-
Wilhelmina geboren
(Toen nog) Prinses Wilhelmina Helena Pauline Maria van Oranje-Nassau werd geboren op 31 augustus 1880 op Paleis Noordeinde in Den Haag. Wilhelmina was de dochter van koning Willem III en Emma van Waldeck-Pyrmont, zijn tweede vrouw. Willem III zijn eerste vrouw was gestorven.
(Hiernaast koningin Emma en haar dochter, Prinses Wilhelmina) -
Period: to
Het leven van koningin Wilhelmina
Koningin Wilhelmina leefde van 31 agustus 1880 tot en met 28 november 1962, Ze maakte de gehele Tweede Boerenoorlog, de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog mee. -
Doop van Wilhelmina
Prinses Wilhelmina werd gedoopt op 12 oktober 1880 in de Willemskerk die in Den Haag staat. Ze werd gedoopt met de namen: Wilhelmina Helena Pauline Maria. De doopnamen zijn als volgt uit te leggen:
Wilhelmina is de vrouwelijke vorm van Willem, haar vader.
Helena was de moeder van koningin Emma
Pauline was de zus van koningin Emma
Maria was een andere zus van kiningin Emma
Wilhelmina was ook de roepnaam van prinses Wilhelmina, maar eerder werd ze soms nog Paulientje genoemd,
(Hiernaast de doop) -
Alexander van Oranje-Nassau sterft
Op 21 juni 1884 stierf Wilhelmina's nog enig levende stiefbroer, prins Alexander van Oranje-Nassau, Wilhelmina was vier jaar oud toen hij Alexander stierf.
(Hiernaast een foto van prins Alexander) -
Koning Willem III sterft
Op 23 november stierf koning Willem III, de vader van prinses Wilhelmina. Wilhelmina werd toen officieel koningin, maar omdat ze pas 10 jaar oud was, nam haar moeder, Emma, haar baan over totdat ze oud genoeg was.
(Hiernaast koning Willem III) -
Inhuldiging van koningin Wilhelmina
Op 6 september 1898 werd Wilhelmina gekroond tot koningin der Nederlanden. Nu ze 18 jaar was, was ze oud genoeg om het land te kunnen regeren.
(Hiernaast legt Wilhelmina de eed af) -
Brief aan engelse koningin
Omdat de tweede boerenoorlog op het punt stond om uit te breken, wilde Wilhelmina die voorkomen door een brief te schrijven naar de Britse koningin. Helaas mislukte de poging en brak de oorlog toch uit. De Tweede Boerenoorlog was een oorlog tussen Afrikaners en de Britse kolonisten. De oorlog was van belang voor de Nederlanders, omdat de Afrikaners afstamden van de Nederlandse kolonisten.
(Hiernaast een plaatje van de tweede boerenoorlog) -
Period: to
De Tweede Boerenoorlog
Twee jaar na de inhuldiging van koningin Wilhemina brak de Tweede Boerenoorlog uit. -
Wilhelmina verloofd met Hendrik van Mecklenburg-Schwerin
Wilhelmina reisde in het midden van 1900 naar het slot Schwarzburg in Thüringen om een huwelijkskandidaat te vinden. De Britse kandidaten vielen af vanwegen de boerenoorlog. Wilhelmina's oog viel op de jonge Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Op 16 oktober dat jaar werd de verloving bekend gemaakt.
(Hiernaast een foto die vlak na de verloving is gemaakt) -
Wilhelmina trouwt
Wilhelmnina trouwt met Hendrik van Mecklenburg-Schwerin,
(Hiernaast een huwelijksfoto van Wilhelmina en Hendrik) -
Wilhelmina zwanger
In maart 1902 werd er gemeld dat Wilhelmina voor het eerst zwanger was (bleek later een miskraam).
(Hiernaast een schilderij van Wilhelmina uit het jaar 1902) -
Wilhelmina ernstig ziek
In de maand april van 1902 raakte koningin Wilhelmina ernstig ziek. Het bleek later Tyfus te zijn. De ziekte werd steeds erger en erger tot het op een gegeven moment levensbedrijgend was voor de koningin. Er werden zelfs al overlegd wie er Wilhelmina moest opvolgen als ze zou sterven. De opvolger zou haar Duitse achterneef worden, waar het Nederlandse volk niet zo blij mee was, ze waren bang dat Nederland zou worden opgenomen in het Duitse rijk. Het Nederlandse volk leefde erg mee met hun regent -
Wilhelmina overleeft een auto-ongeluk
Prins Hendrik reed een auto met koningin Wilhelmina er in tegen een tram. Ze overleefden het beiden. -
Prinses Juliana wordt geboren
Wilhelmina had eindelijk een kind gekregen, Juliana. Juliana was het enige kind van Wilhelmina. Na vier miskramen had Wilhelmina toch een kind en troonopvolgster.
