Egypte

tijd lijn geschiedenis. (Jermaine T17)

  • 20,000 BCE

    Jagers en verzamelaars.

    Jagers en verzamelaars.
    De tijd van jagers en verzamelaars duurde ongeveer 10 000 jaar. Het was ongeveer van 20 000 v.C. tot en met 10 000 v.C.. In die tijd leefden de mensen van de jacht het verzamelen van vruchten. de mannen gingen dan op jacht en de vrouwen gingen dan opzoek naar bessen enz..
  • 20,000 BCE

    Dame van Brassempouy.

    Dame van Brassempouy.
    Tijdens 1894 werd er een heel bijzonder beeldje gevonden in Brassempouy. Het was een vrouwenfiguurtje, zo groot als de top van zijn duim, maar met een duidelijk gezicht. Het beeldje was ongeveer 25 000 jaar geleden gemaakt uit de ivoren slagtand van een mammoet.
  • 20,000 BCE

    Vuistbijl van vuursteen.

    Vuistbijl van vuursteen.
    in Londen was een belangrijke vondst gedaan want er is een vuistbijl gevonden van vuursteen. de vuistbijl is ongeveer 120 000 jaar oud.
  • 15,000 BCE

    de grot van Lascaux.

    de grot van Lascaux.
    Tijdens het jaar 1940 in Frankrijk werd de grot van Lascaux ontdekt. binnen in de grot waren allemaal mooie grot schilderingen. er waren er zo'n 2500 aparte tekeningetjes.
  • 11,500 BCE

    De laatste ijstijd.

    De laatste ijstijd.
    Na meer dan 100 000 jaar eindigde de laatste ijstijd rond 11 500 v.C.. De oorzaak was een verandering in het klimaat, waarbij de temperatuur op aarde steeg.
  • 10,000 BCE

    het ontstaan van de landbouw

    het ontstaan van de landbouw
    De landbouw ontstond voor het eerst rond 10 000 v.C. in het Midden-Oosten . Eerst verzamelden jager-verzamelaars daar graankorrels in het wild. Op een bepaald moment ontdekten ze dat ze het graan zelf konden laten groeien door een deel van de geplukte graankorrels weer in de grond te stoppen.
  • 6000 BCE

    Rotstekeningen in Zuid-Algerije.

    Rotstekeningen in Zuid-Algerije.
    Onze kennis van de prehistorische jager-verzamelaars is voor een deel gebaseerd op dit soort bodemvondsten, zoals bijv. rotstekeningen.
  • 6000 BCE

    Nederland na de ijstijd.

    Nederland na de ijstijd.
    De temperatuur bleef stijgen rond 6000 v.C. en toendra's verdwenen weer. vervolgens was Nederland in het zuiden en in het oosten van Nederland helemaal begroeid met dikke bossen. Doordat veel landijs is gesmolten, was de Noordzee weer gevuld.
  • 3600 BCE

    Pottenbakker

    Pottenbakker
    in1978 werd er een huis opgegraven uit 3600 v.C.. het was van een pottenbakker. Dit liet zien dat er ook andere mensen waren dan alleen op de landbouw.
  • 3000 BCE

    Egypte een land.

    Egypte een land.
    tijdens 3000 v.C. veroverde koning Narmer, de heerser van Boven-Egypte, Beneden-Egypte. Hierdoor werd Egypte een land onder één koning en die noemden ze toen ook wel de farao.
  • 3000 BCE

    Het palet van Narmer.

    Het palet van Narmer.
    Tijdens 1898 werd er een palet gevonden van Narmer uit 3000v.C.. Het palet laat het begin van de heerschappij van Narmers koninkrijk.
  • 2650 BCE

    Eerste Egyptische piramide.

    Eerste Egyptische piramide.
    De eerste Egyptische piramide werd in 2650 v.C. gebouwd. Farao Djoser gaf in 2650 de opdracht om voor het eerst een piramide te maken in Sakkara. Deze piramide heeft de vorm van een enorme trap.
  • 2500 BCE

    Schrijver met papyrusrol.

    Schrijver met papyrusrol.
    Tijdens 2500 v.C. waren er in Egypte veel beroepen, maar er was 1 beroep dat geluk bracht zeiden de Egyptenaren en dat was schrijver. Jongens werden soms al op hun vijfde naar een school van de tempel gestuurd om het vak te leren De meesten leerden alleen het eenvoudige hiëratische schrift. Jongens die er erg goed in waren, leerden daarna ook de moeilijke hiërogliefen te schrijven. Een opleiding tot schrijver kon dan wel twaalf jaar duren.
  • 2300 BCE

    Nomaden plunderden vooraadschuren.

    Nomaden plunderden vooraadschuren.
    Rond 2300 v.C. Plunderden nomaden uit de Egyptische voorraadschuren. De farao Pepi I is daar niet blij mee. hij bouwt een leger op van vele tienduizenden uit heel Egypte. Het leger verwoestte het land van de zandbewoners, plunderde hun forten en stak al hun woningen in de brand.
  • 2000 BCE

    Oppergod.

    Oppergod.
    Soms lieten de Egyptenaren twee verschillende goden samensmelten tot één nieuwe. Z was Amon eerst een god van de wind, die vooral in de stad Thebe werd vereerd. Maar toen Thebe rond 2000 v.C. de hoofdstad werd van Egypte, werd Amon samengevoegd met Ra. Vanaf toen heette de oppergod Amon-Ra.
  • 1650 BCE

    Meetkunde.

    Meetkunde.
    Meetkunde was ook belangrijk bij het bouwen van de piramides. Op een papyrusblad uit 1650 v.C. staat een wiskundige berekening van het oppervlak en de hoeken van een piramide. Voor de bouwkunst vonden Egyptenaren hulpmiddelen zoals de tekendriehoek en het waterpas uit.
  • 1500 BCE

    Toetmozes I.

    Toetmozes I.
    Rond 1500 v.C. kwam farao Toetmozes I aan de macht. Hij begon aan de expansie van Egypte. Met een goed uitgerust beroepsleger veroverde hij delen van Syrië, ten noordoosten van Egypte. Ook versloeg hij de Nubiërs, die ten zuiden van Egypte woonden.
  • 1400 BCE

    Toetanchamon.

    Toetanchamon.
    Toetanchamon was een jong gestorven farao. Hij leefde in de 14e eeuw v.C.. En zijn graf zat helemaal vol met graf giften. Er zaten wel meer dan 3500 kostbare objecten in de graftomben. De eerste drie kamers zaten vol met goud en schatten en de vierden daar zat de sarcofaag van Toetanchamon.
  • 1020 BCE

    Koninkrijk Israël.

    Koninkrijk Israël.
    Na de uittocht uit Egypte gingen de joden weer in Kanaän wonen. Daar ontstond rond 1020 v.C. het koninkrijk Israël met Saul als koning. Na hem regeerde eerst David en toen Salomo.
  • Mozes

    Mozes
    Mozes is geboren Tijdens 1600 v.C.. Van de farao moesten alle geboren jongens worden gedood. Sifra en Pua hadden hun kind in een rieten mand gedaan en lieten hem drijven over de nijl. uiteindelijk kwam hij aan bij de dochter van de farao en nam hem mee naar huis als eigen kind. Ze noemden hem Mozes