Rdt 20231105 1631036928511076131193310

huehueheuheuheu

  • Carles IV

    Carles IV
    també dit el Caçador, Carles IV va ser el rei d'Espanya de la dinastia dels Borbons des de 1788 fins a 1808. Tenia com valgut a Manuel Godoy, i el seu regnat va ser marcat en gran part per la revolució francesa. Això va culminar amb la seva abdicació en 1808, la qual eventualment va donar lloc a l'ocupació de Napoleó Bonaparte d'Espanya.
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    Va a ser un tractat on Napoleó Bonaparte i el Valgut del rei Carles IV, Manuel Godoy s'alien entre si per a envair a Portugal i partir-lo en tres parts. El tractat permetia el pas de les tropes franceses per mitjà d'Espanya a Portugal. Això va tenir com a conseqüències l'inici de l'ocupació francesa a Espanya, la invasió Franco-Espanyola de Portugal, i va ser una de les majors causes de l'inici de la Guerra del Francès.
  • Ferran VII

    Ferran VII
    També conegut com el Desitjat o el rei Felon, Ferran VII va ser rei d'Espanya des de 1808 fins a 1833. La primera porció del seu regnat va ser interrompuda per l'ocupació de França entre 1808 i 1813, en la qual Josep I Bonaparte regnava sobre Espanya. Durant l'ocupació francesa, es van introduir reformes liberals a Espanya, les quals van ser deixades a favor de polítiques absolutistes.
  • Guerra del Francès

    Guerra del Francès
    També coneguda com la guerra d'independència espanyola, va ser un conflicte que comença amb l'entrada de les tropes napoleòniques a Espanya i Josep I Bonaparte sent posat com a rei d'Espanya. Durant aquest conflicte sorgeixen coses com el nacionalisme espanyol. Es va desenvolupar principalment per mitjà de guerres de guerrilles, les quals al costat de l'exèrcit espanyol van aconseguir derrotar a les forces bonapartistes. Acaba en 1814, amb el retorn de Ferran VII al poder.
  • Motí d'Aranjuez

    Motí d'Aranjuez
    Motí ocorregut a Aranjuez on es protestava la política de Manuel Godoy, valgut del rei Carles IV. En aquest, es va perseguir a Godoy, van saquejar la seva residència, ho van detenir, i es va perseguir a Carles IV per a fer-ho abdicar a favor del seu fill Ferran VII. El motí va acabar amb la destitució de Godoy i l'abdicació de Carles IV.
  • Capitulacions/Abdicacions de Baiona

    Capitulacions/Abdicacions de Baiona
    Esdeveniment referent a les renúncies al tron per part de Ferran VII, el qual li va retornar al seu pare la corona després d'obtenir-la en el motí d'Aranjuez, i de Carles IV que havia cedit drets de la corona a Napoleó, el qual designo al seu germà com a rei d'Espanya un mes després.
  • Josep I Bonaparte

    Josep I Bonaparte
    Polític francès germà de Napoleó. Va ser proclamat com a monarca d'Espanya després de ser designat per Napoleó i les abdicacions de Carles IV i Ferran VII. Durant el seu regnat, Espanya estava dividida en patriotes, que seguien la constitució de 1812 i volien a Ferran VII com a rei, i l'Espanya napoleònica, la qual es regia per l'estatut de Baiona. El seu regnat arriba a fi amb el tractat de Valençay, on Napoleó reconeix a Ferran VII com a rei.
  • Liberalisme

    Liberalisme
    Moviment que busca adquirir més llibertats polítiques i econòmiques. Pensadors grans d'aquests moviments inclouen John Locke i Adam Smith. En la política, es volien fer reformes i augmentar els drets del poble, i la noció de sobirania nacional neix. Es busca una separació de poder, en tres branques: legislativa, executiu, i judicial. Els tres poders han de ser independents. A nivell econòmic, es buscava una llibertat econòmica. Llibertat de preus, de producció, competència, etc.
  • Corts de Càdis

