La Revolució Francesa i l'Imperi Napoleònic

  • Presa de la Bastilla

    La presa de la Bastilla es va produir a París el dimarts 14 de juliol de 1789. A pesar que la fortalesa medieval coneguda com la Bastilla només custodiava a sis presoners, la seva caiguda en mans dels revolucionaris parisencs va suposar simbòlicament la fi de l'Antic Règim i el punt inicial de la Revolució francesa.
  • Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà

    La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà de 1789, aprovada per l'Assemblea Nacional Constituent francesa el 26 d'agost de 1789, és un de molts dels documents fonamentals de la Revolució francesa (1789-1799) quant a definir els drets personals i els de la comunitat, a més dels universals. Influïda per la doctrina dels drets naturals, els drets de l'home s'entenen com a universals.
  • Consitució 1791

    La Constitució francesa de 1791, la primera constitució escrita de la història francesa, va ser promulgada per l'Assemblea Nacional Constituent el 3 de setembre de 1791 i acceptada per Lluís XVI.​ Contenia la reforma de l'Estat francès, quedant França configurada com una monarquia constitucional.
  • Assalt al Palau Reial

    Durant el període revolucionari, la família reial va intentar fugir de França, exactament el 20 de juny de 1791, però va ser detinguda a Varennes i fou obligada a tornar a París. Se li va prohibir d'instal·lar-se de nou a Versalles, per la qual cosa van haver de tancar-se al Palau de les Teuleries. Durant aquests anys es van destruir les dues ales que connectaven el Louvre amb les Teuleries.
  • Luis XVI de Francia

    Lluís XVI de França (en francès: Louis XVI; Versalles, 23 d'agost de 1754 – París, 21 de gener de 1793) va ser rei de França i de Navarra4​ entre 1774 i 1789, copríncipe d'Andorra entre 1774 i 1793, i rei dels francesos entre 1789 i 1792. Va ser l'últim monarca abans de la caiguda de la monarquia per la Revolució Francesa, així com l'últim que va exercir els seus poders de monarca absolut.
  • Constitució de 1793

    La Constitució de 1793 és una peça magistral del racionalisme il·lustrat francès de caràcter revolucionari, que declara els drets de l'home.
  • Constitució de 1795

    Va ser una constitució Conservadora, basada en la sobirania nacional, la divisió de poders i el sufragi censatari; redactada per la Convenció Nacional en 1795.
  • Colp d'Estat de Napoleó

    El dia 18 de brumario de l'any VIII (calendari republicà francès, equivalent a 9 de novembre de 1799), Napoleó Bonaparte, retornat des de la campanya d'Egipte i aprofitant la feblesa política del Directori Executiu governant a França, va donar un sorprenent cop d'estat comptant amb el suport popular i de l'exèrcit (sabedors de les seves gestes i capacitats en les diferents campanyes de les Guerres Revolucionàries Franceses), al costat d'alguns ideòlegs de la Revolució com Sieyès.
  • Coronació de Napoleó com a emperador

    El papa exigió a Napoleón para ser coronado emperador que se casará por la Iglesia con su esposa Josefina. Napoleón se casó con Josefina por lo civil en 1796 y por la Iglesia en 1804.
  • Batalla de Austerlitz

    Va ser una de les majors victòries de Napoleó, perquè el Primer Imperi francès va aixafar definitivament a la Tercera Coalició després de gairebé nou hores de difícil combat. La batalla va tenir lloc prop de Austerlitz, actual Slavkov o Brna, a uns 10 km al sud-est de Brno, a Moràvia, llavors part de l'Imperi austríac i avui a la República Txeca. Austerlitz va posar fi ràpid a la guerra de la Tercera Coalició i poques setmanes després es va signar el Tractat de Presburgo.
  • Batalla de Waterloo

    La batalla de Waterloo va ser un combat que va tenir lloc el 18 de juny de 1815 en les proximitats de Waterloo, una població de l'actual Bèlgica situada a uns vint quilòmetres al sud de Brussel·les, en el qual es va enfrontar l'exèrcit francès, comandat per l'emperador Napoleó Bonaparte, contra les tropes britàniques, neerlandeses i alemanyes, dirigides pel duc de Wellington, i l'exèrcit prussià del mariscal de camp Gebhard von Blücher.