Humanisme i Reneixement

  • 1450

    IMPREMTA DE GUTEMBERG

    Johannes Gutenberg, nascut Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, va ser un orfebre i inventor alemany, famós per les seves contribucions i la invenció de la impremta de tipus mòbils durant la dècada del 1450.
  • 1456

    ACADÈMIA PLATÒNICA DE MARCILI FICINO

    L'Acadèmia Platònica florentina va ser una institució humanista fundada en 1456 pel mecenes Cosme de Médicis.
  • 1511

    ELOGI DE LA BOGERIA

    L'Elogi de la bogeria és un assaig escrit per Erasme de Rotterdam i imprès per primera vegada en 1511; està inspirat en De triumpho stultitiae de l'italià Faustino Perisauli, natural de Tredozio (Forlì). En una traducció apareix com a títol «Elogi de la neciesa» perquè moria és neciesa, insensatesa, bogeria.1​
  • 1513

    EL PRÍNCEP (MAQUIAVEL)

    El príncep (Il Principe) és un tractat de política escrit per Nicolau Maquiavel
  • 1516

    UTOPIA (THOMAS MORE)

    Utopia, el títol original de la qual en llatí és Libellus vere aureus, nec minus salutaris quam festivus, de optimo reipublicae statu, deque nova insula Vtopi és un llibre escrit per Thomas More, publicat en 1516.
  • 1517

    95 TESIS (LUTER) BIBLIA POLIGLOTA

    És una llista de proposicions per a un debat acadèmic escrita per Martín Luter —professor de Teologia en la Universitat de Wittenberg— l'any 1517, que va donar principi a la Reforma protestant.
  • 1534

    ANGLICANISME A ANGLETERRA

    L'anglicanisme o l'església anglicana és una denominació cristiana protestant que segueix les doctrines establertes per l'Església d'Anglaterra. Atès que l'origen de l'anglicanisme difereix de la resta de les denominacions protestants, teològicament comparteix doctrines amb l'Església Catòlica i el Protestantisme, però, històricament s'ha considerat part del moviment protestant.
  • 1536

    CALVÍ A SUÏSSA

    Joan Calví va tenir una influència internacional important en el desenvolupament de la Reforma Protestant, des de l'edat de 25 anys, quan va començar a escriure la seva primera edició dels "Instituts de la Religió Cristiana" el 1534, i publicat el 1536. Aquesta obra, la qual va ser revisada en diverses ocasions durant la vida de Calví.
  • 1545

    CONCILI DE TRENTO

    El concili de Trento va ser un concili ecumènic de l'Església Catòlica celebrat en períodes discontinuats entre 13 de desembre de 1545 i 4 de desembre de 1563.[1] Malgrat que es va convocar per acordar una acció comuna, va ser l'inici de la Contrareforma i de l'afirmació de l'Església Catòlica, Apostòlica i Romana enfront del Protestantisme.