Επανασταση

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 - 1830, 10ο Δ.Σ.ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΣΤ' ΤΑΞΗ

  • ΙΔΡΥΣΗ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

    ΙΔΡΥΣΗ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ
    Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της σημερινής Ουκρανίας, και σύμφωνα με τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
  • Ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

    Ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (12 Δεκεμβρίου 1792 - 31 Ιανουαρίου 1828) ήταν Έλληνας ευγενής της Ρωσικής αριστοκρατίας, αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού που έφερε τον βαθμό του Υποστράτηγου και Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
  • ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

    ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
  • ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ

    ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ
    Η ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία το 1821 υπήρξε η πρώτη επαναστατική ενέργεια των εξεγερμένων Ελλήνων εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διήρκεσε επί επτά σχεδόν μήνες και έληξε με ήττα των επαναστατών. Πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της εξέγερσης ήταν ο επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος είχε τη γενική ευθύνη των επιχειρήσεων και ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος.
  • Α' ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

    Ψηφίζει το πρώτο Σύνταγµα, το “Προσωρινό Πολίτευµα της Ελλάδος”.
    ∆ιακηρύσσει την ανεξαρτησία των Ελλήνων.
    Σχηµατίζει το Βουλευτικό (νοµοθετικό σώµα) & το Εκτελεστικό (κυβερνητικό σώµα).
    Ορίζει ως πρωτεύουσα του νέου κράτους την Κόρινθο.
    Οργανώνει υπουργεία και ορίζει υπουργούς.
    Ρυθµίζει την απονοµή τηç δικαιοσύνης
  • Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

    Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ  ΛΑΥΡΑ
    Η Αγία Λαύρα είναι ιστορική μονή στα Καλάβρυτα μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.
  • ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    Η απελευθέρωση της Καλαμάτας ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821. Μετά από τέχνασμα των Ελλήνων επαναστατών, οι Τούρκοι τους παρέδωσαν την πόλη χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.
  • ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΥ

    ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΥ
    Ο Αθανάσιος Διάκος (Άνω Μουσουνίτσα Φωκίδας ή Αρτοτίνα Φωκίδας, 4 Ιανουαρίου 1788, - Λαμία, 24 Απριλίου 1821) ήταν Έλληνας οπλαρχηγός εκ των πρωταγωνιστών ηρώων του πρώτου έτους της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο οποίος έδρασε στη Στερεά Ελλάδα.
  • ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

    ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ
    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή, που διεξήχθη στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με σχεδόν 120 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη , που αποτελούνταν σχεδόν από 9.000 άνδρες.
  • ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ ΣΤΟ ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙ

    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ ΣΤΟ ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙ
    Ο Ιερός Λόχος ήταν στρατιωτικό σώμα το οποίο ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στα μέσα Μαρτίου του 1821 και συγκροτήθηκε από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας και της Οδησσού, κυρίως. Ήταν η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του ελληνικού στρατού γενικότερα.
  • ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΣΕΚΟΥ

    ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΣΕΚΟΥ
    Η Μάχη της Μονής Σέκκου ήταν η τελευταία στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρίας και τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο ευρύτερα πλαίσιο της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Έλαβε χώρα τον Σεπτέμβρη του 1821 στη Μονή Σέκκου στη Μολδαβία.
  • ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

    ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ
    Με την άλωση της Τριπολιτσάς εδραιώθηκε η δυναμική της Ελληνικής Επανάστασης, δεδομένου ότι έφερε την επικράτηση των Ελλήνων σε όλη την Πελοπόννησο, πλην ορισμένων φρουρίων. Η Οθωμανική αυτοκρατορία, μετά από την αποτυχημένη εκστρατεία του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη, ο οποίος επιχείρησε την ανακατάληψη της Πελοποννήσου τον Ιούλιο του επομένου έτους, τελικά πέτυχε να ανακαταλάβει την πόλη της Τρίπολης τον Ιούνιο του 1825 με τον Ιμπραήμ Πασά.
  • ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΡΧΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΡΗ

    ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΡΧΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΡΗ
    Ο Κωνσταντίνος Κανάρης (Ψαρά, 1790 ή 1793 – Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 1877) ήταν Έλληνας επαναστάτης, σπουδαία μορφή του ναυτικού αγώνα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μετέπειτα ναύαρχος και πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ένα διάστημα 33,5 ετών (1844, 1848-49, 1864, 1864-65 και 1877) και για 2 χρόνια και 3 μήνες συνολικά.
  • ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΛΗ

    ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΛΗ
    Ο Μαχμούτ Αλή Πασάς Δράμαλης (1770 - 26 Οκτωβρίου 1822) ήταν Οθωμανός Αλβανικής καταγωγής αρχιστράτηγος, επικεφαλής μεγάλης τουρκικής στρατιάς που στάλθηκε το 1822 στην Πελοπόννησο προκειμένου να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση. Τελικά η εκστρατεία του απέτυχε και ο στρατός του υπέστη μεγάλη πανωλεθρία στη Μάχη των Δερβενακίων.
  • ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
    Η σφαγή της Χίου αναφέρεται στον σφαγιασμό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Οι Οθωμανοί (ντόπιοι και άλλοι που είχαν έλθει από την Ασία) κλείστηκαν αρχικά στο κάστρο. τις 30 Μαρτίου έφθασε ο οθωμανικός στόλος, ο οποίος έλυσε την πολιορκία και άρχισε τη σφαγή του ορθόδοξου πληθυσμού με τη συμμετοχή και άτακτων μουσουλμάνων που κατέφθαναν από τις ακτές της Μικράς Ασίας με κάθε είδους πλεούμενο.
  • ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
    Η καταστροφή της Νάουσας ήταν το αιματηρό αποτέλεσμα της επανάστασης της πόλης, το οποίο έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1822. Προηγήθηκαν σκληρές μάχες γύρω από την πόλη καθώς και η πολιορκία της Νάουσας 15 (περίπου) ημερών από τον Τούρκο βαλή της Θεσσαλονίκης Μεχμέτ Αμπντούλ Εμπού Λουμπούτ. Ακολούθησε η εισβολή του τουρκικού στρατού στην πόλη, που προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή του οικισμού, καθώς και τη σφαγή και αιχμαλωσία του συνολικού πληθυσμού.
  • ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    Μετά την συντριβή των ελληνικών σωμάτων, όπου σκοτώθηκαν και πολλοί φιλέλληνες στην Μάχη του Πέτα οι τουρκικές δυνάμεις υπό την αρχιστρατηγία του Ομέρ Βρυώνη κατευθύνονται προς τη Δυτική Ελλάδα. Η αντίσταση των ελληνικών σωμάτων στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλοκαρνανίας, δεν κράτησε παρά ελάχιστες ώρες και «οι μεν εντόπιοι οπλαρχηγοί ανέβησαν στα βουνά, ο δε Κίτσος (Γεώργιος) και ο Μπότσαρης εισήλθαν καταδιωκόμενοι υπό των εχθρών και κακώς έχοντες εις Μεσολόγγι».
  • ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΑ

    ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΑ
    Η μάχη του Πέτα ήταν μία από τις μάχες του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821. Εμπλεκόμενες πλευρές ήταν ο Οθωμανικός Στρατός συνεπικουρούμενος από σώματα ατάκτων μισθοφόρων Τουρκαλβανών και οι Έλληνες αγωνιστές συνεπικουρούμενοι από το Τάγμα των Φιλελλήνων. Η έκβαση της μάχης ήταν η ολέθρια ήττα Φιλελλήνων και Ελλήνων.
  • ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ

    ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ
    ΕΓΙΝΕ ΦΟΝΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΑΝ. ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ, ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ. ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΛΑΦΥΡΑ, ΕΝΩ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ.
  • Β' ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΑΣΤΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

    Ψηφίζει νέο Σύνταγµα, πιο δηµοκρατικό.
    Καταργεί τα τοπικά κέντρα εξουσίας - ενίσχυση κεντρικής διοίκησης.
    Αντιθέσεις πολιτικών-στρατιωτικών για την εξουσία - δηµιουργία τριών κοµµάτων.
    Αγγλικό (Αλ. Μαυροκορδάτος - Υδραίοι).
    Γαλλικό (Ι. Κωλέττης - Ρουµελιώτες).
    Ρωσικό (Θ. Κολοκοτρώνης - Πελοποννήσιοι).
  • ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

    ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ
    Ο Μάρκος Μπότσαρης (Σούλι Θεσπρωτίας, 1790 - Κεφαλόβρυσο, Ευρυτανίας, 9 Αυγούστου 1823) ήταν Έλληνας οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών. Για τις συνολικές του υπηρεσίες και τη μεγάλη συνεισφορά του στον αγώνα, μετά θάνατον έλαβε τιμητικά το στρατιωτικό βαθμό του Στρατηγού. Ο Μάρκος Μπότσαρης αναδείχθηκε, ως ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές, της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η φήμη του, ξεπερνά τα Ελληνικά σύνορα
  • ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

    ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ
    Η Ναυμαχία του Γέροντα ήταν ναυμαχία που έλαβε χώρα στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, απέναντι από τη Λέρο και την Κάλυμνο. Η ναυμαχία έληξε με μεγάλη νίκη των Ελλήνων εναντίον του συνασπισμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Αρχηγοί του τουρκοαιγυπτιακού στόλου ήταν ο Αιγύπτιος Ισμαήλ Γιβραλτάρ και ο Τούρκος Χοσρέφ Πασάς ενώ τον ελληνικό στόλο, που συνεπικουρούνταν από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσες, διοικούσε ο Ανδρέας Μιαούλης.
  • ΘΑΝΑΤΟΣ ΛΟΡΔΟΣ ΜΠΑΫΡΟΝ

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΛΟΡΔΟΣ ΜΠΑΫΡΟΝ
    Ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάυρον, 6ος Βαρόνος Μπάυρον (George Gordon Byron, 6th Baron Byron, 22 Ιανουαρίου 1788 – 19 Απριλίου 1824), γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων, ήταν Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, πολιτικός, Φιλέλληνας και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ποιητές και παραμένει ακόμα και σήμερα δημοφιλής. Από το πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν τα μακροσκελή ποιήματα Δον Ζουάν και Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ.
  • ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ

    ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ
    Ο Γρηγόριος Δικαίος (γεννημένος ως Γεώργιος Δικαίος ή Παπαφλέσσας)[ (Πολιανή Μεσσηνίας, 1788 – Μανιάκι Μεσσηνίας, 20 Μαΐου 1825), περισσότερο γνωστός ως Παπαφλέσσας,ήταν Έλληνας κληρικός, πολιτικός και ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
  • ΜΑΧΗ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

    ΜΑΧΗ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
    Η μάχη της Αράχωβας ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του '21 κατά την οποία οι Έλληνες επαναστάτες, με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη πέτυχαν μεγάλη νίκη επί των Τούρκων του Μουσταφάμπεη. Έλαβε χώρα μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου του 1826, στην Αράχωβα της Βοιωτίας.
  • ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    Έλαβε χώρα στο διάστημα από 25 Απριλίου του 1825 έως 10 Απριλίου του 1826 οπότε και τερματίστηκε με την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου. Η πολιορκία διακρίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη από τον Απρίλιο του 1825 μέχρι τον Οκτώβριο του 1825 όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τα στρατεύματα του Κιουταχή και η δεύτερη από τον Δεκέμβριο του 1825 έως τον Απρίλιο του 1826 όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ και του Κιουταχή από κοινού.
  • ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    Η έξοδος που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
  • Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας (Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 – Ναύπλιο, 27 Σεπτεμβρίου 1831) ήταν Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός, ιατρός και είχε τον τίτλο ευγενείας του κόμη. Διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα ως πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.
  • Γ' ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΤΡΟΙΖΗΝΑ

    Ψηφίζει νέο Σύνταγµα, πιο δηµοκρατικό.
    Ορίζει ωç πρωτεύουσα το Ναύπλιο.
    Εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδας.
    Ορίζει ως αρχηγό του στρατού τον Τσωρτς και του στόλου τον Κόχραν.
  • ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

    ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
    Η πολιορκία της Ακρόπολης αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στο πλαίσιο του αγώνα για ανεξαρτησία τών Ελλήνων. Τόσο από στρατηγικής όσο και από διπλωματικής απόψεως η απελευθέρωση της Αθήνας βάραινε στην έκβαση του αγώνα αλλά και στην προώθηση του αιτήματος για ανεξαρτησία και την εξασφάλιση διεθνούς στήριξης.
  • ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

    ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
    Η ναυμαχία του Ναυαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.Η συνδυασμένη οθωμανική και αιγυπτιακή αρμάδα καταστράφηκε από συμμαχική βρετανική, γαλλική και ρωσική ναυτική δύναμη. Είναι η τελευταία σημαντική ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη.
  • ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
    Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος (Σκουληκαριά Άρτας ή Μαυρομμάτι Καρδίτσας, 1782 - Φάληρο, 23 Απριλίου 1827) ήταν Έλληνας επαναστάτης ο οποίος αρχικά υπήρξε κλέφτης και μετέπειτα σπουδαίος αρματολός και στρατάρχης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
    Το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους υπογράφτηκε από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Ήταν η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με όλα τα δικαιώματα –πολιτικά, διοικητικά, εμπορικά– που εκπορεύονταν από την ανεξαρτησία της, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.
  • Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

    Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
  • ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

    ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
    Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Ραμοβούνι, Μεσσηνία, 3 Απριλίου 1770 - Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Έλληνας αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, οπλαρχηγός, πληρεξούσιος, Σύμβουλος της Επικρατείας. Απέκτησε το προσωνύμιο Γέρος του Μοριά. Μετά θάνατον τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με τον βαθμό του Στρατάρχη.