Stormaktstiden Emilia

  • Feb 15, 1564

    Galileo Galilei

    Galileo Galilei föddes 15 februari 1564 och do 8 januari 1642.
    Galileo Galilei var en italiensk fysiker och astronom på 1600-talet som gjorde många viktiga upptäckter. Han upptäckte månarna runt planeten Jupiter och att vår måne har berg. Han var den förste som insåg att föremål som faller egentligen alltid faller lika fort, oavsett hur stora de är. (Vi tycker ju att en stenkula faller fortare än en fjäder, men det beror på luftmotståndet. I ett lufttomt utrymme faller även fjädern som en sten.)
  • Dec 27, 1571

    Johannes Kepler.

    Johannes Kepler.
    född 27 december 1571, dog 15 november 1630. Kepler blev 1600 Tycho Brahes assistent i Prag. När Brahe dog ärvde Kepler hans stora observationsmaterial. Kepler kunde uppställa de s.k. Keplers lagar. Han konstruerade vidare en ny typ av kikare och studerade ögats optik. Vid sidan av Galilei blev Kepler den främsta banbrytaren för den heliocentriska världsbilden, och genom sin radikala nytolkning av Copernicus teori bidrog han till att astronomin frigjordes från den aristoteliska fysiken.
  • Gustav II Adolf

    Gustav II Adolf
    Gustav II Adolf var kung över Sverige 1611–1632. Han föddes 1594 och dog 1632. Hans far var Karl IX och ärvde kronan efter honom. Hans mor var Kristina av Holstein–Gottorp.
    Under trettioåriga kriget hade Gustav II Adolf många militära framgångar, men dog på slagfältet i Lützen. Därför kallas han "hjältekonungen" i den svenska historia. Källa: Ne.se
  • Period: to

    1600

  • Det trettioåriga kriget.

    Det trettioåriga kriget.
    Det trettioåriga kriget rasade i Europa, mest i Tyskland, mellan 1618 och 1648. Det började som ett religionskrig, mellan katoliker och protestanter, men blev med tiden mer och mer ett stormaktskrig, där religionen inte hade så stor betydelse. Sverige var mycket framgångsrikt och blev en stormakt genom kriget, fast Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen 1632.
  • Karl X Gustav

    Karl X Gustav
    Karl X Gustav, Född 1622, dog 1660, kung av Sverige från 1654, son till pfalzgreven Johan Kasimir och Karl IX:s dotter Katarina. Karl Gustav fick en mångsidig utbildning, där språk, historia, politik och krig var viktigt att lära sig. Han stod nära den svenska tronen som kusin och närmaste släkting till drottning Kristina, även om han enligt författningarna inte kunde göra anspråk på att ärva tronen.
  • Drottning Kristina

    Drottning Kristina
    Kristina var drottning av Sverige 1632–1654. Hon föddes 1626 och dog 1689. Hon var dotter till Gustav II Adolf och Maria Eleonora.
    Kristina började styra 1644, när hon var 18 år. Men efter 10 år sedan avgick hon som drottning. Sedan bytte hon religion och gick över till katolicismen och flyttade till Rom.
  • Regalskeppet vasa.

    Regalskeppet vasa.
    Vasa var ett krigsfartyg som både byggdes och sjönk år 1628. Vasa var ett stort segelfartyg med mycket utrustning. strax efter starten kom en vind och det blev för tungt på ena sidan av skeppet så Vasa sjönk utanför Djurgården i Stockholm. Mellan 30 och 50 personer drunknade.
    Vasa glömdes bort och hittades inte igen förrän 1956. Upptäckaren hette Anders Franzén. År 1961 bärgades fartyget och kom till ett museum. Ett nytt Vasamuseum blev klart 1988.
  • Slaget vid Lützen.

    Slaget vid Lützen.
    Slaget vid Lützen den 6 (enligt den julianska kalendern) eller 16 november 1632 var ett av de mest avgörande slagen under det Trettioåriga kriget. Sveriges kung Gustav II Adolf dog på slagfältet, den svenska positionen försvagades med kungens död och en ny fas av kriget inleddes.
  • Isaac Newton

    Isaac Newton
    Sir Isaac, född 25 december 1642, död 20 mars 1727. Han var engelsk matematiker och naturvetenskapsman. Newtons verk kan sägas utgöra den vetenskapliga revolutionens höjdpunkt. Med sina rörelselagar sammanfattade och preciserade han de rön som Galilei, Kepler m.fl. gjort. Hans kraftbegrepp, särskilt teorin för gravitationen.
  • Karl XI

