South america

Latijns-Amerika

By Brebo
  • Eichman vlucht

    Eichman vlucht
    Na de Tweede Wereldoorlog namen de Amerikanen Eichmann gevangen. Hij wist echter te ontsnappen en verbleef van 1946 tot 1950 in Altensalzkoth bij de Lüneburger Heide waar hij onder de naam Otto Heninger als bosarbeider werkte. Op 1 juni 1950 verkreeg hij van het Internationale Rode Kruis in Genua een staatlozenpaspoort onder de valse naam Ricardo Klement, waarmee hij datzelfde jaar naar Argentinië vluchtte.
  • Eichman vlucht (verantwoording)

    Ik denk dat dit een belangrijk punt is in de historie van Latijns-Amerika. Veel oud naties probeerde te vluchten en een van de gebieden om dat te doen was toch Latijns-Amerika. Daar konden vele nog een aantal of zelfs vele jaren leven zonder een proces te krijgen van hun gruwelijke oorlogsmisdaden.
  • Fidel Castro aan de macht

    Fidel Castro aan de macht
    Hoewel numeriek zwaar in de minderheid behaalde zij een aantal indrukwekkende overwinningen, gedeeltelijk omdat soldaten van Batista zich vaak massaal overgaven of deserteerden. Op 1 januari 1959 ontvluchtte Batista Cuba en nam de beweging Havana in. Castro werd op 16 februari 1959 premier van Cuba en op 3 december 1976 president.
  • Fidel Castro aan de macht (verantwoording)

  • Inval bij de Varkensbaai

    Inval bij de Varkensbaai
    Op 17 april 1961 bevorderde en steunde de CIA de invasie van 1300 à 1400 Cubaanse ballingen op Bahía Cochinos (de invasie in de Varkensbaai). Deze invasie had het doel het socialistische bewind onder Fidel Castro omver te werpen, en een volksopstand tegen Castro te ontketenen. De strijd werd al na drie dagen beslist in het voordeel van de Cubaanse staat.
    Castro, persoonlijk aanwezig op het slagveld, verwierf meer aanzien onder de Cubanen.
  • Inval bij de Varkensbaai (verantwoording)

    Bij deze inval op Cuba zie je dat Amerika zijn macht in Latijns-Amerika wil behouden, en wilt bemoeien met het bestuur, het wil voorkomen dat een communistische bewind aan de macht komt.
  • Pablo Escobar

    Pablo Escobar
    Pablo Emilio Escobar Gaviria (Rionegro, 1 december 1949 – Medellín, 2 december 1993) was een beruchte Colombiaanse drugsbaron, die een van de rijkste mensen ter wereld[1] werd door zijn wereldwijde handel in cocaïne. Escobar kocht vele overheidsdienaren om onder het motto plata o plomo; Spaans voor 'zilver of lood', hetgeen betekent 'accepteer het smeergeld of je krijgt een kogel'. Escobar is zelf ook nog actief geweest in de politiek. In mei 1982 werd hij verkozen tot volksafgevaardigde.
  • Pablo Escobar (verantwoording)

    Pablo Escobar, een man die veel invloed had op Columbia. Maar ook buurlanden om hem neem. Op zijn toppunt verdiende Escobar ongeveer 61 miljoen dollar per dag en werd hij door het zakentijdschrift Forbes genoemd als de op zeven na rijkste man ter wereld, toen zijn Medellínkartel 80 procent van de wereldhandel in cocaïne in handen had. Hiermee kocht hij politiek leiders om en had hij macht op de politie. Ook is heeft hij in de politiek mee gedaan (1982). Hij oefende macht uit op de politiek.
  • Suriname onafhankelijk

    Suriname onafhankelijk
    In de Tweede Wereldoorlog werd vanaf mei 1940 Nederland bezet. na 7 december 1941 werd Nederlands-Indië bezet. Hierna waren alleen de gebiedsdelen in De West nog niet bezet. na Pearl Harbor gaf koningin Wilhelmina tijdens een radiotoespraak aan dat de overzeese gebiedsdelen na afloop van de oorlog een grotere mate van vrijheid zouden krijgen. in Suriname werd dit gezien als een stap naar de onafhankelijkheid, zeker omdat Nederlands-Indië in 1945-1949 onafhankelijk werd als Republiek Indonesië.
  • Suriname onafhankelijk (verantwoording)

