakke blik op zn gezicht. op de achtergrond staat een poster
  • op de drempel van de eeuwigheid(4.1)

    op de drempel van de eeuwigheid(4.1)
    Voorstelling: kamer zit een man op een stoel voorovergebogen. achter hem brand een vuurtje. De man heeft een blauw pak aan.. Hij ziet er erg somber uit.
    Vormgeving: De penseelstroken zijn te zien op het doek. Er is een warm-koud kleuren contrast tussen de man en de rest van de kamer. het is centraal-compositie
  • etalage(4.5)

    etalage(4.5)
    Voorstelling: je ziet een donkere etalage met levensgrote poppen. Er staan een man en een vrouw voor de etalage het is erg donker.
    Vormgeving: Er zijn veel donkere aardse kleuren gebruikt zoals bruin. De mensen en winkels zijn afgesneden en het heeft organische vormen
  • de japanse brug van claude monet (4.5)

    de japanse brug van claude monet (4.5)
    Voorstelling: je een rivier. Langs en achter het water staan gras en bomen. boven het water loopt een blauwe brug die twee stukken connect.
    Vormgeving: het schilderij is toetsmatig, zoals typisch voor het impressionisme. Er zijn veel groenige tinten gebruikt, bijvoorbeeld bij het bos. Horizontaal compositie
  • Casa Battió (4.4)

    Casa Battió (4.4)
    je ziet hier een erg kleurrijk gebouw erg apart voor die tijd. het heeft ook erg gekke vormen bijvoorbeeld bij de ramen. het is gedecoreerd met wat bloemen en heeft een erg bijzonder dak met meerdere kleuren