-
Senatet i USA afviser godkendelse af versailles freden
-
Versailles freden
USA, Storbitranien, Frankrig, Italien, Japan og alle de små lande som var allierede indgik en fredsaftale med tyskland.
Tyskland skulle overholde en masse regler, hvor deres militær blev begrænset, grænserne blev delt og de skulle sørge for erstatning til de øvrige lande.
p406 i "verden efter 1914" -
Påskekrisen i Danmark
-
Italien bliver facistisk
I 1919-1921 havde socialisterne så mange pladser i parlamentet at de kunne blokere for regeringens initiativer, helt op mod en tredje-del af parlamentet. Den fascistiske bevægelse angreb både den kommunistiske og socialistiske side, med fascistiske kampgrupper. De ville: “frelse Italien fra den røde fare.” Dette skete med folkets accept, og dels hjælp fra militær og politi. I 1922 etablerede Mussolini et fascistisk diktatur i Italien.
Se også p583 i "Verden efter 1914" -
Locarno grænserne i vesteuropa garnteres
-
Socialdemokrtiet og radikale danner regering i Danmark
-
Børskrak i Wall Street
Produktionsapparatet voksede, hvilket gjorde at man havde en forventning om fortsat vækst, dvs. at aktiekurserne steg. Dette medførte en overproduktion i forhold til efterspørgsel. Krakket på Wall Street medførte at USA var nødt til at opsige sit lån til Tyskland
p590 i "Verden efter 1914" -
Masse arbejdsløshed i USA
Grundet børskrakket på Wall Street, medførte det at priserne faldt, og at arbejdsløsheden steg voldsomt, da den internationale handel gik i stå. Dette gjorde også at banker og virksomheder gik konkurs, og et kraftigt fald i lønningerne. -
Masse arbejdsløshed i europa
-
Nasisterne bliver det største parti i Tyskland
Valgresultatet var en bragende sejr for nazisterne. Efter dette valg havde nazister og kommunister – de to partier, der helt konsekvent afviste Weimarforfatningen – flertal i Rigsdagen. Det syntes umuligt at regere uden om nazisterne. -
Den økonomiske krise i Danmark kulminere
-
Hitler bliver rigskansler og den tyske regering får lovgivningmagt
Rigspræsident Hindenburg gjorde Hitler til rigskansler. Det var en regering i løbet der efter kun 5 måneder fejede hele Weimarforfatningen bort, og Tyskland var blevet en etpartistat. Hitler anvendte sin stilling til at udskrive nyvalg til Rigsdagen. Under valgkampen brød Rigsdagen i brand, hvor omstændighederne omkring branden er uklare. Valget gav ikke NSDAP flertal, og der blev nu fremlagt en bemyndigelseslov der lagde den lovgivende magt i regeringen hænder.
p 603 i "Verden efter 1914" -
Tyskland forlader folkeforbundet
-
New Deal politikken begynder i USA
p310 i "Verden efter 1914" -
Kanslergadeforliget
Kanslergadeforliget skyldes i høj grad børskrakket på Wallstreet. Kanslergadeforliget er den danske regerings redningsplan for krisen medførte i danmark, herunder manglende arbejdspladser, kornprisernes fald mm. Venstre fik en devaluering af den danske krone med 10%, som gjorde at der kom gang i eksport af landbruget.
Se p612 i "Verden efter 1914" -
Efter Hindenburgs død, bliver Hitler præcident og kansler i Tyskland
-
Racelov udskiller jøderne fra den øvrige befolkning i Tyskland
p345 i "Verden efter 1914" -
Period: to
Italien erobre Etiopien
-
Tyske tropper besætter demilitariserede rhinzone
-
Period: to
Den spanske borgerkrig
-
Anschluss, østrig forener sig med Tyskland
-
München-Tjekkoslovakiet må afslå suderterland
p 294 i "Verden efter 1914" -
Krystalnatten
-
Tyskland opløser resten af Tjekkoslovakiet
-
Tysk-Russisk ikke-angrebs-pagt
Efter strengt hemmeligholdte forhandlinger indgik Sovjetunionen og Tyskland en ikke-angrebstraktat, der kom som et chok for den øvrige verden. Aftalen havde en hemmelig tillægsprotokol, der delte de to staters interesseområder i Østeuropa.
p489 i "Verden efter 1914" -
Danmark indgår ikkeangrebs-pagt med Tyskland
-
2. Verdenskrig bryder ud