35cba45b e39e 43d0 9a8e 7c246f4b9af7 1737 0000026f58b78734 tmp

Opdracht Geschiedenis

  • Stichting van Nederland

    Stichting van Nederland
    Willem Frederik Prins van Oranje Nassau riep zich zelf uit tot koning der Verenichte Nederlanden en hertog van Luxenburg. 15 jaar later kwam een opstand en werd hij koning van aleen Nederland
  • infrastructuur

    infrastructuur
    Koning Willem 1 vond het infrastructuur belangrijk voor de industrie. hij had de inspiratie gehaald uit Engeland waar hij heeft gewoond.
  • Belgische Opstand

    Belgische Opstand
    Het zuidelijke deel van de verenigde Nederlanden. die werd onafhankelijk en stichtte daarna België op. Koning Willem 1 was daarna alleen nog maar de koning van Nederland.
  • Begin industriële revolutie

    Begin industriële revolutie
    verandering van de samenleving waarbij industrie het belangrijkste bestaansmiddel wordt. De welvaart werd hier vergroot, want ze konden meer produceren.
  • Eerste spoorlijn Nedeland

    Eerste spoorlijn Nedeland
    Door Willem 1e die liep tussen Amsterdam en Haarle. die bedoeld was voor personen vervoeren
  • Het kinderwetje van Houten

    Het kinderwetje van Houten
    Dat hield in dat kinderen onder 12 jaar niet meer in fabrieken mochten werken. Werken op het land of in het huishouden werd later pas verboden voor jonge kinderen. In 1901 kwam er leerplicht.
  • vakbonden

    vakbonden
    De protestanten tegen de slechte omstandigheden in de fabriek gingen samenwerken in vakbonden. Deze vakbonden werden verdeeld in verschillende groepen. De socialisten komen alleen op voor de arbeiders. De confessionele vonden dat de godsdienst voor de arbeiders ging. Toch hebben ze hetzelfde doel: betere arbeidsomstandigheden voor de arbeiders.
  • Algemeen kiesrecht

    Algemeen kiesrecht
    Vanaf 1886 mochten alle mannen stemmen die konden lezen en schrijven. Van alle mannen waren dit maar 26%. Pas vanaf 1917 mochten alle mannen vanaf 21 jaar stemmen. Rond 1900 mochten vrouwen niet stemmen. Hierdoor kwamen er protesten. er ontstond een vrouwen beweging, zij werden feministen genoemd. in 1919 werd het algemeen kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. alle vrouwen vanaf 21 jaar mochten vanaf nu stemmen. De liberalen wilden een zo groot mogelijk vrijheid van de mensen.
  • Marshallhulp

    Marshallhulp
    De Verenichte Staten boden hulp omdat ze begrepen dat het lang zou duuren voordat eropa weer welaarebd zal zijn. Van de Verenigte Staaten mocht Nederland voor 1 miljard dollar uittgeven aan goederen machienes en grondstoffen in de Verenigte Staaten. Dit was vooral bedoeld om de industrie weer op gang te brengen.
  • einde van de loonpolitiek

    einde van de loonpolitiek
    de welvaart groeide zo goed dat rond de jaren 60 dat mensen op zaterdag vrij krijgen. Tot 1963 mocht de regering bepalen hoeveel de lonen mochten bepalen. Omdat bedrijven een tekort kwam aan arbeiders. Kregen mensen zwart betaald tijdens het overwerken daardoor vond de regering het belangrijk om de lonen vrij te maken.