(Hiernaast koningin Wilhelmina met prinses Juliana) -
Period: to
Eerste Wereldoorlog
De Eerste Wereldoorlog startte op 28 juli 1914 met de moord op Frans Ferdinand, de aartshertog van Oosterijk en eindigde op 11 november 1918 met een wapenstilstand. Ook al was Nederland neutraal in deze oorlog, het is toch een belangrijke perdiode om te noemen. -
Keizer Wilhelm II van Duitsland vraagt om asiel
Na de eerste wereldoorlog vluchtte keizer Wilhelm II van Duitsland naar Nederland en vroeg om asiel. Nederland gaf dit asiel, maar de geallieerden: Frankrijk, Groot-Britannië en België waren hier niet zo blij mee.
(Hiernaast keizer Willem) -
Emma overlijdt
Emma van Waldeck-Pyrmont, de moeder van koningin Wilhelmina overleedt op 20 maart 1934,
(Hiernaast Emma van Waldeck-Pyrmont in haar laatste jaren) -
Hendrik van Mecklenburg-Schwerin overleidt
Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, de man van Wilhelmina, overleedt op de derde juli van het jaar 1934, net na het overleiden van de moeder van Wilhelmina. Wilhelmina had het moeilijk met de sterfte van haar moeder en haar man.
(Hiernaast de begravenisstoet van Hendrik) -
Een nieuw gezicht in het koningshuis
Juliana trouwde met Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Er was dus weer een nieuw persoon in het langzaam uitstervende koningshuis.
(Hiernaast Juliana en haar man) -
beatrix geboren
Het eerste kleinkind en erfopvolger van Wilhelmina werd gebroren, Beatrix. Later volgden nog de geboortes van Irene, Margriet en Maria.
(Hiernaast baby Beatrix) -
Period: to
Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog begin op 1 september 1939 met de inval van Duitsland in Polen, en eindigde op 2 september 1945 met het tekenen van de capitulatie van Japan. Nederland wilde weer neutraal blijven, maar dit mislukte toen de Duitsers Nederland binnen vielen op 10 mei 1940. -
De Duitsers vallen nederland binnen
Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen en namen het gehele land in. Prinses Juliana en haar gezin vluchtten naar Groot-Brittanië, maar Koningin Wilhelmina weigerde om mee te gaan. Ze wilde haar volk niet alleen laten. -
Wilhelmina vlucht ook naar het buitenland
Wilhelmina wilde haar volk niet verlaten, maar ze werd uiteindelijk toch ook naar Groot-Britannië gestuurd. Vanuit daar bleef ze in contact met haar volk via Radio-Oranje en gaf ze zo morele steun.
(Hiernaast koningin Wilhelmina tijdens een uitzending van radio-Oranje) -
Wilhelmina keert terug
Op deze dag kwam koningin Wilhelmina terug naar Nederland. De hele Tweede Wereldoorlog had ze in Groot-Britannië gezeten en had ze Radio-Oranje uitgezonden. Radio-Oranje was verboden door de Duitsers, maar veel Nederlanders luisterde er illegaal naar.
(Hiernaast koningin Wilhelmina, net terug in haar vaderland) -
Nederland volledig bevrijd
Op vijf mei 1945 was Nederland volledig bevrijd. Tot 2 september ging de oorlog nog wel door in het buitenland.
(Hiernaast het bevrijde Nederland) -
koningin Wilhelmina treed af
Na haar jubileum trad koningin Wilhelmina af als koningin. Ze gaf het koningsschap zo door aan haar dochter, Juliana. In haar koninginnenschap had ze heel wat meegemaakt (drie oorlogen) en vond het tijd dat ze de macht overdroeg aan haar dochter.
(Hiernaast de toespraak van Wilhelmina toen ze aftrad) -
Watersnoodramp
Op de nacht vann 31 januari en 1 februari 1953 was er de watersnnoodramp. Een groot gedeelte van Nederland stond onderwater. Tijdens deze ramp trsd Wilhelmina nog een paar keer publiekelijk op voor de laatste keer.
(Hiernaast bezoekt Wilhelmina de watersnoodramp) -
Beatrix 18 jaar
Op deze datum werd Beatrix 18 jaar. Tijdens deze verjaardag trad Wlhelmina voor de laatste keer publiekelijk op. Dit was ook een belangrijk moment omdat Beatrix nu oud genoeg was om de troon van Juliana over te nemen zodra het zover was.
(Hiernaast een 18 jarige Beatrix) -
Wilhelmina overleden
28 novembber 1962, de dag waarom Wilhelmina overleed. Na een rumoerig leven geleefd te hebben kon ze nu rusten.
(Hiernaaast de uitvaart van Wilhelmina)