Screen 0

Marias tidslinje WW2

  • Axelmakterna

    Axelmakterna
    Axelmakterna kallades Tyskland under andra världskriget men även de länder som samarbetade med Tyskland. Till en början så räknade man Tyskland, Italien och Japan till axelmakterna.
    Det kallades för axelmakterna av en överenskommelse som Tysklands nazistiske ledare Adolf Hitler och Italiens fascistisk diktator Benito Mussolini vilket ingick 1936. Den kallades ”axeln Rom–Berlin”, alltså efter huvudstäderna.
  • Münchenöverenskommelsen

    Münchenöverenskommelsen
    Münchenöverenskommelsen var ett avtal som påstod att Adolf Hitler hade den rätten att kunna ta över tysktalande delar av dåvarande Tjeckoslovakien, Tjeckoslovakien hade inte fått någon inbjudan.
  • Novemberpogromen

    Novemberpogromen
    Novemberpogromen, även som kallad kristallnatten var natten mellan den 9 och 10 november 1938. Det brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus. Butiker som ägdes av judar fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades av tyskarna . Det kallas kristallnatten för att de krossade glasen på marken föreställde kristallbitar. Judiska bostäder vandaliserades. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation.
  • Manhattanprojektet

    Manhattanprojektet
    Det var kodnamnet på det forsknings- och utvecklingsprogram av första atombomben. 1942 påbörjade USA tillsammans med Kanada och Storbritannien det så kallade Manhattanprojektet med det primära målet att utveckla en atombomb före Tyskland.
  • Finska vinterkriget

    Finska vinterkriget
    Det var ett krig mellan Finland och Sovjetunionen. Den 30 november 1939 anföll röda armen (Sovjetunionen) utan någon förklaring nuvarande landet Finland. Den lilla orsaken till finska vinterkriget utgjordes av hur Nazisttyskland och Stalins Sovjet hade krossat Polen tidigare i september 1939 i ett hemskt fälttåg som var över på några veckor. Stalin trodde han hade koll men de finska trupperna bjöd på ett hårt motstånd och ryssarna slogs tillbaka med stora förluster.
  • Operation Weserübung

    Operation Weserübung
    Ockupationen av Norge och Danmark. Hitler anfaller Danmark och Norge. Tyskland lovade länderna att de skulle få förbli självständiga och regeringarna skulle få sitta kvar om de samarbetade med Tyskland. En av orsakerna till angreppet var att säkra de svenska järnmalmen leveranserna till Tyskland, som bland annat transporterades via den norska hamnstaden Narvik.
  • Slaget om Storbritannien

    Slaget om Storbritannien
    Slaget om storbritannien var försök av Tysklands flygvapen att under andra världskriget skaffa sig kontroll över brittiskt luftrum och krossa brittiska flygvapen. Syftet var att förstöra fabriker för flygplanstillverkning och tvinga Storbritannien till neutralt eller kapitalion.
  • Operation Barbarossa

    Operation Barbarossa
    Det var kodnamnet som Tyskarna kallade sitt anfall mot Sovjetunionen. Denna operation inleddes den 22 juni 1941 och genomfördes längst en bred stridslinje på nästan 300 mil. I anfallet deltog tre miljoner soldater från Tyskland och de andra europeiska axelmakterna. Med som stöd fanns också 4000 flygplan och 3000 stridsvagnar. Detta var den största historien.
  • Pearl Harbor

    Pearl Harbor
    1941 försökte den japanska regeringen övertala USA att tillåta Japan att expandera söderut in i det resursrika Ostindien. De såg detta som en utmaning för inflytandet och motsätter sig därför Japans krav. USA hjälpte Kina att slåss mot Japan,och USA införde också ett förbud mot export av råvaror från USA till Japan. Japan inledde förhandlingar med USA i hopp om att övertala USA att häva sitt exportförbud och sluta hjälpa Kina. När förhandlingarna misslyckades attackerade Japan USA.
  • Wannseekonferensen

    Wannseekonferensen
    20 Januari 1942 sammankallade SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich ett antal ledare för olika tyska myndigheter till en konferens i Wannsee, strax utanför Berlin. Han kallade de för att kunna diskutera hur judarna skulle behandlas innan avrättning, Heydrich var mycket nöjd efter mötet och allt verkade gå enligt planerna.
  • D-day

    D-day
    D-day, invasionen av normandie. Landstigningen i Normandie innebar att de allierade i fortsättningen kunde angripa Tyskland från två håll vilket besegrade Nazityskland och befrias från andra världskriget. Den ägde rum i två steg. Det första steget inkluderade en luftburen attack som började strax efter midnatt den 6 juni, med 24000 luftburna trupper. I det andra steget av invasionen som började samma natt, transporterade 5 000 fartyg mer än 150 000 soldater på bara 24 timmar.
  • Hiroshima / Nagasaki

    Hiroshima / Nagasaki
    Andra världskriget var slut. Tyskland besegrades av dom Allierade och alla såg fred i framtiden. Fast så var det inte, Japan vägrade Kapitulera och USA ville visa sin militära styrka. USA släppte den första atombomben någonsin i staden Hiroshima som kallades "little boy" order av USA:s president Harry S. Truman. Atombomben dödade 70 tusen. Tre dagen efter släpptes "Fat man" som dödade 60 tusen människor. Konsekvenserna av atombombningen gjorde så att Japan kapitulerade.
  • Nürnbergrättegångarna

    Nürnbergrättegångarna
    Nürnbergprocessen var den första och är den mest kända av dessa rättegångar och var en serie av 13 rättegångar. Ledande nazister och andra tyska krigsförbrytare förhördes och dömdes av en internationell militär domstol. De som mest skulle få straffas var Adolf Hitler, Joseph Goebbels och Heinrich Himmler men eftersom de tidigare hade begått självmord och därför inte kunde ställas inför rätta den dagen.