Euro

Geschiedenis van de 20e eeuw, gemaakt door Nassima, Dikra, Asena en Warda.

  • Verzuiling

    Verzuiling
    Tijdens de verzuiling had elke groep eigen organisaties op basis van hun politieke overtuiging of geloof. Op de foto zie je de zuilen: protestanten, katholieken, socialisten. Er waren ook liberalen.
  • Eerste Wereldoorlog

    Eerste Wereldoorlog
    De Eerste Wereldoorlog begon in 1914. De aanleiding voor de oorlog was de moord op de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand in Sarajevo. Oostenrijk-Hongraije verdacht meteen Servie. Op de foto zie je Frans Ferdinand.
  • Algemeen mannenkiesrecht

    Algemeen mannenkiesrecht
    In dit jaar vond de pacifitcatie plaats. Er vonden wat veranderingen plaats, 1 daarvan was het algemeen mannenkiesrecht. Op de foto zie je wat er allemaal in 1917 gebeurde, zo kwam er ook financiele gelijkstelling van de scholen.
  • Russische revolutie

    Russische revolutie
    De Russische revolutie brak uit in 1917, omdat arbeiders en boeren in opstand kwamen. Dat deden ze omdat ze nauwlijks nog te eten hadden en de oorlog zat waren. Lenin was tijdens de revolutie de leider. Op de foto zie je de opstand van de boeren en arbeiders in 1917.
  • Algemeen kiesrecht

    Algemeen kiesrecht
    In dit jaar kregen de vrouwen ook actief kiesrecht. Ze hadden al passief kiesrecht in 1917. Vanaf dit jaar was er algemeen kiesrecht. Dat bekent dat ze nu ook mogen stemmen en niet alleen gekozen mogen worden. Op de foto zie je vrouwen die voor het eerst mogen stemmen.
  • Economische crisis

    Economische crisis
    De economische crisis duurde tot 1940. Het gevolg van de econmische crisis was de stijging van de werkloosheid. Het begin van de economische crisis was ongeveer in 1930, toen de beurskrach ontstond. Op de foto zie je een man die op zoek is naar een baan.
  • Beurskrach

    Beurskrach
    De beurskrach was het begin van de economische crisis. De aandeelkoersen op de beurs van Wall Street daalden ineens hard en veel fabrieken gingen failliet. Op de foto zie je de waarde van de aandeelkoersen voor en na de de zwarte dinsdag.
  • Nazi-dictatuur in Duitsland

    Nazi-dictatuur in Duitsland
    In 1933 greep Hitler de macht in Duitsland met behulp van de democratie. Hij schafte de democratie daarna af en maakte van Duitsland een totalitaire dictatuur. Op de foto zie je Adolf Hitler.
  • Tweede Wereldoorlog

    Tweede Wereldoorlog
    In 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Groot-Brittannie en Frankrijk lieten Hitler eerst zijn gang gaan, maar na de aanval op Polen in 1939 verklaarden ze hem de oorlog. De oorzaak was Hitler's agressie. Hij was kwaad dat Duitsland tijdens de 1e Wereldoorloog de schuld kreeg. Op de foto zie je de Duitse aanval op Polen in 1939.
  • Oprichting Verenigde Naties

    Oprichting Verenigde Naties
    In 1945 werd de 'Verenigde naties' opgericht. Deze volkerenorganisatie moest voor vrede en veiligheid in de wereld zorgen om zo nog een oorlog te voorkomen.De VN had 5 landen met het vetorecht: de VS, Sovjet-Unie, China, Groot-Brittannie en Frankrijk. Op de foto zie je het logo van de VN, de olijftakken staan voor vrede.
  • Dekolonisatie

    Dekolonisatie
    Na de Tweede Wereldoorlog in 1945 begon de dekolonisatie. In Brits-Indie brak een opstand uit, omdat ze onafhankelijk wilden worden en Groot-Britannie gaf toe, Frankrijk daarintegen verzette zich fel. Op de foto zie je wat er met onanhankelijkheid wordt bedoeld (vrij, zelf).
  • Koude Oorlog

    Koude Oorlog
    Rond 1947 begon de Koude Oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie. De wapens bleven koud en werden niet gebruikt, daarom heet het de Koude Oorlog, wel stonden hun ideologien lijnrecht tegenover elkaar, namelijk het communisme en kapitalisme. Op de foto zie je goed hoe de VS en Sovjet-Unie tegenover elkaar stonden tijdens de Koude Oorlog.
  • Stichting staat Israel

    Stichting staat Israel
    De staat Israël werd in 1948 gesticht na bijna 2000 jaar Joodse diaspora en 55 jaar van zionistische actie door David Ben Goerion. Gedurende de 60 jaar na de onafhankelijkheid zijn er conflicten en oorlogen met de Arabische buurlanden. Op de foto zie je de vlag van Israel.
  • Oprichting EEG

    Oprichting EEG
    In 1958 werd de EEG opgericht, dat was een verdrag onder de landen: Nederland, Belgie, Italie, Benelux en Frankrijk. De landen van de EEG gingen op economisch gebied samenwerken. Op de foto zie je de landen die in 1958 bij de EEG hoorden.
  • Bouw Berlijnse muur

