Norge 1940-1945

  • Tysk troppeskip torpedert utenfor Lillesand

    Tysk troppeskip torpedert utenfor Lillesand
    Det tyske troppeskipet Rio de Janeiro torpedert utenfor Lillesand. Skipet var på vei til Bergen. Få nordmenn så ut til å forstå det som snart skulle skje
  • Krigen er kommet til Norge

    Krigen er kommet til Norge
    Kvelden 8.april ankom tyske skip sentrale norske byer. Tyskerne ankom i flere tunge skip og torpedobåter til oslofjorden og torpedert et norsk vaktskip. Den norske kapteinen mistet livet i angrepet. Norske mannskap kjempet tilbake, men tyskerne fikk nedkjempet fortene og gått i land. Pga dårlig kommunikasjon var den norske mobiliseringen treg, og tyskerne møtte lite motstand de første dagene. Bildet er fra 9.april.
  • Angrepet på Oscarsborg

    Angrepet på Oscarsborg
    Etter kanonutveksling ved Oscarsborg synker det tyske skipet Blucher med 2400 mann, kun 1400 overlevde, mange med skader. Angrepet var tilbakeslått og erobringen utsatt.
  • Tysk ultimatum - svaret er nei!

    Tysk ultimatum - svaret er nei!
    Utenriksminister Halvdan Koht mottar tysk ultimatum om å overgi seg - han ga rask tilbakemelding om at svaret er nei!
  • Tyskerne gjør rent bord

    Tyskerne gjør rent bord
    I løpet av 9.april okkuperte tyskerne Narvik, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Egersund og Arendal. Alle uten særlig motstand (møtte kraftig ild i Kristiansand, men overvant med bombefly) Oslo ble noen timer senere enn planlagt. Bildet er fra Odderøya, Kristiansand og en vaktbu som er blåst i filler.
  • Dramatisk dag i Kristiansand

    Dramatisk dag i Kristiansand
    Natt til 9. april gikk alarmen på festningen på Odderøya. Under angrepet på Kristiansand, traff granater fra de tyske krigsskipene tårnet på Domkirka. Bombeflyene traff sivile hus på Lund og flere omkom. Flere granater slo ned i Kvadraturen og på Grim. Tollbodgata ble omdøpt "Sorgens kvartal" etter de store ødeleggelsene.
  • Notraship og norges gull

    Notraship og norges gull
    Regjeringen samlet det meste av norsk sjøfart til en organisasjon kalt Notraship, som utgjorde en handelsflåte på 1028 skip. Store deler av disse seilet så i alliert tjeneste, og ga eksilregjeringen store inntekter som ble brukt til krigsskip, fly, soldater og gjeldsnedbetaling. Etter krigen hadde notraship et overskudd på 2 millioner pund. Norsk gull ble flyttet fra oslo til london.
  • Kongen og regjeringen rømmer landet

    Kongen og regjeringen rømmer landet
    Kongen og regjeringen har vært på flukt siden tidlig 9.april. De har sagt nei til tysk ultimatum om å gi fra seg regjeringsmakt til tyskland og quisling. 7.juni var de trygt fremme i England.
  • Nordmennene legger ned våpnene

    Nordmennene legger ned våpnene
    Etter 2 måneder med tysk felttog, sterk innsats fra norske, franske, polske og britiske styrker, gjenerobring og nytt tap av Narvik, måtte Norge gi seg for Tysk overmakt 10.juni. Den tyske angrepsstyrken hadde kostet 1038 norske liv. Tyskland og Storbritannia lidde større tap. Bildet viser norske soldater som overgir seg til tyskerne.
  • En politisk revolusjon

    En politisk revolusjon
    Tyske Reichskommisar Josef Terboven omvelter det norske demokratiet. Kongen og regjeringen er avsatt, det samme er den midlertidige løsningen administrasjonsrådet. alle politiske partier med unntak av NS er forbudt. Førerprinsipp innført. Han oppnevnte 13 statsråder, hvorav de fleste medlemmer i NS. Selv sto han nå med det meste av makta over norge. videre ble det en domstolen tyskkontrollert og kommunene omorganisert
  • Sivil unntakstilstand

    Sivil unntakstilstand
    Terboven innfører sivil unntakstilstand. Nå kunne den som forstyrrer/truer orden og trygghet dømmes raskt - skytes på stedet eller bli dømt til flere år eller livstid i fengsel. Første unntakstilstand fant sted under melkestreiken. 4 sentrale motstandsarbeidere ble dømt til døden, to av dem senere benådet.
  • Inndragelse av radio

