C052e9 0a794540a0301828d3207457a980ec52.jpg 1024

Det moderne Danmark

  • Stormen på Dybbøl

    Stormen på Dybbøl
    Kampene ved Dybbøl foregik under den 2. Slesvigske Krig fra 7. april-18. april 1864. Den preussisk - østrigske hær bombarderede stillingen indtil kl. 10 den 18. april, hvorefter den angreb skanserne med stormtropper. Selve hovedtræfningen varede kun få timer og endte med dansk nederlag og tilbagetrækning til Als. Alt dette førte til at Danmark tabte Slesvig, Holsten og Lauenborg.
  • Period: to

    Imperialismen

    Industrialiseringsbølgen bredte sig fra England til de andre europæiske lande til USA og Japan. Dette betød øget konkurrence mellem europæiske stormagter som alle ville sikre deres adgang til råstoffer og markeder i Afrika og Asien som endnu ikke var blevet erobret. Europa nåede her verdensomspændende dominans frem til 1914.
  • Period: to

    Landbrugets Industrialisering

    Det europæiske marked blev oversvømmet af korn fra Rusland og USA, hvilket pressede prisen som de danske landmænd kunne få for deres korn, i bund. Derfor blev det danske landbrug omlagt fra kornproduktion til animalsk produktion (Mejeriprodukter og kød). Gårdejerne havde heldigvis mange penge på dette tidspunkt og kunne derfor godt betale for omlægningen. Man ville især eksportere til det engelske marked. Krisen i 30'erne ramte landbruget hårdt fordi England favoriserede varer fra egne kolonier.
  • Period: to

    Udvandring til Amerika

    120.000 danskere udvandrede til Amerika
  • Mordet i Sarajevo

    Mordet i Sarajevo
    Attentatet i Sarajevo den 28. juni 1914 hvor den østrig-ungarske ærkehertug Franz Ferdinand, og hans gemalinde Sophie Chotek, Hertuginde af Hohenberg blev myrdet, blev den begivenhed, som kom til at udløse julikrisen, der førte til udbruddet af 1. verdenskrig.
  • Period: to

    Første verdenskrig

    Den førtes mellem Ententemagterne (de allierede), dvs. Frankrig, Rusland, Storbritannien og deres allierede, herunder Japan og USA, og Centralmagterne, dvs. Tyskland og Østrig-Ungarn med forbundsfæller. Betegnelsen verdenskrig kan diskuteres; nok deltog ikke-europæiske magter som Japan (fra 1914) og USA (fra 1917) i krigen ligesom soldater fra kolonier og områder under europæisk styre, og nok fandt nogle af krigshandlingerne sted uden for Europa, men krigens hovedaktører og vigtigste krigsskuepl
  • Krakket på Wall Street

    Krakket på Wall Street
    Wall Street-krakket begyndte torsdag den 24. oktober 1929 (Sorte torsdag), da der på New Yorks børs i alt blev solgt 12 mio. aktier til faldende kurser. Krakket nåede sit højdepunkt tirsdag den 29. oktober (Sorte tirsdag). Om torsdagen lykkedes det at stoppe faldet, ved at store investorer købte store mængder Blue-chip-aktier.
  • Period: to

    Økonomisk krise i Danmark

    Den økonomiske krise i USA bredte sig til Europa og til Danmark. De primære årsager til krisen var ejendoms- og aktiespekulationer i USA. Hårdest ramt var USA og Tyskland.
  • Period: to

    Anden verdenskrig

    I Europa var forudsætningerne for krigen tæt forbundet med fremgangen for fascismen, specielt nationalsocialismen i Tyskland. Krigen i Europa begyndte den 1. september 1939, da Tyskland og derefter Sovjetunionen invaderede Polen.
  • Period: to

    Den kolde krig

    Den kolde krig blev som begreb taget i brug for at karakterisere det spændte forhold som efter 2. verdenskrig opstod mellem vestmagterne, anført af USA, og den kommunistiske verden anført af Sovjetunionen. Den kolde krig kan anses som afsluttet efter Cubakrisen i efteråret 1962
  • Danmark medlem af NATO

    Danmark medlem af NATO
    Danmark brød traditionen for neutralitet og blev medlem af det militære samarbejde NATO.