1821

αγώνας για την ελευθερία (1814 - 1830)

By toni7
  • Period: to

    ιστορικά γεγονότα από το 1814 έως το 1830

  • Η Φιλική Εταιρεία

    Η Φιλική Εταιρεία
    Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία της επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ.
  • Μεταφορά της έδρας της Φιλικής Εταιρείας στην Πόλη

    Μεταφορά της έδρας της Φιλικής Εταιρείας στην Πόλη
    ο 1818 η οργάνωση μετέφερε την έδρα της στην καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη.
  • Αλέξανδρος Υψηλάντης

    Αλέξανδρος Υψηλάντης
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναλαμβάνει την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας.
  • Ο Υψηλάντης περνά τον Προύθο

    Ο Υψηλάντης περνά τον Προύθο
    Τον Φεβρουάριο του 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης περνά τον ποταμό Προύθο και μπαίνει στη Μολδαβία. Η επανάσταση μόλις έχει αρχίσει κι οι πρώτες δυσκολίες κάνουν την εμφάνισή τους.
  • «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»

    «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»
  • Απελευθέρωση Καλαμάτας

    Απελευθέρωση Καλαμάτας
    Το πρωί της 23ης Μαρτίου, οι επαναστάτες μπαίνουν στην πόλη, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί και εκείνος τους παραδίδει με πρωτόκολλο την Καλαμάτα και όλο τον τούρκικο οπλισμό.
    Το μεσημέρι, στην πρώτη δοξολογία σε ελεύθερο έδαφος παρευρίσκονται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και ο Νικηταράς που ορκίζονται πίστη στην επανάσταση σε μια στιγμή που σηματοδότησε την έναρξη της εθνικής παλιγγενεσίας.
  • Η επανάσταση ξεκινά επίσημα

    Η επανάσταση ξεκινά επίσημα
    Στις 25 Μαρτίου 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στη Μονή Αγίας Λαύρας ευλογεί τα λάβαρα της επανάστασης.
  • Απαγχονισμός Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄

    Απαγχονισμός Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄
    Οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη συλλαμβάνουν, βασανίζουν φριχτά και τελικά απαγχονίζουν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ στις 10 Απριλίου του 1821, ανήμερα του Πάσχα ως αντίποινα στην ελληνική επανάσταση.
  • Η μάχη στο Βαλτέτσι

    Η μάχη στο Βαλτέτσι
    Η νίκη στο Βαλτέτσι συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της Τριπολιτσάς. Από τη μια πλευρά αναπτέρωσε το ηθικό των επαναστατών και από την άλλη προκάλεσε σοβαρές απώλειες στη τουρκική στρατιωτική δύναμη της Πελοποννήσου. Για την ιδιαίτερη αξία της μάχης αυτής στον Αγώνα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει στα Απομνημονεύματά του ότι:“πρέπει να νηστεύσωμεν όλοι διά δοξολογίαν εκείνης της ημέρας και να δοξάζεται αιώνας αιώνων, έως ου στέκει το έθνος, διατί ήτον η ελευθερία της πατρίδος”.
  • η μάχη στο γεφύρι της Αλαμάνας Αθανάσιος Διάκος

    η μάχη στο γεφύρι της Αλαμάνας Αθανάσιος Διάκος
    Στις 23 Απριλίου 1821 στο γεφύρι της Αλαμάνας συγκρούεται ο Αθανάσιος Διάκος με τον Ομέρ Βρυώνη. Ο Διάκος ηττάται και βρίσκει μαρτυρικό θάνατο. Η καθυστέρηση στην Αλαμάνα όμως έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στον Οδυσσέα Ανδρούτσο να οργανώσει την αντίσταση στο χάνι της Γραβιάς και να εκδικηθεί τη θυσία του Διάκου και των συμπολεμιστών του.
  • Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, Οδυσσέας Ανδρούτσος

    Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, Οδυσσέας Ανδρούτσος
    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της ελληνικής επανάστασης του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή, που έγινε στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με μόνο 118 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη.
  • Καταστροφή στο Δραγατσάνι

    Καταστροφή στο Δραγατσάνι
    Η Μάχη του Δραγατσανίου ήταν στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρίας και στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις 21 Ιουνίου του 1821, στο Δραγατσάνι της Βλαχίας. Ο σημαιοφόρος του λόχου, 25 αξιωματικοί και 180 στρατιώτες έπεσαν νεκροί, ενώ 37 Ιερολοχίτες αιχμαλωτίστηκαν.
  • Ανατίναξη μονής Σέκου - Γιωργάκης Ολύμπιος

