Latijns amerika

Latijns Amerika

  • Inmenging Amerika en Sovjet

    Inmenging Amerika en Sovjet
    De steun voor de communistische ideologie begon steeds groter te worden onder de politici in Latijns Amerika.De VS vond dit een beangstigend idee, het communisme in hun achtertuin en steunde dus stiekem regimes die kapitalistisch waren. De Sovjet deed hetzelfde voor de communistische regimes.
  • Che Guevara

    Che Guevara
    Ernesto 'Che' Guevara was was een Cubaanse revolutionair die o.a. Castro hielp om aan de macht te komen in Cuba. Later verliet hij Cuba om de communistische revolutie ook elders in de wereld te ontketenen. Hij werd geëxecuteerd nadat hij door het Boliviaanse leger werd opgepakt. Later werd hij gezien als een icoon voor de communistische revolutie.
  • Varkensbaai

    Varkensbaai
    Het regime van de Fidel Castro was wreed en vermoorde veel politieke tegenstanders. Hierdoor ontstond er een groep rebellen die het regime van Fidel Castro omver wilde werpen. Dit idee stond de VS wel aan, omdat zij in Castro een potentieel gevaar zagen. Met behulp van de CIA proberen de Cubaanse rebellen een coup te plegen, welke compleet mislukt mede door twijfelachtig optreden van John F kennedy.
  • Cuba crisis

    Cuba crisis
    De Sovjet had in het kader van een naderende atoomoorlog besloten om kernwapens te installeren op Cuba, omdat het communistische eiland dicht bij Amerika ligt. De leider van Cuba, Fidel Castro accepteerde dit van de Russen, omdat hij met de steun van de Sovjet een stevige machtspositie had op Cuba. Ook had Castro op deze manier een sterke bondgenoot tegen Amerika, die al eens had geprobeerd zijn regime omver te werpen.
  • Drugskartels

    Drugskartels
    Vanaf 1970 kon er veel geld worden verdiend met het exporteren van drugs. De kartels die de drugs maakten en verkochten hadden zo enorm veel macht dat zij soms zelfs politici in hun zak hadden. Deze corruptie binnen de regeringen zijn vandaag de dag nog een probleem in sommige Latijns Amerikaanse landen.
  • War on drugs

    War on drugs
    Nadat o.a. de VS werd overspoeld met drugs uit het zuiden, verklaarde president Nixon de oorlog aan de drugskartels. Dit betekende o.a. dat Amerikaanse DEA werd opgericht, die ook in de landen waar de drugskartels vanuit werkten operaties op touw zetten om de kartelleiders gevangen te nemen of te doden.
  • Jorge Videla

    Jorge Videla
    Jorge Videla was van 1976 tot 1981 president van Argentinië. Hij voerde een dictatoriaal bewind en liet vele moorden, ontvoeringen en geweldplegingen plegen. In totaal 9.000-30.000 mensen liet hij verdwijnen. In 1985 werd hij veroordeeld tot levenslang voor deze misdaden, maar kreeg in 1990 gratie. In 2006 werd de gratie echter ingetrokken, omdat volgens de grondwet geen amnestie verleent mag worden in het geval van een genocide. Hij overleed in 2013 in de gevangenis.
  • Pablo Escobar

    Pablo Escobar
    Pablo Escobar was misschien wel hét voorbeeld van wat er lange tijd mis was met veel Latijns Amerikaanse landen. Escobar was de grootste drugsbaas ter wereld en had het overgrote deel van de drugshandel in handen. Onder de bevolking in Colombia was hij enorm populair en er gingen zelfs geluiden op om hem president van het land te maken. Op het hoogtepunt verdiende Escobar 61 miljoen dollar per dag aan de drugshandel. Na een lange jacht op Escobar werd hij doodgeschoten in 1993.
  • Falkland oorlog

    Falkland oorlog
    De Falkland eilanden voor de kust van Argentinië zijn van grote economische waarde. In 1982 ging het op economisch gebied zowel Argentinië en Engeland (Engeland bestuurt de Falkland eilanden) niet voor de wind. Argentinië bezette de eilanden en hadden geen reactie verwacht. Dit was echter een vergissing, Thatcher (De leidster van Engeland) was bereid oorlog te voeren om de eilanden weer terug in bezit te krijgen, wat uiteindelijk ook lukte. tot op de dag van vandaag zijn de eilanden Engels bezit