    Bouw Berlijnse muur
    De grens tussen Oost- en West-Berlijn was de enige plaats waar het Ijzeren Gordijn nog open was, honderduizenden Oost-Duistanders vluchten via West-Berlijn naar het Westen. De DDR kwam in gevaar en bouwde in 1961 de Berlijnse muur om West-Berlijn. Op de foto zie je hoe de Berlijnse muur om het westen van Berlijn werd gebouwd.
  • Anticonceptiepil

    Anticonceptiepil
    In 1962 bracht Organon de anticonceptiepil op de markt met de boodschap dat het hielp tegen de onregelmatige cyclus van vrouwen. Twee jaar later was het middel ook echt beschikbaar, al konden vrouwen het medicijn tot 1969 alleen op doktersrecept krijgen. Op de foto zie je een strip van de anticonceptiepil.
  • Ontzuiling

    Ontzuiling
    In 1965 begon de onzuiling. Mensen gingen minder vaak naar de kerk en gingen niet alleen maar om met mensen van eigen organisaties etc. Op de foto zie je een zuil die uit elkaar valt, dat betekent dat mensen niet meer zo gescheiden van elkaar gingen leven.
  • Polarisatie

    Polarisatie
    In 1965 begon de polarisatie, dat is het verscherpen van tegenstellingen tussen (groepen) mensen. Op de foto zie je wat er met polarisatie wordt bedoeld, mensen staan sterk tegenover elkaar.
  • Sociaal-culturele veranderingen

    Sociaal-culturele veranderingen
    Eind jaren 60 ontwikkelde de jongerenculuur in Nederland, jongeren vonden andere dingen belangrijk dan hun ouders. Er waren verschillende soorten groepen, bijvoorbeeld de nozems. Op de foto zie je een nozem, dat herken je aan o.a. de brommer.
  • Oliecrisis

    Oliecrisis
    De crisis in 1973 werd veroorzaakt door een aantal politieke acties van de Arabische olieproducerende landen, gericht tegen het Westen. De Arabische landen verhoogden de olieprijs met 70% en verminderden de olieproductie elke maand met 5%, zodat de prijs per vat explosief steeg. Op de foto zie je hoe de Arabische landen de olie-export probeerden te verminderen.
  • Poldermodel

    Poldermodel
    Vanaf deze tijd gingen partijen echt samenwerken en dat wordt het poldermodel genoemd. In 1977 vormden de KVP, ARP en CHU samen een nieuwe partij: het CDA. Het was een christen-democratische partij en het begin van de poldermodel. Op de foto zie je het logo van de politieke partij het CDA.
  • Sociale grondrechten in de grondwet

    Sociale grondrechten in de grondwet
    In 1983 kwamen er sociale grondrechten in de grondwet, bijvoorbeeld het recht op onderwijs, werk en gezondheidszorg. Sociale grondrechten zijn grondrechten die recht geven op steun van de overheid. Op de foto zie je een ziekenhuis, dat heeft te maken met het recht op goede gezondheidszorg voor iedereen.
  • Duitse hereniging

    Duitse hereniging
    Na de val van de Berlijnse muur wilden de meeste Oost- en West-Duitsers herenigen, sommigen waren daar absoluut op tegen. De Duiste bondskanselier Kohl stelden hen gerust door te beloven dat ze geen gebieden meer zouden heroveren. Duitsland werd weer een eenheid en machtig land, vooral op economisch gebied. Op de foto zie je hoe Duitsland voor 1990 en na 1990 eruit zag, dus na de hereniging.
  • Sovjet-Unie valt uiteen

    Sovjet-Unie valt uiteen
    In de late jaren 80 probeerde de laatste Sovjetleider Michail Gorbatsjov de staat te hervormen met zijn beleid van perestrojka en glasnost, maar de Sovjet-Unie stortte in elkaar en werd officieel ontbonden in december 1991 na de mislukte Augustusstaatsgreep in Moskou. De oorzaak voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was het nationalisme. Op de foto zie je de laatste Sovjetleider Michail Gorbatsjov.
  • Begin burgeroorlog Joegoslavie

    Begin burgeroorlog Joegoslavie
    De burgeroolog begon in 1991 toen Kroatie , die toen nog bij Joegoslavie hoorde zich los maakte van Joegoslavie, de Serviers die in Kroatie woonden, begonnen met steun van Servie een bloedige oorlog tegen de nieuwe staat. Joegoslavie ging met veel geweld ten onder. Tijdens de oorlog stonden ook de geloven tegenover elkaar. Op de foto zie je hoe het tijdens de burgeroolog in Joegoslavie aan toe ging.
  • Aanslag op WTC New York

    Aanslag op WTC New York
    De aanslagen op 11 september 2001 omvatten een viertal terroristische aanslagen die op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 door middel van gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd. De Saoedi-Arabische multimiljonair Osama bin Laden en zijn terreurorganisatie Al Qaida worden voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden. Op de foto zie je hoe de Twin Towers in New York op 11 september 2001 werden aangevallen.