    De onafhankelijkheid van Suriname is een van de laatste stappen van de dekolonisatie. In 1975 komt Suriname op eigen voet te staan. Ook vanaf dat moment komen veel Surinamers naar Nederland
  • Vuile oorlog (Argentinië)

    Vuile oorlog (Argentinië)
    Vuile Oorlog (Spaans: Guerra Sucia) is de naam die door de junta zelf gegeven werd aan de periode van staatsterrorisme door de militaire dictatuur in Argentinië van 1976 tot 1983.
  • Vuile oorlog (Argentinië) (verantwoording)

    De Vuile oorlog heeft veel terreur en militaire machtsmisbruik gebracht in Argentinië. Dit is dus belangrijk in de geschiedenis van Latijns-Amerika. De term "Vuile Oorlog" komt van de militaire junta zelf. Volgens hen was een oorlog met andere methoden (waaronder massaal gebruik van de marteling) noodzakelijk om de sociale orde te beschermen.
  • Crisis van de jaren 80'

    Crisis van de jaren 80'
    n de jaren 80 raakten de meeste landen in een diepe economische crisis. Landen konden hun schulden niet meer afbetalen, en de inflatie liep in de honderden of soms wel duizenden procenten. De militaire regimes konden zich niet langer handhaven en stortten in, waarmee in het grootste deel van Latijns-Amerika de weg vrij kwam voor wat democratischer regimes. In Argentinië speelde de nederlaag in de Falklandoorlog een beslissende rol bij de val van de militaire junta.
  • Crisis van de jaren 80' (verantwoording)

    In de jaren 80' van de 20e eeuw is er crisis, vooral in Latijns-Amerika brengt dit verandering in het bestuur. Dit is belangrijk voor het verloop van de geschiedenis in Latijns-Amerika na de jaren 80'.
  • Anti-Amerikanisme in Latijns-Amerika

    Anti-Amerikanisme in Latijns-Amerika
    Er was veel kritiek op het unilaterale beleid van Bush en de globalisering had de verschillen tussen rijk en arm aanzienlijk vergroot, waar het Amerikaanse imperialisme de schuld van kreeg. Zo wonnen linkse partijen de verkiezingen in een aantal Latijns-Amerikaanse landen.
  • Anti-Amerikanisme in Latijns-Amerika (verantwoording)

    Ik kies voor dit kopje omdat ik denk dat vanaf dit moment, Latijns-Amerika zich gaat afzetten tegen het overmachtige Noord-Amerika/de VS. Ze gaan een eigen koers varen. Vanaf dit moment is er echt een Anti Amerikaans beleid in vele van de Latijns-Amerikaanse landen. De ergernissen zijn al lang maar door Crisis en zwakke politieke politiek lukt het hun niet om zich er tegen af te zetten.
  • Ontbossing Amazone voor Landbouw in Brazilië

    Ontbossing Amazone voor Landbouw in Brazilië
    De per 1 januari 2019 aangetreden president van Brazilië, Jair Bolsonaro, vindt dat tropisch regenwoud moet wijken voor de belangen van de boeren. Hij verzet zich tegen plannen om een groot oppervlak van de Amazone tot internationaal beschermd gebied te verklaren. De nieuwe minister van Milieuzaken, Ricardo Salles, is ook gelieerd aan de landbouwlobby en hij is een groot voorstander van openstelling van het Amazonewoud voor exploitatie.
  • Ontbossing Amazone voor Landbouw in Brazilië (verantwoording)

    Ik vind dit een belangrijke gebeurtenis omdat het vandaag de dag trending toppic is. Het ontbossen van het Amazone gebied heeft invloed op de hele wereld en Brazilië heeft daar de macht over. Hoe gaat de rest van de wereld hier op neerkijken en wat gaan zij er aan doen.
  • Verantwoording Part 1

    Latijns-Amerika heeft zo zijn eigen geschiedenis en wat erg zichtbaar is, is dat Amerika vooral bemoeit met Latijns-Amerika. Je ziet dat zolang Latijns-Amerika economische niet stabiel is, zichzelf ook niet kan besturen en dan kan Amerika makkelijk daar de vinger in de pap hebben. Maar na verloop van tijd keert de afschuw tegen Amerika.