    Corts de Càdis
    Assemblea constituent inaugurada en Sant Ferran en 1810, i traslladada a Cadis en 1814 durant la guerra del francès. Després de les revoltes durant la guerra, es creen juntes locals i regionals amb objectiu de defensar contra la invasió francesa i omplir el buit de poder que deixa el regnat de Josep I. Es dona la celebració de “Corts Extraordinàries i Constituents”, i neixen les corts de Cadis, el seu objectiu era crear un cos legislatiu i deixar la societat estamental d'Espanya de l'antic règim
  • Constitució 1812/de Cadis/La Pepa

    Constitució 1812/de Cadis/La Pepa
    Constitució promulgada per les corts generals, feta durant l'ocupació francesa d'Espanya. En aquesta es buscava limitar el poder que tenia la monarquia per mitjà de la separació dels poders en tres branques, més llibertats, etc. La seva vigència va ser de molt curta, sent sol de dos anys, ja que va ser abolida quan Ferran VII va entrar al poder amb un govern absolutista, però va tenir un impacte en el pensament espanyol i desenvolupaments polítics que van sorgir després d'aquesta.
  • Pragmàtica Sanció del 1830

    Una pragmàtica ordenada per Ferran VII per a promoure la pragmàtica sanció de 1789 , on s'estableix que si no hi havia altres hereus possibles, una dona podia ascendir al tron espanyol. Va ser el retorn al sistema de successió tradicional. Això anul·la el reglament de successió de 1713 , en el qual no se li permetia a les dones regnar . Aquesta pragmàtica sanció permetia que Isabel II fos reina després de la mort de Ferran II. Això va donar lloc a les guerres carlistes.
  • Regència de Maria Cristina de Borbó

    Regència de Maria Cristina de Borbó
    A causa del fet que Isabel II va heretar el tron amb minoria d'edat, la seva mare, María Cristina, va fer de regent durant la seva minoria d'edat. Durant la seva regència, es va enfrontar contra la primera de les guerres carlistes, i per a guanyar el suport del poble, va establir polítiques més liberals perquè la secundessin a ella i a la seva filla. Va acabar sent exiliada en 1840 després d'intentar conciliar diverses vegades als liberalistes progressistes i moderats.
  • Guerres Carlistes

    Guerres Carlistes
    Guerra civil començada a causa de disputes pel tron entre carlistes i isabelins. Partidaris de Carlos María Isidro de Borbó, els carlistes eren persones que volien que Espanya fos liderada amb una monarquia tradicional i absolutista, mentre que els isabelins, partidaris d'Isabel II i la regent Maria Cristina optaven per una monarquia liberalista amb reformes polítiques. Va haver-hi diverses guerres carlistes, però els isabelins sempre van aconseguir guanyar, a favor d'una monarquia més liberal.
  • Desamortització de Mendizábal

    Desamortització de Mendizábal
    Va consistir en la presa de terres pertanyents a l'església que no eren productives i subhastar-les públicament. Les terres li pertanyien a l'església per mitjà de donacions, però a causa de la seva baixa productivitat, no afegien valor econòmic a Espanya. Mendizábal va veure una oportunitat per a portar més riquesa a Espanya, i així va començar l'expropiació d'aquestes terres. Aquesta va ser una de les desamortitzacions més importants.
  • Regència de Baldomero Esparter

    Regència de Baldomero Esparter
    Esparter va ser un militar i polític progressista el qual va ser regent després que Maria Cristina hagi estat exiliada. Va començar a guanyar influència gràcies a ser general en cap durant les guerres carlistes. En els anys de la seva regència, va haver-hi constants confrontacions entre moderats i progressistes, i molta inestabilitat política. Va deixar de ser regent quan Isabel II va declarar la seva majoria d'edat. En total, va governar per 3 anys.
  • Isabel II