    Ανατίναξη μονής Σέκου - Γιωργάκης Ολύμπιος
    Έλαβε χώρα τον Σεπτέμβρη του 1821 στη Μονή Σέκκου στη Μολδαβία. Ο Γεώργιος Ολύμπιος κλείστηκε με 7 ή 11 πιστούς συμπολεμιστές του στο κωδωνοστάσιο της μονής. όταν δεν υπήρχε πια ελπίδα, πυροβόλησε ένα βαρέλι με πυρίτιδα και ανατίναξε το κωδωνοστάσιο, συμπαρασύροντας και Τούρκους που βρέθηκαν εκεί κοντά.
  • Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς - Κολοκοτρώνης

    Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς - Κολοκοτρώνης
    Οι Έλληνες επαναστάτες στην Πελοπόννησο με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη αποφάσισαν να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά, που ήταν η στρατιωτική έδρα των Τούρκων στην περιοχή. Η απελευθέρωσή της, τον Σεπτέμβριο του 1821, τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων.
  • Η καταστροφή της Χίου

    Η καταστροφή της Χίου
    Η σφαγή της Χίου αναφέρεται στην σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Το γεγονός συνέβη τον Απρίλιο του 1822. Είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός του νησιού στις 11 Μαρτίου 1822, με την απόβαση εκστρατευτικού σώματος Σαμιωτών. Οι Οθωμανοί κλείστηκαν αρχικά στο κάστρο. Όταν όμως έφθασε ο οθωμανικός στόλος, ο οποίος έλυσε την πολιορκία, άρχισε τη σφαγή του ορθόδοξου πληθυσμού με τη συμμετοχή και ατάκτων μουσουλμάνων.
  • Καταστροφή της Νάουσας - Αραπίτσα

    Καταστροφή της Νάουσας - Αραπίτσα
    Η καταστροφή της Νάουσας (ή Ολοκαύτωμα της Νάουσας) ήταν αιματηρό επεισόδιο της επανάστασης του '21 που συνέβη στις 13 Απριλίου 1822. Ηρωική η στάση των γυναικών που προτίμησαν να πέσουν στον καταρράκτη της γέφυρας της Αράπιτσας παρά να τις πιάσουν οι Τούρκοι. Μετά την καταστροφή της Νάουσας, η επανάσταση στη Μακεδονία ουσιαστικά έσβησε.
  • Η ανατίναξη τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη

    Η ανατίναξη τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη
    Τον Ιούνιο του 1822, αφού ο ελληνικός στόλος δεν κατάφερε να σώσει τη Χίο από την τουρκική σφαγή, ο Κανάρης ανέλαβε να βάλει μπουρλότο στη ναυαρχίδα του Καρά Αλή, του επικεφαλής του στρατού που έσφαξε τους κατοίκους και έκαψε το νησί. Την επιχείρηση θα εκτελούσαν τα πυρπολικά του Κανάρη και του Ανδρέα Πιπίνου.
  • Η μάχη στο Πέτα

    Η μάχη στο Πέτα
    Η μάχη του Πέτα ήταν μία από τις μάχες του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821. Οι εμπλεκόμενες πλευρές ήταν οι Έλληνες αγωνιστές, συνεπικουρούμενοι από το Τάγμα των Φιλελλήνων, και ο οθωμανικός τακτικός στρατός με σώματα ατάκτων μισθοφόρων Τουρκαλβανών. Η έκβαση της μάχης ήταν ολέθρια ήττα Ελλήνων και Φιλελλήνων και οι συνέπειές της υπήρξαν ιδιαίτερα δυσάρεστες για τους Σουλιώτες και για τη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα στην Ήπειρο.
  • Μάχη στα Δερβενάκια

    Μάχη στα Δερβενάκια
    Η Μάχη στα Δερβενάκια, γνωστή και κατατρσοφή του Δράμαλη, ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες και μεγάλη καταστροφή των οθωμανικών δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Μαχμούτ πασά Δράμαλη. Άλλο αποτέλεσμα της μάχης αυτής ήταν η ενίσχυση της φήμης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η οποία φόβισε τους τότε πολιτικούς αντιπάλους του.
  • Η Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου

    Η Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου
    Η Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου (25 Οκτ. 1822- 31 Δεκ. 1822) που έλαβε χώρα κατά το αρχικό στάδιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων (1821-29) είναι ένα από τα σημαντικότερα επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης. Θα ακολουθήσουν η δεύτερη και η τρίτη πολιορκία μέχρι τον Απρίλιο του 1826.
  • Η μάχη του Κεφαλόβρυσου, Μάρκος Μπότσαρης

    Η μάχη του Κεφαλόβρυσου, Μάρκος Μπότσαρης
    Η μάχη του Κεφαλόβρυσου έγινε το βράδυ της 8ης Αυγούστου προς 9η Αυγούστου 1823. Οι Έλληνες πολέμησαν υπό την καθοδήγηση του ένδοξου Σουλιώτη Μάρκου Μπότσαρη ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρα που τον χτύπησε στο δεξί μάτι. Τον θρήνησε όλη η Ελλάδα και ο Μαυροκορδάτος κατάφερε να διαδώσει την φήμη του Μπότσαρη στην Γαλλία, στην Ιταλία και αργότερα σε όλη την Ευρώπη. Μία πλατεία στο Στρασβούργο υπάρχει με το όνομα του σήμερα. Ο Καραϊσκάκης είπε:«Σαν τον Μάρκο ήρωα μάνα δεν ξαναγεννάει».
  • Η καταστροφή των Ψαρών

