ht4/ht7/ht8 Kizildag Yigit

By Yigitt
  • 1 CE

    Geboorte Jezus Christus.

    Geboorte Jezus Christus.
    Jezus Christus is geboren in het jaar 1 en hij werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem.
  • Period: 1 CE to 3

    Romeinen zijn polytheistisch, Christendom is verboden.

    Het Christendom ontstond rond het jaar 100 na Christus. In dit tijdvak waren de Romeinen de baas in Palestina. Dit is het land waar Jezus Christus in het jaar 0 geboren is. De Romeinen waren altijd erg gelovig geweest. Maar hun geloof leek niet erg veel op het Christendom. Het leek meer op de religie die de oude Grieken ook hadden gehad. Zij geloofden namelijk in meerdere goden. We noemen dit polytheïsme.
  • Period: 310 to 400

    Romeinen krijgen staatsvrijheid.

    In het 4de eeuw mochten Romeinen kiezen welke religie ze wilden geloven.
  • 391

    Christendom wordt een Staatsreligie.

    Christendom wordt een Staatsreligie.
    Theodosius I (‘de Grote’) nam in 391 een belangrijke beslissing. Hij verhief het christendom tot nieuwe staatsgodsdienst en verklaarde alle tempels van de oude Romeinse religie tot verboden gebied. Wie nog betrapt werd op het offeren aan de oude goden hing een zware straf boven het hoofd.
  • Period: 481 to 752

    Merovingers.

    De Merovingische dynastie bestond uit Frankische koningen die regeerden over een regelmatig veranderend gebied dat bestond uit delen van het huidige Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Enkele leiders waren Clovis 1, koning Childerik...
  • Period: 500 to 1000

    De kerstening van West-Europa vanuit Engeland.

    Met het begrip kerstening wordt doorgaans het, vaak massaal, bekeren van heidense volkeren tot het christelijke geloof aangeduid. De kerstening van Europa was een proces van vele eeuwen. De eerste eeuwen na Christus verspreidde het christendom zich vooral in de gebieden rondom de Middellandse Zee. In de vroege Middeleeuwen deed het geloof zijn intrede in West-Europa. Oost-Europa, Rusland. De Scandinavische landen werden pas gekerstend in de hoge en late Middeleeuwen.
  • Period: 570 to 622

    De Arabische wereld voor 622

    Openbaring van profeet Mohammed, bedevaartsoord, mensen weigerden Islam aan te nemen, de belangrijke stam: Koeraisj en was centraal gelegen op handelroutes.
  • 610

    Openbaring Mohammed.

    Openbaring Mohammed.
    De Waardevolle Nacht (Lailat-ul-Qadr) is de allerheiligste nacht voor de Moslims tijdens de ramadan. In deze nacht kreeg Mohammed volgens de overlevering zijn eerste openbaring van Allah (God), via de profeet Djibriel (Gabriël).
  • Period: 750 to 1250

    Het gouden tijdperk.

    Arabieren gebruikten Monicen om kennis van Grieken, Perzen en Romeinen te vertalen. zo konden ze gebruik maken van oude kennis.
  • Period: 751 to 921

    Karolingers.

    De Karolingen waren een dynastie die het Frankische Rijk regeerde van de 8e tot de 10e eeuw. De dynastie nam het Frankische rijk over van de Merovingen in 751, door Pepijn de Korte.
  • Period: 987 to 1328

    Capetingers

    Tegen het einde van de dertiende eeuw was de Franse Capetingische dynastie met Filips IV op het hoogtepunt van haar macht. De eigengereidheid en machinaties van de Franse vorst luidden echter tegelijkertijd ook het verval in van het Huis Capet.
  • 1054

    Het Grote Schisma.

    Het Grote Schisma.
    In 1054 vond het Oosters Schisma, ook wel eens Groot Schisma genoemd, plaats. Dit was een kerkscheuring in de christelijke kerk, waarbij er een splitsing kwam tussen de oosters-orthodoxe kerken en de Rooms-Katholieke Kerk.
  • Period: 1066 to 1122

    Investituurstrijd

    De Investituurstrijd is de benaming voor een strijd tussen paus Gregorius VII en diens opvolger enerzijds en de Europese vorsten, waaronder vooral de Rooms-Duitse keizers, aan de andere kant. Het conflict draaide om het benoemingsrecht van hoge geestelijken, die naast kerkelijke ook wereldlijke macht uitoefenden. In 1122 werd met het Concordaat van Worms een poging gedaan een eind aan het conflict te maken.
  • 1068

    Slag bij Hastings, tapijt van Bayeux.

