HISTORY OF KAVALA

  • 700 BCE

    ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΠΟΛΙΣ

    Ιδρυση της Νεάπολης από κατοίκους της Θάσου 7ος π.χ
  • 600 BCE

    ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΕΡΣΕΣ

    Τον 6ο π.χ ανεξαρτοποιείται και στα τέλη του 6ου με αρχές 5ου αι κατακτιέται από Πέρσες
  • 49 BCE

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

    Γύρω στο 49μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη ευρωπαϊκή χριστιανική εκκλησία στους Φιλίππους και βάφτισε τους πρώτους Ευρωπαίους Χριστιανούς (Λυδία κ.ά.), παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του Χριστιανισμού
  • 1185

    ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗΣ

    Στα μέσα του 12ου αιώνα ο Άραβας γεωγράφος Ιντρισί διερχόμενος από τη Χριστούπολη επισημαίνει την οχυρή της θέση και το ναυτικό της εμπόριο. Σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Χριστούπολης είναι η πυρπόληση και η καταστροφή της από τους Νορμανδούς το 1185.
  • 1380

    ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Ο Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος για να εμποδίσει την επιστροφή των Καταλανών στη Θράκη έκτισε το «μακρό τείχος» της Χριστουπόλεως. Το διατείχισμα, μήκους περίπου 1500 μέτρων, άρχιζε μάλλον πάνω από τις Καμάρες και κατέληγε στην κορυφή του υψώματος όπου βρίσκεται το παλιό νοσοκομείο (πρώην Σανατόριο). Σήμερα δεν έχουν απομείνει παρά ερείπια μεμονωμένων πύργων.
  • 1500

    ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

    Το νεότερο όνομα της πόλης «Καβάλα» εμφανίζεται κατά την πρώιμη περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας και αρχίζει να επικρατεί στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Η Καβάλα αρχίζει να αποκτά τις υποδομές και τις λειτουργίες μιας πόλης στις αρχές του 16ου αιώνα.
  • 1520

    ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ

    Τη δεκαετία του 1520 επί σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς δημιουργούνται μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής. παλαιού υδραγωγείου (Καμάρες), η ανακατασκευή των παλαιών περιμετρικών τειχών της χερσονήσου Ιμπραήμ πασά με τζαμί, μεντρεσέ, μεκτέμπ (σχολείο για μικρούς μαθητές), ιμαρέτ, μεστζίτ (μικρό τζαμί), τεκέ και ζαβιγιέ (μοναστήρι και κατάλυμα δερβίσηδων), χαμάμ και σεχλιμπανέ (δημόσιες κρήνες).
  • ΑΝΘΗΣΗ

    . Στην Καβάλα κατά το 18ο και 19ο αιώνα ιδρύθηκαν και λειτούργησαν ξένες προξενικές αρχές και εμπορικοί οίκοι (π.χ. προξενείο της Γαλλίας, υποπροξενείο της Βενετίας, της Αυστροουγγαρίας, προξενικό πρακτορείο και στη συνέχεια υποπροξενείο της Ελλάδας, υποπροξενείο της Αγγλίας, προξενική αρχή της Σαρδηνίας, προξενικά πρακτορεία της Ιταλίας, της Πρωσίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, των Κάτω Χωρών-Ολλανδίας, προξενική αρχή της Ισπανίας, καπνεμπορικός οίκος Αδελφών Αλλατίνι
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Η μεγάλη ανάπτυξη της Καβάλας αρχίζει στα μέσα του 19ου αιώνα. Η ενδοχώρα εξειδικεύεται στην καλλιέργεια του καπνού, που είχε τεράστια ζήτηση, η πόλη συγκεντρώνει τις υπηρεσίες που ασχολούνται με τη διεκπεραίωση των καπνεμπορικών υποθέσεων της ευρύτερης περιοχής και το λιμάνι αναδεικνύεται σε κέντρο επεξεργασίας του προϊόντος και διακίνησής του προς τις αγορές του εξωτερικού.
  • ΜΩΧΑΜΕΤ ΑΛΗ

    Τη δεκαετία του 1810 (~1813) ο γεννηθείς εν Καβάλα αντιβασιλέας και αναμορφωτής της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλη ίδρυσε στη γενέτειρά του το Ιμαρέτ (külliye), ένα θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα.
  • ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ

    Οι απαρχές της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στα μέσα του 19ου αιώνα, εντοπίζονται στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Μαχαλά, γύρω από την εκκλησία της Παναγίας. Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα παίρνει την απόφαση να βγει από το φρούριο και να επεκτείνει την πόλη προς τα δυτικά το 1864. Η άδεια δίνεται τελικά και δημιουργείται η σημερινή συνοικία του Αγίου Ιωάννη, αμιγώς ελληνορθόδοξη χριστιανική.