    Isabel II
    Filla de Ferran VII, Isabel II va ser la reina d'Espanya de 1843 fins a 1868. Cerca el suport dels liberals per a guanyar als carlines (Els quals no la volien de reina), i en guanyar, implementa una monarquia parlamentària. El parlament és triat pel poble, i la reina governa al costat del parlament. El problema d'aquest mètode és que hi havia un sufragi censatari, i la Reina podia anular les lleis. Tenia molt de poder. Durant el seu regnat, els liberals es van dividir en moderats i progressistes
  • Juan Prim

    Juan Prim
    Militar i polític liberal el qual es va convertir en un dels homes més importants d'Espanya després de la Gloriosa. Va ser un dels generals més importants en aquesta i una de les persones que la va liderar, i d'aquí gana molta de la seva influència. Participa en el govern provisional que es dona després d'aquesta com a ministre, i eventualment és el que tria a Amadeu de Savoia com a nou rei. És assassinat després d'això.
  • Revolució del 1868/La Gloriosa

    Revolució del 1868/La Gloriosa
    Revolució la qual va donar lloc a l'exili d'Isabel II i al d'un govern provisional a Espanya. Es dona a causa del descontentament del poble respecte al regnat d'Isabel II i la inestabilitat política que hi havia en l'època. Espanya estava passant per una gran crisi interna. Això va donar lloc a un aixecament a Cadis liderat per Juan Prim i Francisco Serrano, on comença la revolució. Va acabar quan Isabel II va abandonar Espanya després de la derrota en la batalla de Alcolea.
  • Amadeu de Savoia

    Amadeu de Savoia
    Ve després d'Isabel II. Va ser un monarca no borbó. Volia modernitzar el país i implantar un sistema més democràtic. Va tenir uns problemes, ja que els carlistes li van donar guerra. A més d'això, no li queia molt bé al poble ja que era un rei estrangeque er. Després de perdre països com Colòmbia, encara els quedava Cuba, però va haver-hi una insurrecció. El rei va decidir deixar la corona i marxar-se
  • Primera República

    Primera República
    Va ser un règim polític intens on va haver-hi gran quantitat de reformes polítiques i socials i grans conflictes interns i externs. Va néixer a causa de la necessitat d'una reforma política i social profunda d'Espanya a causa del seu endarreriment en àrees com l'economia. Governa un president triat, no un monarca. Aquesta república només va durar 11 mesos, i el president mitjà només va durar 1 mes. Va haver-hi molts canvis de govern. Aquest sistema va fracassar.
  • Constitució 1876

    Constitució instaurada durant el regnat d'Alfons XII, és la que més temps ha durat en tota la història d'Espanya. No va ser tan liberal o progressista com unes altres, però detalla drets i llibertats que tenia l'individu i donava coses com a llibertat de culte (però es reconeixia la religió oficial com el catolicisme). Se centrava principalment a establir la base del règim polític de la restauració borbònica a Espanya.
  • Bipartidisme/Turnisme

    Bipartidisme/Turnisme
    Sistema on dos partits polítics s'alternaven pacíficament (Conservadors i Liberals), fonamental de la restauració borbònica. El bipartidisme era un sistema poc democràtic, i hi havia paranys electorals constantment (Com la manipulació dels vots), i només podia votar una minoria de la població. A més d'això, el rei encara tenia massa poder, i podia anul·lar lleis, convocar votacions, etc.
  • Guerra de Cuba

    Guerra de Cuba
    Guerra la qual Espanya va perdre, manifestant la precària situació en la qual estava. Espanya mantenia colònies a Cuba, Filipines, i a Puerto Rico. Aquestes colònies volien independitzar-se a causa de la gran primera matèria que es trobava en aquestes terres. D'aquestes, Cuba era la principal, i era molt rica en sucre. Cuba volia explotar aquest recurs seu, sense domini Español. Altres causes era l'esclavitud, etc A causa d'això, explota una guerra contra Espanya per part de Cuba.