    Slag bij Hastings, tapijt van Bayeux.
    Het Tapijt van Bayeux, ook wel ‘Wandkleed van Bayeux’. Tapijt van 70 meter bij 50 centimeter dat rond 1068 gemaakt werd, vermoedelijk in Engeland. Op het tapijt wordt de (aanloop naar de) Slag bij Hastings afgebeeld. Het tapijt van Bayeux wordt beschouwd als een van de belangrijkste middeleeuwse kunstschatten ter wereld.
  • Period: 1095 to 1291

    Kruistochten.

    De Kruistochten vormen boeiende gebeurtenissen uit de tijd van de Middeleeuwen, waarbij christenen en moslims onderling streden om de hegemonie in het Midden-Oosten, specifiek Jeruzalem. Berucht zijn onder meer de confrontaties tussen Saladin en Richard Leeuwenhart. In de periode 1095-1291 werden in totaal acht – sommige historici noemen er negen – kruistochten georganiseerd.
  • Sep 23, 1122

    Het concordaat van Worms.

    Het concordaat van Worms.
    In 1122 maakte Hendriks opvolger, zijn zoon Hendrik V, na jarenlang onderhandelen met paus Calixtus II een eind aan de Investituurstrijd. Tijdens het Concordaat van Worms werd bepaald dat nieuwe bisschoppen voortaan door de belangrijkste priesters in het betreffende bisdom zouden worden gekozen. Maar dan wel in bijzijn van de koning, die daarmee toch een zekere mate van invloed behield.
  • 1214

    Slag bij Bouvines.

    Slag bij Bouvines.
    In 1214 vond bij het Noord-Franse plaatsje Bouvines een grote veldslag plaats tussen Filips IV van Frankrijk en de bondgenoten van Jan Platagenet van Engeland. Het ging om niets minder dan het behoud van de Engelse gebieden op het vasteland. Er kwam één grote winnaar uit de bus... Mike Harmsen licht de achtergrond toe en volgt de slag.
  • 1215

    Magna Carta.

    Magna Carta.
    Die Magna Carta – Latijns voor grote oorkonde of charter – kan kort worden omschreven als een invloedrijk laatmiddeleeuws vredesverdag dat in 1215 gesloten werd tussen de Engelse koning Jan zonder Land en zijn leenmannen.
  • 1261

    Val van Constantinopel door de Seltsjoeken.

    Val van Constantinopel door de Seltsjoeken.
    Het oorlogsgeweld eindigde niet volledig, maar de conflicten werden steeds meer uitgevochten in kleine schermutselingen. Door een blunder bij het bewaken van de stad, slaagden de Byzantijnen onder de leiding van Alexios Strategopoulos in de nacht van 24 juli 1261 Constantinopel te heroveren.
  • 1302

    Guldensporenslag.

    Guldensporenslag.
    Op 11 juli 1302 nam een Vlaams leger dat grotendeels bestond uit ambachtslieden en boeren het op tegen een compleet Franse ridderleger. De slag is de geschiedenisboeken ingegaan als de Guldensporenslag. In Vlaanderen is 11 juli sinds 1973 een officiële feestdag.
  • 1304

    Slag bij pevelenberg.

    Slag bij pevelenberg.
    De Slag bij Pevelenberg werd op 18 augustus 1304 geleverd nabij Pevelenberg tussen een strijdmacht uit de Vlaamse gewesten en een Frans leger onder koning Filips IV. Pevelenberg was vroeger een deel van Frans-Vlaanderen en viel onder het bisdom Doornik.
  • Otto 1: heilig Roomse Rijk.

    Otto 1: heilig Roomse Rijk.
    et Heilige Roomse Rijk was geen moderne staat zoals wij die tegenwoordig kennen. Maar een politiek verband van wereldlijke en kerkelijke gebieden die al dan niet direct onderworpen waren aan het gezag van een Rooms-Duitse keizer, vorst of koning. Het ‘Rijk’ vormde een lappendeken van hertogdommen, graafschappen, bisdommen en koninkrijkjes en veranderde in de loop der tijd door oorlogen en politieke huwelijken regelmatig van vorm.