    Karl XI
    Karl XI föddes 1655 och dog 1697. Han var en bra krigsherre. Han organiserade om det militära försvaret av landet och såg till att alla fick bättre vapen. Han anlade Karlskrona. Här byggde han en hamn för fartygen som ingick i försvaret i södra Sverige. Staden är nämnd efter honom. Han införde också indelningsverket. Det betydde att några bönder fick gå ihop för att hålla en soldat med ett torp och lite jord att bruka. På så sätt kunde man ha en stående armé även i fredstid.
  • tåget över bält.

    tåget över bält.
    Tåget över Bält kallas den marsch som Karl X Gustav och Carl Gustaf Wrangel gjorde med sina trupper. I januari och februari 1658 gick de svenska trupperna över isen i sunden i Danmark. De kunde sedan lätt besegra de danska trupperna.
  • Freden i Roskilde

    Freden i Roskilde
    freden i Roskilde slöts år 1658 efter Sveriges anfall mot Danmark och det framgångsrika tåget över Bält. Roskilde är en stad på Själland i Danmark, ungefär vid Köpenhamn. Freden innebar att Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän blev svenska, och då hade Sverige fått sina nuvarande gränser i söder. Sverige fick också ön Bornholm vid Skåne och Trondheims län i Norge, men de måste lämnas tillbaka två år senare, efter ett nytt, mindre lyckat krig med Danmark.
  • Karoliner.

    Karoliner.
    Karoliner kallades de som var med i Karl XI:s och Karl XII:s arméer. De kunde lätt kännas igen på sina kläder. Dem hette karoliner för att dem var alla (Karl) kungarnas armé.
  • Slaget vid Lund.

    Slaget vid Lund.
    Slaget vid Lund stod den 4 december 1676 i ett område norr om staden Lund i Sverige. Striden var mellan den invaderande danska armén bestående av ungefär 13 000 soldater under Kristian V och den svenska armén av ungefär 8 000 soldater under Karl XI. Det är ett av de blodigaste krig som stått på nordisk mark. Förlusterna var cirka 50 procent på båda sidorna, 6 500 danska soldater och 3 000 svenska. Slaget var oerhört kaotiskt och rena tillfälligheter gjorde att svenska armén segrade
  • Karl XII

    Karl XII
    Karl XII var kung av Sverige 1697–1718. Han föddes 1682 och dog 1718. Han var son till Karl XI och Ulrika Eleonora.
    Under nästan hela sin regering förde Karl XII krig och var borta från Sverige i 15 år. Han dog vid Fredrikstens fästning i Norge den 30 november 1718. Han har ansetts som både en stor krigarkung och den som genom huvudlöst krigande gav upp Sveriges stormaktsställning och ödelade landet.
  • Snapphanar.

    Snapphanar.
    Snapphanar var danskar som slogs mot svenskarna i de dansk-svenska krigen under 1600-talet. Sverige erövrade under den här tiden Skåne, Blekinge och Halland från Danmark. Många av invånarna ville inte bli svenska efter att i mer än 600 år ha varit danskar. En del av dem kämpade därför mot de svenska erövrarna. Svenskarna visste inte hur de skulle möta motståndet. Ibland blev snapphanarna bestraffade hårt och ibland slapp de undan straff helt.
  • Slaget vid narva

    Slaget vid narva
    Slaget vid Narva är en av den svenska militärhistoriens största segrar, som utkämpades vid denna nordestländska stad den 20 november 1700.Karl XII som var 18 år och ledde armén hade 10 500 man starka svenskar. Karl's armé är mer än trefaldigt överlägsen än den ryska armén, under Charles Eugène de Croys befäl. Den avgörande faktorn för den oväntade svenska segern blev väderleken, då yrsnö blåste svenskarna i ryggen. Omkring 15 000 ryssar stupade, att jämföra med den svenska sidans 667.
  • Carl von Linné.

    Carl von Linné.
    Carl von Linné föddes 23 maj 1707 och dog 10 januari 1778.
    Carl von Linné är förmodligen Sveriges och världen mest berömda vetenskapsman genom tiderna. Genom sitt system för att klassificera växter och djur blev han en av grundläggarna av den biologiska vetenskapen. På sina resor i Sverige upptäckte han många nya arter, och han anlade en botanisk trädgård i Uppsala som var en av de förnämsta i världen. Han sände också ut sina elever till avlägsna länder,