    Η καταστροφή των Ψαρών
    Καταστροφή των Ψαρών αποκαλείται η άλωση των Ψαρών και η σφαγή των κατοίκων τους από τον Οθωμανικό Στρατό τον Ιούνιο του 1824, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Από τους περίπου 7.000 γηγενείς που αποτελούσαν τον ντόπιο πληθυσμό των Ψαρών σφαγιάσθηκαν περισσότεροι απ’ τους μισούς.
    Η Ελληνική κυβέρνηση όταν το έμαθε έσπευσε να δώσει στους διασωθέντες κάποια περίθαλψη, και προσωρινά τους παραχώρησε την Μονεμβασία για να κατοικήσουν.Οι πρόσφυγες αργότερα πήγαν στην Αίγινα.
  • Ναυμαχία Γέροντα

    Ναυμαχία Γέροντα
    Στη ναυμαχία αυτή, τη μεγαλύτερη της Ελληνικής Επανάστασης, έλαβαν μέρος 100 Τουρκικά, Αιγυπτιακά, Αλγερινά και Τυνησιακά πλοία εναντίον 75 περίπου Ελληνικών πλοίων. Ο Ισλαμικός στόλος συνετρίβη και μάλιστα συνελήφθη αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησίας. Έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1824 απέναντι από τη Λέρο, ανάμεσα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, του Ιμπραήμ και Χοσρέφ Πασά, και του ελληνικού, που αποτελούνταν κυρίως από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσες και που διοικούσε ο Ανδρέας Μιαούλης.
  • Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου

    Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου
    Τον Απρίλιο του 1825 ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, αρχικά από τον Κιουταχή και στη συνέχεια από τον Ιμπραήμ Πασά.
  • φυλάκιση Κολοκοτρώνη

    φυλάκιση Κολοκοτρώνη
  • Μάχη στο Μανιάκι, θάνατος του Παπαφλέσσα

    Μάχη στο Μανιάκι, θάνατος του Παπαφλέσσα
    Η Μάχη στο Μανιάκι ήταν πολεμική συμπλοκή της επανάστασης του 1821 ανάμεσα σε Αιγύπτιους και Έλληνες. Λαμβάνοντας χώρα την 20η Μαΐου 1825, στο Μανιάκι Μεσσηνίας, είχε νικηφόρα έκβαση για τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ Πασά, με τον αρχηγό των Ελλήνων, Παπαφλέσσα, να σκοτώνεται στη μάχη.
  • η δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου

    η δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου
    Στις 5 Ιουνίου 1825 ο Οπλαρχηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στη φυλακή στην Ακρόπολη.
  • Έξοδος του Μεσολογγίου

    Έξοδος του Μεσολογγίου
    Έξοδος του Μεσολογγίου ή κατά ορισμένους συγγραφείς Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας.
  • Μάχη της Αράχωβας

    Μάχη της Αράχωβας
    Η μάχη της Αράχωβας ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του '21 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Έγινε μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου του 1826 στην Αράχωβα της Βοιωτίας.
  • Μάχες στο Φάληρο και θάνατος Καραϊσκάκη

    Μάχες στο Φάληρο και θάνατος Καραϊσκάκη
    Το Απρίλιο του 1827 στο Φάληρο γίνονται συμπλοκές ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους. Σε μία από αυτές στις 22 Απριλίου τραυματίζεται θανάσιμα το λιοντάρι της Ρούμελης ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αφήνει την τελευταία του πνοή ανήμερα στη γιορτή του.
  • Ναυμαχία του Ναυαρίνου

    Ναυμαχία του Ναυαρίνου
    Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο έγινε στις 8 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.
  • Ο Καποδίστριας εκλέγεται κυβερνήτης της Ελλάδας

    Ο Καποδίστριας εκλέγεται κυβερνήτης της Ελλάδας
    Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας (Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 – Ναύπλιο, 27 Σεπτεμβρίου 1831) ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Εκλέχτηκε πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας το 1828 και φτάνει στο Ναύπλιο στις
  • Η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος

    Η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος
    Η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με Πρωτόκολλο το οποίο υπογράφηκε στο Λονδίνο στις 3 Φεβρουαρίου 1830 μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Το Άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου αναφέρει ότι «Η Ελλάδα θα αποτελέσει ανεξάρτητο Κράτος και θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα οποία συνδέονται με πλήρη ανεξαρτησία.»