Moldav

La II República Espanyola (1931-1936)

By Bogdann
  • Period: to

    Govern Provisional

    (abril 1931 - juny de 1931)
    El període d’inici de la Segona República espanyola, consistent en les eleccions municipals seguides de la declaració final de la república.
  • Eleccions municipals

    Eleccions municipals
    Les eleccions municipals guanyades pels partits republicans van suposar el punt de partida no oficial de la II República Espanyola, després de la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera.
  • Proclamació de la II República

    Proclamació de la II República
    La proclamació de la II República Espanyola va significar l’aparició d’un govern provisional dirigit per Niceto Alcalá Zamora, i a Catalunya per Francesc Macià (ERC).
  • Period: to

    Bienni Reformista (progressista)

    (juny 1931 - novembre 1933)
    Un període ple de reformes i millores de l’estil de vida espanyol (reformes en educació, agricultura i exèrcit), però també amb dies més foscos, encara que no en siguin gaires.
  • Els republicans i socialistes guanyen les eleccions generals

    Els republicans i socialistes guanyen les eleccions generals
    Els republicans i socialistes guanyen els eleccions generals: Manuel Azaña passa a ser cap de govern i Niceto Alcalá Zamora a president de la República.
  • Reforma educativa i militar

    Reforma educativa i militar
    La reforma educativa va introduir l’ensenyament públic, i la militar consisteix en la professionalització i reducció de l’exèrcit, idea aprovada a les Corts i proposada per Manuel Azaña.
  • Constitució de 1931

    Constitució de 1931
    La Constitució espanyola de 1931 va ser aprovada per les Corts Constituents el 9 de desembre, com a resultat de la declaració de La II República Espanyola.
  • Cop d'estat del general Sanjurjo

    Cop d'estat del general Sanjurjo
    Aquest esdeveniment també conegut com a Sanjurjada va ser dirigit pel general José Sanjurjo que no va participar en la major part del cop d'estat, fet que va predir el seu fracàs.
  • Reforma agrícola

    Reforma agrícola
    La reforma agrícola va resoldre un problema important: la desigualtat social, perquè al costat de les propietats de diversos milers de famílies, vivien molts treballadors sense terra amb condicions de vida deplorables.
  • S'aprova l'Estatut d'Autonomia de Catalunya

    S'aprova l'Estatut d'Autonomia de Catalunya
    Aquesta llei significava el reconeixement de l'estatut d’autonomia de Catalunya, que significava el dret al govern i parlament propi, així com d’altres drets autonòmics.
  • Period: to

    Bienni Negre (conservador)

    (novembre 1933 - febrer 1936)
    S'introdueix el vot femení, apareix FA-JONS, revolucions, eleccions. Molts canvis en un període de temps bastant curt.
  • Eleccions generals

    Eleccions generals
    Aquestes van ser les primeres eleccions en què les dones van tenir dret a vot, en què es va donar la majoria parlamentària als partits de centre (Partit Radical d'A. Lerroux) i dreta (CEDA), donant començament al Bienni negre o Bienni radical-cedista.
  • Creació de Falange Espanyola de les JONS

    Creació de Falange Espanyola de les JONS
    FE-JONS (Falange Española de les Juntes d'Ofensiva Nacional Sindicalista) era un partit polític espanyol que seguia les ideologies feixistes i nacionalsindicalistes, que va provocar la fusió de JONS (de Onésimo Redondo i Ramiro Ledesma Ramos) amb la FE (de Primo de Rivera).
  • Paralització de les reformes progressistes

    Paralització de les reformes progressistes
    En realitat, el govern volia corregir les reformes progressistes, no anul·lar-les. El 20 d'abril de 1934, les Corts van aprovar la Llei d'Amnistia que implicava l'alliberament de tots els implicats en el cop del 1932.
  • Revolució d'Octubre a Astúries i Catalunya

    Revolució d'Octubre a Astúries i Catalunya
    Aquest moviment es manifestarà amb una vaga, animada pel PSOE (Partit Socialista Obrer Espanyol) i la UGT (Unió General de Treballadors), com Largo Caballero o Indalecio Prieto, per CNT (Confederació Nacional del Treball), FAI (Federació Anarquista Ibèrica) i PCE (Partit Comunista d'Espanya).
  • José María Gil-Robles és nomenat ministeri de Guerra

    José María Gil-Robles és nomenat ministeri de Guerra
    Va ser nomenat ministre de la guerra per Lerroux, càrrec des del qual promourà diversos soldats que tindran un paper durant la posterior guerra civil i, com tal, nomena el general Francisco Franco cap de l'Estat Major.
  • Period: to

    Front popular

    (1936 - 19__)
    Estan passant molts esdeveniments polítics importants, però no tenen gaires conseqüències. Poc temps desemboca en una guerra civil.
  • La victòria del Front Popular a les eleccions

    La victòria del Front Popular a les eleccions
    El Front Popular guanyarà les eleccions. A Catalunya, Companys tornà al capdavant de la Generalitat. Les conseqüències de la victòria no van fer-se esperar.
  • La divisió del Front Popular i les dretes

    La divisió del Front Popular i les dretes
    Després de la divisió dels fronts el nou govern va reprendre la política reformista i fa una àmplia amnistia, mentre que la dreta inicià el camí de la conspiració.
  • Period: to

    La divisió del Front Popular i les dretes

    Després de la divisió dels fronts el nou govern va reprendre la política reformista i fa una àmplia amnistia, mentre que la dreta inicià el camí de la conspiració.
  • Aixecament militar contra el govern republicà

    Aixecament militar contra el govern republicà
    Francisco Franco va dirigir un aixecament militar contra el govern republicà. Amb la República derrotada, s'estableix el règim franquista, que va mantenir-se en el poder a Espanya fins a 1975.
  • Period: to

    Aixecament militar contra el govern republicà

    Francisco Franco va dirigir un aixecament militar contra el govern republicà. Amb la República derrotada, s'estableix el règim franquista, que va mantenir-se en el poder a Espanya fins a 1975.