HISTÒRIA DEL 1914 AL 1945

By Brina
  • Period: to

    Primera Guerra Mundial

    La Primera Guerra Mundial (1914-1918) va ser un conflicte global entre la Triple Entente (França, Rússia, Regne Unit) i Alemanya, Àustria-Hongria, Imperi Otomà. Va començar per l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria. La guerra es va caracteritzar per la guerra de trinxeres i l'ús de noves armes. Va acabar el 1918 amb l'armistici i el Tractat de Versalles, que va imposar sancions a Alemanya, contribuint a la Segona Guerra Mundial. Va provocar grans canvis polítics i socials.
  • Revolució d'Octubre a Rússia

    Revolució d'Octubre a Rússia
    La Revolució d'Octubre va ser la segona fase de la Revolució russa de 1917, que va acabar amb el tsarisme i que va portar els bolxevics al poder. També va propiciar la guerra civil entre comunistes i contrarevolucionaris, que va acabar amb el naixement de l'URSS.
  • Period: to

    Leninisme

    El leninisme és una interpretació del marxisme basada en les idees de Vladímir Lenin. Es caracteritza per l’ús de la dictadura del proletariat per establir una societat socialista, amb un partit comunista com a avantguarda que dirigeix la revolució. Promou la nacionalització dels mitjans de producció i la centralització de l'economia.
  • Period: to

    República de Weimar (a Alemanya)

    La República de Weimar va ser el règim polític i, per extensió, el període de la història d'Alemanya comprès entre 1918 i 1933, després de la derrota del país a la Primera Guerra Mundial i el Tractat de Versalles. El nom «República de Weimar» és un terme historiogràfic posterior, ja que el país va conservar el nom de Deutsches Reich.
  • Period: to

    Revolta espartaquista a Berlín

    Es coneix com a aixecament espartaquista a la vaga general ia les lluites armades a Berlín del 5 al 12 de gener de 1919, que en ser sufocades van donar pràcticament per finalitzada la Revolució de Novembre. Soldats a la Porta de Brandenburg durant l'aixecament espartaquista.
  • Creació del Partit Nacional Feixista (Itàlia)

    Creació del Partit Nacional Feixista (Itàlia)
    La creació del Partit Nacional Feixista (PNF) a Itàlia va ser un moviment polític liderat per Benito Mussolini que va establir el feixisme com a ideologia dominant al país. El partit defensava un règim autoritari, nacionalista i militarista, amb una forta centralització del poder i la supressió de les llibertats individuals.
  • Period: to

    Feliços anys 20

    Els feliços anys 20 (o dècada dels 20) van ser un període de prosperitat econòmica i cultural a molts països, especialment als Estats Units i a Europa, després de la Primera Guerra Mundial. Va ser una època de canvis socials, amb l'auge del jazz, el cinema, la moda i els moviments artístics com el surrealisme i l'art déco. També es va caracteritzar per la prohibició als EUA i la desigualtat social.
  • Creació del Partit Nacional Feixista (Itàlia)

    Creació del Partit Nacional Feixista (Itàlia)
    la creació del Partit Nacional Feixista va ser un esdeveniment clau en la història d'Itàlia, amb Mussolini com a figura central, que va transformar el país en un estat autoritari i totalitari, amb un impacte profund en la política europea de la primera meitat del segle XX.
  • Marxa sobre Roma (Itàlia)

    La Marxa sobre Roma va ser una manifestació massiva organitzada pel Partit Nacional Feixista liderat per Benito Mussolini, que va tenir com a objectiu forçar al govern italià a nomenar Mussolini com a primer ministre. La marxa va ser un acte de pressió política per aconseguir el poder de manera pacífica, però decisiva.
  • Period: to

    Dictadura Feixista a Itàlia

    La dictadura feixista a Itàlia va començar el 28 d'octubre de 1922, quan Benito Mussolini va ser nomenat Primer Ministre després de la Marxa sobre Roma. Mussolini va establir un règim autoritari, eliminant les llibertats polítiques i creant un estat totalitari basat en el nacionalisme i el militarisme. Va formar una aliança amb Alemanya nazi i va invadir Etiòpia. El règim va caure el 1943, quan Mussolini va ser destituït i executat el 1945.
  • Putsch de Munic (Alemanya)

    Putsch de Munic (Alemanya)
    El Putsch de Munic (també conegut com el Putsch de la Cerveseria) va ser un intent fallit d'insurrecció liderat per Adolf Hitler i el Partit Nazi per derrocar el govern de la República de Weimar a Alemanya. L'intent va tenir lloc a Munic i va ser un fracàs, amb Hitler arrestat i condemnat a presó.
  • Period: to

    Estalinisme

    L'estalinisme és un període del règim comunista a l'URSS sota el lideratge de Josep Stalin, caracteritzat per una forta repressió política, la colectivització de l'agricultura, purgues massives i el control absolut de l'economia i la societat. Va començar amb l'ascens de Stalin al poder a mitjans de la dècada de 1920 i va acabar amb la seva mort el 5 de març de 1953.
  • Exposició Universal de Barcelona de 1929

    Exposició Universal de Barcelona de 1929
    L'Exposició Universal de Barcelona de 1929 va ser un esdeveniment internacional que va tenir lloc a Barcelona per mostrar els avenços tecnològics, industrials i culturals de l'època. Va ser una gran oportunitat per a la ciutat de modernitzar-se i consolidar la seva imatge com a ciutat europea avançada.
  • Dijous Negre a la borsa de Nova York