    Inndragelse av radio
    Opphevelse av ytringsfrihet og mediasensur var allerede gjennomført våren 1940. Men nå ble også radioapparater inndratt fra alle andre enn NS folk.
  • Skrekkens hus i Kristiansand

    Skrekkens hus i Kristiansand
    Tyskerne okkuperte Statsarkivet. Fram til krigens slutt var den nå Gestapos hovedkvarter på Sørlandet. Det ble innredet celler og torturkammer, og arresterte fra hele landsdelen ble brakt hit for forhør. Oppholdet kunne vare fra noen timer eller et par dager opptil fire uker. 311 fanger ble torturert på Arkivet. De fleste av dem var i alderen 20-45 år. Volden ble utført av Sipo, ofte med norsk hjelp.
  • Quisling får regjeringsmakt

    Quisling får regjeringsmakt
    Quisling blir ministerpresident, og var å regne som føreren for den norske stat. Dog, Terboven fremdeles satt med øverste makt fremdeles
  • Nazifiseringen av samfunnet lyktes ikke

    Nazifiseringen av samfunnet lyktes ikke
    Quisling innfører tidlig lover som krever all ungdom i NS tjeneste, og alle lærere i nazi yrkesorganisasjon. Dette førte til massiv protest, opp mot 300 000 protestbrev og masseutmeldelser. Tyskerne svarte med arrestasjoner og trusler. Endte med at lærerne meldte seg inn, men om de og undervisningen ble nazifisert er en annen sak. Bildet er fra lærere i fangenskap i Kirkenes.
  • Første jødedeportasje

    Første jødedeportasje
    Det var to deportasjer med skip til tyskland, i november 1942 og februar 1943. Totalt 776 norske jøder ble sendt bort, som tilsvarte omlag halvparten av den norske jødiske befolkningen - en stor andel i internasjonal sammenheng. Omtrent den andre halvparten lyktes med å rømme til sverige og ble derfor ikke deportert. Kun 38 kom levende tilbake til Norge.
  • Tungtvannsaksjonen

    Tungtvannsaksjonen
    De allierte gjennomfører tungtvannsaksjonen på Rjukan for å hindre tyskerne i å få tak i tungtvann. Aksjonen var en av fire sabotasjeaksjoner som bidro til å hindre at naziregimet kunne klare å lage atombomber. Operasjon Gunnerside er kjent som en av de meste vellykkede sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig.
  • Skjebnesvanger Oslo universitetsbrann

    Skjebnesvanger Oslo universitetsbrann
    En brann ble påsatt i Universitetets Aula natten 27. - 28. november 1943, trolig av personer i kretsen rundt den illegale avisen London-Nytt, etter initiativ fra Petter Moen. Som reaksjon gjennomførte Gestapo en aksjon der rundt 1200 lærere, funksjonærer og studenter ved universitetet ble arrestert. 644 av dem ble deportert til Tyskland for indoktrinering og tvangsarbeid. 17 av dem døde i fangenskap.
  • Den røde armè inntar Finmark - og det ble nordlys...av den stygge sorten

    Den røde armè inntar Finmark -  og det ble nordlys...av den stygge sorten
    Den røde arme går til krig mot tyskerne i nord. De første sovjetsoldatene krysset norskegrensen 19.okt. Tyskerne iverksatt aksjon Nordlys, og trakk seg tilbake sørover i kombinasjon med den brente jords taktikk. 50 000 ble tvangsevakuert, få hus sto igjen. Noen levde i skjul i huler i flere uker. Matmangel, ødelagte skolebygg og infrastruktur og alt annet man trengte. Nord-norge ble frigjort, men til høy pris.
  • Operasjon Betongblanding

    Operasjon Betongblanding
    Den militære motstandsgruppa Milorg tok form allerede i 1941. De og den kommunistiske Osvald-gruppa gjennomførte over hundre aksjoner i krigsårene. Den største av dem var Operasjon Betongblanding der de ødela mange viktige jernbanepunkt for å hindre essensiell tysk troppetransport. Konsekvensen for den aksjonen ble for motstandsfolket 14 henrettelser.
  • Krigen er over!

    Krigen er over!
    Hitler begikk selvmord 30.april 45. Arvetakeren hans ønsket en rask slutt på krigen. Terboven ønsket å kjempe videre for Norge, men ble avsatt og tok sitt eget liv. Tyske soldater ble sendt tilbake som krigsfanger. Våpentillstand 8.mai. Norske flagg, jubling i gatene og folkefest. Hjemmestyrken arresterte nazister og andre medsammensvorne. "Tyskertøser" trakassert. Innen 7.juni var hele kongehuset og regjeringen tilbake i Norge.