    Dijous Negre a la borsa de Nova York
    El Dijous Negre va ser un esdeveniment clau en el context de la Gran Depressió, marcat per una caiguda massiva de les accions a la Borsa de Nova York, que va desencadenar una crisi econòmica global.
  • Dimarts Negra a la borsa de Nova York

    Dimarts Negra a la borsa de Nova York
    El Dimarts Negre va ser el dia en què la Borsa de Nova York va patir una de les caigudes més dramàtiques de la seva història, provocant una gran crisi financera que va ser un dels esdeveniments clau de la Gran Depressió.
  • Period: to

    Gran Depressió

    La Gran Depressió va ser una greu crisi econòmica mundial que va començar a finals dels anys 20 i va afectar molts països durant la dècada de 1930. Es va caracteritzar per la caiguda del sistema financer, l'atur massiu, la pobresa generalitzada i una disminució significativa de la producció industrial. Va tenir un gran impacte social i polític.
  • Nomenament de Hitler com a canceller d'Alemanya

    Nomenament de Hitler com a canceller d'Alemanya
    El nomenament de Hitler com a canceller d'Alemanya va ser un moment clau en l'ascens del nazisme i el començament de la dictadura d'Adolf Hitler a Alemanya. Aquest esdeveniment va ser fonamental per a la instauració del règim totalitari nazi.
  • Period: to

    Nazisme a Alemanya

    El nazisme va ser un règim polític totalitari liderat per Adolf Hitler a Alemanya, caracteritzat per una ideologia feixista, racista i expansionista. Va promoure l'anti-semitisme, la persecució de minories, la militarització de la societat i l'objectiu d'establir un "Règim del Tercer Reich". Va portar a la Segona Guerra Mundial i a l'holocaust.
  • Period: to

    New Deal als EUA

    El New Deal va ser un conjunt de programes i reformes econòmiques creades pel president dels EUA Franklin D. Roosevelt per afrontar els efectes de la Gran Depressió. Va buscar restaurar l'economia, reduir l'atur i reformar el sistema financer. Va incloure reformes socials, ajudes a l'agricultura i la indústria, i la creació de llocs de treball.
  • Nit dels ganivets llargs

    Nit dels ganivets llargs
    La Nit dels Ganivets Llargs va ser una purga política ordenada per Adolf Hitler per eliminar els rivals dins del propi partit nazi i consolidar el seu poder. Es va produir de manera brutal, amb nombrosos assassinats de figures clau del partit, inclòs Ernst Röhm, líder de les SA (Les Tropes d'Assalt), que representaven una amenaça per a Hitler.
  • Mort de Hindemburg a Alemanya

    Mort de Hindemburg a Alemanya
    La mort de Paul von Hindenburg va ser un esdeveniment crucial en la història d'Alemanya, ja que va permetre a Adolf Hitler consolidar el seu poder absolut i establir-se com a líder totalitari del país.
  • Lleis de Nuremberg

    Lleis de Nuremberg
    Les Lleis de Nuremberg van ser un conjunt de lleis racistes i antisemites promulgades pel règim nazi per discriminar i marginar la població jueva i altres grups. Aquestes lleis van ser un pas important cap a la persecució sistemàtica dels jueus a Alemanya i van establir les bases per l'holocaust.
  • Period: to

    Guerra Civil espanyola

    La Guerra Civil Espanyola va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar els republicans (que defensaven un govern democràtic i republicà) contra els nacionals (dirigits per Francisco Franco) que volien establir una dictadura militar. El conflicte va tenir una gran implicació internacional, amb suport de les potències feixistes (Itàlia i Alemanya) a Franco i ajuda de la URSS i les brigades internacionals als republicans.
  • Annexió d'Àustria

    Annexió d'Àustria
    L'annexió d'Àustria per part de l'Alemanya nazi (coneguda com el Anschluss) va ser la incorporació de Àustria al Tercer Reich sota el lideratge de Adolf Hitler, que va ser un dels primers passos en la seva expansió territorial abans de la Segona Guerra Mundial.
  • Nit dels vidres trencats

    Nit dels vidres trencats
    La Nit dels Vidres Trencats (en alemany, Kristallnacht) va ser una sèrie de violents atacs antisemites a Alemanya i Àustria, organitzats pel règim nazi. Durant aquesta nit, es van destruir propietats jueves, incloent-hi botigues, sinagogues i cases, i es van arrestar milers de jueus, molts dels quals van ser enviats a camps de concentració.
  • Period: to

    Segona Guerra Mundial

    La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte militar global entre les potències de l'Eix (principalment Alemanya, Itàlia i Japó) i les potències aliades (principalment Estats Units, Regne Unit, Unió Soviètica i França). Va ser una guerra devastadora que va implicar lluites a Europa, Àfrica, Àsia i el Pacífic. Va culminar amb la derrota de l'Eix i la creació d'organitzacions internacionals com les Nacions Unides.
  • Rendició d'Alemanya a la Gran Guerra

    Rendició d'Alemanya a la Gran Guerra
    La rendició d'Alemanya a la Primera Guerra Mundial va ser signada l'11 de novembre de 1918, posant fi al conflicte. Alemanya, desgastada militarment i econòmicament, va perdre el suport intern i va ser derrotada per l'ofensiva aliada, reforçada per l'entrada dels Estats Units. L'armistici va exigir la retirada alemanya de territoris i la lliura d'armes. Tot i acabar la guerra, les condicions del tractat de Versalles de 1919 van generar gran ressentiment a Alemanya, contribuint al nazisme.